Hlavní obsah

Pracujete v kanceláři? 5 nezbytných kousků oblečení, v nichž přežijete i vedra!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jediné, na co většina z nás uprostřed léta myslí, je relax ve stínu a osvěžující koupel v chladivé vodě. Realita je bohužel neúprosná a i v těch největších vedrech musíme do práce. A když se k tomu přidá povinný dress code... Víme, jak být elegantní, šik a přitom se neuvařit.

Článek

Máte povolání, které vyžaduje „slušné“ oblečení? Pak vám trendy tohoto léta udělají radost. V módě jsou totiž světlé barvy, kterým vévodí bílá, i klasické potisky, jako jsou proužky, puntíky, kostky a květy. Potěší také volné střihy, široké kalhoty a stabilní (takže maximálně pohodlné) podpatky.

Materiály a střihy

Abyste horko v kanceláři přežila, zapomeňte na kostýmky z neprodyšných syntetických materiálů (anebo je rovnou vyhoďte). Jsou samy o sobě zastaralé, přidají vám zbytečně pár let „k dobru“, nikdy nesednou na postavu tak, jak mají – a hlavně se v nich v létě upečete.

Volte lehké a vzdušné látky – nebudou vás dusit a propustí maximální množství kyslíku, který potřebuje každá buňka těla. Len, hedvábí, popelín, bavlna nebo i kvalitní viskóza, to jsou v létě nejlepší přátelé žen.

Když je na ulici okolo 30 stupňů, určitě to poslední, co si přejete, je být v oblečení sevřená jako ve svěrací kazajce, aby se na vás navíc při každém pohybu lepilo. Kromě materiálu je tedy důležitý i vhodný střih: nejlépe vám poslouží široké a oversized kousky. Vyměňte například svou vypasovanou bílou košili za vzdušnější a volnější model, klasické cigaretové kalhoty s puky nechte odpočívat ve skříni do podzimu – nyní vám skvěle poslouží volné kalhoty palazzo, které jsou nejen ultra módní, ale hlavně neuvěřitelně pohodlné a slušivé.

Foto: Profimedia.cz

Na foto: Bílá košile je v létě must have – dovolí vám vytvořit nespočet zajímavých a svěžích kombinací. Ve vedrech volte volné, široké střihy, díky kterým budete vypadat křehčíFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Na foto: Dámské kostýmky nemusejí být nepohodlné ani ve vedrech, pokud jsou z kvalitních prodyšných materiálů. Obzvlášť dobře vypadají ležérní oversized modely, ve kterých nebudete působit strozeFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Na foto: V mididélce neuděláte nikdy chybu, obzvlášť jestli míříte do kanceláře nebo na důležitou schůzku. Midišaty a sukně jsou velmi ženské a lichotivé, ale zároveň působí seriózněFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Na foto: Lehké široké kalhoty budou v horku opravdovou záchranou! Určitě je vyzkoušejte a vsadíme se, že nebudete chtít ty úzké už ani vidětFoto: Profimedia.cz

Barvy a potisky

Vypadá to, že se návrháři letos při tvorbě svých letních kolekcí inspirovali také business světem, protože na vrcholku slávy jsou tenké a širší pruhy, puntíky i hravá kostka vichy. Všechny tyto vzory spolu s věčně populárními květy budou do kancelářského prostředí skvěle zapadat a nikoho ani nenapadne, že jsou nevhodné nebo nepatřičné.

Co se týká barev, tak bílá je nyní opravdovým hitem, a to vám hraje do ruky. Ve vedrech vás budou skvěle chladit také něžné pastelové tóny, ale ani všechny tóny šedivé nebo černé nemusíte ze svého letního šatníku vyškrtnout, budou-li součástí lehkých vzdušných modelů.

Kousky, které by vám neměly chybět

Vzhledem k módním trendům a vašim předpokládaným potřebám nabízíme několik inspiračních tipů, které by vám mohly ulehčit život a ušetřit čas před skříní.

Midišaty – délka začínající těsně pod koleny a končící někde uprostřed lýtka je velmi lichotivá. Jen musíte najít ten správný kousek, který bude nejlepší právě pro vaši postavu. V těchto šatech budete patřičně oblečená i na tom nejdůležitějším jednání, a jestli ani odhalené paže nepřipadají v úvahu, skvěle vám poslouží sako.

Overal – velmi nedoceněný kus oblečení, který by od vás měl dostat ještě jednu šanci. Do práce se perfektně hodí jednoduchý elegantní model bez volánků nebo průstřihů. Uvidíte, že si ho budete chtít oblékat znovu a znovu.

Sako – volnější bílé sako je absolutní nutností – vypasované a upnuté modely jsou už minulostí. Hledejte rovný a delší střih, který si můžete podle potřeby přepásat. A bílá barva se bude dokonale hodit ke zbytku vašeho letního šatníku.

Kalhoty – lehké a volné, vlnící se při každém kroku. Využijte toho, že vysoce aktuální jsou střihy ležérnější a trochu připomínající pyžamo. A nebojte se, jsou zcela vhodné do práce, na důležité jednání nebo běhání po úřadech. Stačí si k nim vzít strohý a méně uvolněný vršek.

Lodičky – jak je známo, otevřená obuv (dokonce i sandálky na podpatku) jsou v business prostředí tabu. Jestli to máte ve firmě jinak, užívejte si toho plnými doušky, ale i pro ty, kdo se pohybují v přísnějším prostředí, máme pár krásných kousků. Z lodiček na masivním podpatku doporučujeme udělat ozdobu celého looku.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Košilové midišaty s proužkem Zara, 1299 Kč. Červené šaty s delším rukávem a výstřihem do véčka Closet (prodává Zoot), 2279 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Overal v něžné pudrově růžové barvě s krátkými rukávy a v mididélce Asos, 1399 Kč. Červený dlouhý overal elegantního střihu Mango, 1299 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bílé saténové sako s páskem H&M, 999 Kč. Bílé sako se smokingovým límcem Reserved, 899 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Dlouhé tyrkysové kalhoty širokého střihu Marks & Spencer, 1099 Kč. Bleděmodré široké kalhoty s mašlí v pase Topshop, 1399 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Šedivé semišové lodičky Gino Rossi, 3390 Kč. Bordó sametové lodičky Reserved, 699 KčFoto: archiv firem

Jak to máte v práci s dress codem vy? Je přísný a musíte ho bezpodmínečně dodržovat?

Reklama

Načítám