Hlavní obsah

Praktické tipy, jak nasvítit pergolu nebo terasu

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Reklama

Venkovní posezení se bez světel neobejde. Přece nechcete přerušit letní setkání s přáteli jen kvůli tomu, že se setmělo. Díky pěkným a praktickým tipům na osvětlení si můžete užívat party až dlouho do noci.

Článek

Venkovní osvětlení je nejen užitečné, ale i atraktivní. Některá svítidla se totiž ve dne stanou krásným dekorativním doplňkem. Ideální samozřejmě je, když si osvětlení těchto míst naplánujete a instalací pověříte odborníka už během stavby. Co ale dělat, když tuto možnost nemáte? Existuje několik způsobů, jak i tak zařídit, abyste nemuseli utíkat s každým soumrakem do dusného obýváku.

Buďte styloví: nejen světlo, ale i dekorace

Ozvláštnit terasu či pergolu různými svítidly je nejen praktické, ale může to být zároveň i stylové. Zvlášť když s rozmyslem zvolíte jejich vzhled. Na moderní terasu se hodí jednoduché tvary, často v atraktivní kombinaci nerez–sklo. Do pergoly v rustikálním stylu raději umístěte zdobnější kousky, které bývají vyrobeny ze dřeva nebo z ohýbaného, tepaného kovu. Máte-li raději skandinávský či středomořský styl, budou se vám hodit svítilny vyrobené z bambusu, zatímco typické venkovské pergoly nejlépe doplní kousky připomínající klasické petrolejky.

Nenáročná klasika: lucerny

Lucerny jsou především snadno dostupné a nevyžadují náročnou instalaci. Mají však ještě další výhody. Jednou z nich, že je bez problémů přenesete právě tam, kde zrovna potřebujete více světla. Nemusíte řešit, jak je připojit do elektrické sítě, protože do nich stačí dát svíčku a zapálit ji. Ale nikde není psáno, že je nezbytně nutné bojovat s vyteklým voskem. Použít můžete například svíčky na baterie, které jsou navíc bezpečné, takže se nemusíte při neopatrné manipulaci obávat ani případného požáru. Ale k dostání jsou i lucerny solární, které se během dne nabijí na sluníčku a večer se samy rozsvítí.

Foto: Victoria Savostianova, Shutterstock.com

Klasické lucerny mají výhodu, že se dají snadno přemísťovat podle potřebyFoto: Victoria Savostianova, Shutterstock.com

Hra se stíny: zápichy

Romantickým prvkem je nepřímé osvětlení. Mohou to být třeba malé reflektory, jejichž světelný kužel nasměrujete na nějaký zajímavý předmět v rohu pergoly či někde na zahradě. Tuto funkci skvěle zastanou i svítidla, která lze zapíchnout třeba do květináče či truhlíku a nasvítit rostliny zespodu. Docílíte tak příjemné atmosféry, kterou oceníte zvlášť při kávě či skleničce vína ve dvou.

Záruka skvělé party: řetězy

Světelné řetězy už dávno nejsou doménou vánočních svátků. Často se jejich kouzlo využívá právě ve venkovních prostorách. Jejich výhodou je, že máte na jednom kabelu i deset a více světel, a můžete jimi proto snadno nasvítit obvod prostoru určeného k sezení nebo z nich vytvoříte „světelný“ strop. Kdo si potrpí na barevnější výzdobu, ocení řetězy v různých odstínech. A podobně jako u luceren se nemusíte omezovat jen elektrickým kabelem, ale můžete sáhnout i po osvětlení se solárním nabíjením.

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Na kabelu je několik žárovek, takže stačí dva tři řetězy a máte pod pergolou dostatek světlaFoto: FotoHelin, Shutterstock.com

Pro slavnostní večeři: závěsná svítidla

Někdy potřebujete venku pořádně vidět. Většinou se jedná o větší společenské události, které bývají spojené s večeří. Pak se neobejdete bez závěsných svítidel. Musíte si však dopředu promyslet, jakým způsobem tento zdroj světla na stropě nebo stěnách upevníte. Vyrobíte si květinový věnec, který ve dne zdobí a večer svítí?

Moderní vychytávky

I do oblasti venkovních svítidel proniká moderní technika. Díky tomu si můžete pořídit typ s dálkovým ovládáním, a to i prostřednictvím chytrého telefonu. Lze tak světlo nejen zapnout, ale i regulovat jeho intenzitu nebo využít časovač a nastavit dobu automatického zapnutí. Svítidla mohou být vybavená také senzorem pohybu či stmívacím čidlem.

Bezpečnost na prvním místě

Elektrická svítidla musejí být určená k venkovní instalaci a mít bezpečnostní krytí alespoň IP 64. To se týká i prodlužovacího kabelu. Upřednostňujte žárovky LED nebo žárovky s prodlouženou dobou životnosti. Při instalaci myslete na sousedy a dbejte na to, aby jim od vás nešlo celou noc světlo do oken.

Potrpíte si na originalitu? Poradíme vám, jaké svícny si můžete vyrobit sami.

Reklama

Načítám