Hlavní obsah

Terase obětovala kus zahrady, ale vyplatilo se! Je útulná a slouží skoro celý rok

Foto: Archiv designérky

Foto: Archiv designérky

Reklama

Na svou terasu nás pozvala plzeňská designérka Lenka Dubská, která miluje věci s příběhem, předměty s minulostí. A o tom, že by byla škoda se jich jen tak zbavovat, vás přesvědčí dnešní návštěva.

Článek

Léto sice pomalu končí, ale terasa nebo balkon mohou ještě nějakou chvíli sloužit k příjemnému posezení. Jen je nutné obléct si teplý svetr, zabalit se do deky a uvařit si šálek horkého čaje. Inspirací vám může být jedna terasa, která je zařízená právě tak, aby sloužila od jara do podzimu.

Hlavní roli hraje bílá

Tam, kde má dnes designérka Lenka Dubská příjemné místo k relaxaci, byla původně hrbolatá zem, kterou zdobily jen plevel a zbytky ze staveniště. „Tři roky jsme seděli na levném plastovém nábytku, který jsme s sebou táhli z pronájmu do pronájmu… až do vlastního. Pod nohama jsme měli dlouho jen drobný štěrk, případně staré palety,“ vzpomíná Lenka.

A trvalo docela dlouho, než se jí povedlo zrealizovat představy o velké a prostorné terase, která bude sloužit skoro po celý rok. „Časem vznikla vlastně další místnost a já bych neměnila. Dokonce ani nelituji, že nám to ubralo kousek zahrady,“ říká designérka.

Foto: Archiv designérky

Pergola je natřená bílou lazurou, aby vynikla krása dřevaFoto: Archiv designérky

Výchozím bodem bylo jediné: přesně stanovené rozměry budoucí terasy. Od toho se pak odvíjely další kroky. Drobné kamínky časem vyměnil ražený beton v dekoru kamene. Pergolu podle designérčina návrhu postavil šikovný truhlář. Konstrukce je celá natřená bílou lazurou tak, aby vynikla krása dřeva. Žlutou barvu fasády pak Lenka přemalovala nabílo – získala tak prostor pro realizaci svých kreativních nápadů, aniž by v něm byla omezována barvami.

Nový život život starým věcem

Nabílo je natřený také stůl v dekoru třešně, který si designérka koupila před několika lety. Výhodou je, že přirozenou patinu získává běžným používáním a nějaký ten šrám nebo odřené místo mu vlastně přidávají na kráse. Židle jsou většinou dary a zachráněné poklady od příbuzných nebo z bazaru a každá si s sebou nese svůj vlastní příběh. Lenka Dubská je barevně sjednotila, a aby to nebyla úplná nuda, některé natřela nazeleno.

Originální stolek na dekorace, který slouží zároveň jako příležitostný servírovací stolek, vznikl z přebalovacího pultíku po dětech. K pořádnému odpočinku patří také pohodlné křeslo – a to je skoro jediná nově pořízená věc, kterou na terase najdete. Polštáře si designérka ušila z oblíbené látky a přímořskou atmosféru vykouzlila pomocí lehkého závěsu.

Foto: Archiv designérky

Přímořskou atmosféru evokuje lehký bílý závěsFoto: Archiv designérky

Foto: Archiv designérky

Z přebalovacího pultu pro děti vznikl originální stolek na dekoraceFoto: Archiv designérky

To ale ještě není zdaleka všechno. Šikovná designérka využila i to, co byste možná dávno vyhodili: „Květinový stolek je z vyřazené cívky na kabely, stačilo ho přebrousit a natřít. Může také sloužit na servírování jídla či kávy, když se sejde více lidí. Staré, rezavé a dávno zapomenuté drobné poklady nalezené u širší rodiny a známých nebo koupené v bazaru používám s láskou dál a skvěle se sem hodí. A vůbec neřeším, že na ně občas spadne nějaká ta kapička deště. Jen jim to prospěje.“

Foto: Archiv designérky

Křeslo je v podstatě jediná nová věc, kterou na terase najdeteFoto: Archiv designérky

Foto: Archiv designérky

Květinový stolek je z vyřazené cívky na kabely. Stačilo ho jen přebrousit a natřítFoto: Archiv designérky

Romantické posezení od jara do podzimu

Designérka úmyslně zvolila poměrně neutrální zařizovací předměty. Chtěla využívat během roku možnosti proměnlivého dekorování – vhodnou atmosféru umí totiž navodit mnoha způsoby. „Až odkvetou letničky, osázím květináče vřesem, přidám chryzantémy nebo nařežu šípkové větve. Navýším počet luceren, svíček a plédů. V lese nasbírám šišky, seženu ořechy a před Vánocemi doplním jmelí. V zimě se sice nehoupu v síti s knížkou, ale pohled z okna na terasu mě i tak vždy potěší,“ prozrazuje Lenka Dubská.

Foto: Archiv designérky

K romantickému snění a příjemné relaxaci slouží houpací síťFoto: Archiv designérky

Vizitka designérky

Lenka Dubská je interiérová designérka, která se zaměřuje především na navrhování dětských pokojů. Není to ale podmínkou – jak jste sami viděli, svou práci si ráda zpestří. Je přesvědčená, že každý interiér by měl nést stopu svého majitele a neměl by být jen kopií obrázku z časopisu. Upřednostňuje osobitý styl, který je umocněn historickým kusem nábytku nebo nějakou drobností zděděnou po předcích. Více na lenkadubska.cz.

Také se nemůžete rozloučit s venkovním posezením? Chystáte se vyrobit nějaké osobité a levné podzimní dekorace?

Reklama

Načítám