Hlavní obsah

Světlo zahradám sluší. Zvlášť v zimě

Foto: jackmazur, Shutterstock.com

Foto: jackmazur, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Když odkvetou pozdní růže a ze stromu spadne i poslední barevný list, zahrada se může zdát opuštěná. Rozveselte ji světlem. Jaké osvětlení bude slušet právě vaší zelené chloubě?

Článek

Jedna, dvě, možná tři opuštěné solární lampičky jen tak ledabyle zapíchnuté v záhonech nemají s promyšleným osvětlením nic společného. Aby se vaše zahrada i v chladných měsících pyšnila krásou, zamyslete se, kam umístit lampičky, lampy, žárovky nebo světelné řetězy. I nudné místo rázem ožije a získá kouzelnou zimní atmosféru.

Světelné řetězy

Na zahradě toho můžete rozsvítit hodně. Báječné je to pro pěšinky a chodníky – už proto, že tím zvýšíte bezpečnost a snížíte riziko, že uklouznete po námraze. Jemným osvětlením lze opatřit keře, stromy nebo rostliny v květináči u vchodu. Žárovčičky oživí i zahradní dekorace a pochopitelně posezení. Vůbec nevadí, že pod pergolou v zimě nevysedáváte – se světelným řetězem nebude působit tak opuštěně. Drobné lampičky budou slušet také bazénům, koupacím jezírkům nebo zídkám.

Solární zápichy

Asi nejjednodušším osvětlením pro zahradu jsou solární lampičky. Nepotřebují přívod elektřiny, dobíjejí se sluncem. Když je ale slunečního záření málo, může být jejich světlo jen slaboučké – záleží na technologii a výkonu. Výhoda je, že je snadno zapíchnete přímo do země a můžete je přemisťovat podle libosti. Snadná je i údržba – tedy téměř žádná. A až se solární lampička definitivně rozbije, vyrobte si z ní jednoduše zajímavý minikvětináč.

Foto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

Solární zahradní zápichy vytvoří krásnou atmosféru a působí i jako dekoraceFoto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

LED světla na baterii

Zápich nemusí být jen na sluneční energii. Dekorativní svítidla existují i v provedení LED a zdrojem energie bývá dobíjecí baterie – ani tady nepotřebujete kabel. Prodávají se v různých tvarech: v klasickém oválném či kulatém nebo například jako srdíčko, a slouží především jako dekorace. Můžete je zapíchnout třeba podél zahradních cestiček, do květníků, k rostlinám... Některá mají i nastavitelnou hlavici, takže jasný paprsek nasměrujete tam, kam potřebujete. A ještě jedna výhoda – když si pořídíte světla se stupněm krytí IP65, můžete je zakomponovat i do jezírek nebo potůčků. Vidíte tu romantiku?

Světelné pásky, řetězy a svíčky

Vděčné jsou i ozdobné LED pásky. Bývají většinou zality v silikonu, takže odolají dešti i větru. Prodávají se v různých barvách a můžete si s nimi pohrát i bez velkého technického zázemí – jednoduše se ohýbají nebo stříhají. Hodí se pro osvětlení chodníků, schodů nebo vchodu.

Další možností jsou světelné LED řetězy nebo LED svíčky, které mohou mít různé, i hodně výrazné tvary, seženete například svítící kameny, žáby, trpaslíky nebo jiné figurky. Jednodušší světelné řetězy jsou nádherné na stromech nebo keřích, a to nejen před Vánoci.

Foto: junpiiiiiiiiiii, Shutterstock.com

Pro rozsvícenou zahradu nemusíte mít ani technické zázemí, ani být zdatní elektrikářiFoto: junpiiiiiiiiiii, Shutterstock.com

Tradiční lucerny a svíčky

Nezapomínejte ani na klasiku. Blikající lucernička před vchodem je romantická. Pokud čekáte návštěvu, zapalte velkou svíčku, například ve velké skleněné nádobě, která ohýnek udrží v patřičných mezích. Anebo si udělejte originální betonové svícny za pár korun. Světla jsou krásná, ale dbejte i na bezpečnost, vybírejte proto kvalitní výrobky s patřičnou odolností a živý oheň mějte vždy pod kontrolou.

Milujete živé světlo v tradiční hávu? Podívejte se na fotonávod, jak vyrobit dřevěnou lucernu do bytu i zahrady.

Reklama

Načítám