Hlavní obsah

Přání k Vánocům? Pošlete originál!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se blíží a jestli posíláte pohlednice a přání, měli byste to udělat ideálně na začátku příštího týdne. Je tedy nejvyšší čas je vyrobit, třeba společně s dětmi.

Článek

I když si v posledních letech většina lidí přeje krásné Vánoce spíš jen formou sms, klasické přání do obálky nezavrhujte – je osobnější a někdy se může stát samo o sobě i vítaným osobním dárkem. Zvlášť když ho nekoupíte, ale vlastnoručně vyrobíte. Máme pro vás pár přáníček, které s vámi hravě zvládnou i děti.

Co budete potřebovat

Foto: Jakub Jurdič

Výroba vlastních přání do obálky je rozhodně osobnější, a navíc to může být zábava pro děti, když venku není zrovna ideální počasíFoto: Jakub Jurdič

S výrobou vánočních přání vám hodně pomohou barevné papíry a čtvrtky, které mají vánoční nebo alespoň zimní motivy, hodí se i ty metalické. Koupíte je ve většině papírnictví a potřebách pro výtvarníky. Potřebovat budete i disperzní lepidlo typu Herkules, tavnou pistoli, nůžky, stužky a dekorace, které jste nevyužili třeba při výrobě adventního věnce nebo jiných vánočních dekorací.

Velikost přáníček naměřte podle obálek, ve kterých je budete posílat. Nejčastější rozměr obálky je 11, 4 x 16, 2 cm, takže přání by mělo mít cca 11 x 16 cm. Jestliže ho budete zdobit tak, že nabude, pak raději o něco menší, aby šla obálka zalepit.

Text s přáním můžete napsat dovnitř, ale pokud se na materiál špatně píše, napište ho zvlášť a dovnitř vlepte.

Vlněný stromek

Foto: Jakub Jurdič

Metalickou čtvrtku s efektem vlnitého plechu můžete ozdobit s pomocí jehly a vlny s lurexem. Lesk navíc dodají i stříbrné vločky – lesk totiž k Vánocům patříFoto: Jakub Jurdič

Tvar stromku zvládnete vyrobit, i když nejste moc zruční. Stačí si asi dva centimetry od horního okraje, ve středu přání, udělat dírku a nedaleko dolního okraje další tak, aby po provlečení vytvořily vlny tvar trojúhelníku, tedy stromku. Po vyšití tvaru lze dozdobit nalepením malých korálků, ale třeba i stříbrných vloček.

Přání se sněhulákem

Foto: Jakub Jurdič

Na výrobu sněhuláka padne pár odličovacích tamponků, ale děti to bude bavitFoto: Jakub Jurdič

Sněhuláka z odličovacích tamponků nechte vyrobit děti. Potřebují k tomu nůžky na tvarování koulí a rukou, rozdělené tamponky pak poslouží vatou navrh jako zasněžená krajina. Ostatní detaily jsou vystřižené z barevného papíru a vlny. Na základnu z barevné čtvrtky lze tamponky nalepit tavnou pistolí nebo disperzním lepidlem.

Vánoce s tučňákem

Papír s dekorem připomínajícím teplou deku můžete dozdobit nalepením obrázku, například tučňáka nebo sněhuláka. Obrázek zarámujte nalepenou stužkou s flitry nebo třeba stužkou na dárky. Tu musíte většinou přilepit tavnou pistolí, drží pak nejen spolehlivě, ale i rychle.

Foto: Jakub Jurdič

Na ozdobení přání můžete použít ručně malovaný obrázek, ale třeba i vzít nějaký z perníčků nebo jiných sladkostí. Lze použít třeba i starší vánoční pohlednici a doladit ji například stužkou s flitryFoto: Jakub Jurdič

Barevný stromek

Foto: Jakub Jurdič

Motiv vánočního stromku je tutovka a tento zvládne vyrobit opravdu i malé dítěFoto: Jakub Jurdič

Nemusíte se pouštět do složitých vzorů, stačí, když ze zbytků barevných papírů vystříháte trojúhelníky a nalepíte je disperzním lepidlem. Kdybyste chtěli mít stromek zdobnější, můžete na něj tavnou pistolí dolepit třeba malé stříbrné korálky, které budou vypadat jako ozdoby.

Přání s tajemstvím

Foto: Jakub Jurdič

Některé papíry jsou zdobné samy o sobě a nepotřebují další zásah. Ovšem pak si říkají o to, abyste do nich schovali malé překvapeníFoto: Jakub Jurdič

Jestli si na zdobení netroufáte, kupte takový barevný papír, který už váš zásah nepotřebuje. Do takového pak můžete schovat obrázek, který bude pro adresáty překvapením. Opět ho lze namalovat nebo použít již hotový. A můžete mu vyrobit rámeček, který ho zvýrazní, viz foto.

Modrá je dobrá

Foto: Jakub Jurdič

I když k Vánocům patří tradičně spíš kombinace červené a zelené barvy, můžete experimentovat i s modrou – přání je pak jako z leduFoto: Jakub Jurdič

Vyzkoušejte kombinaci různých materiálů a vzorů ve stejném barevném tónu. Stromek můžete vystřihnout třeba z filce. Díky modré barvě bude přání decentní, ale i slavnostní. Opět se dostaly ke slovu stříbrné vločky.

Skládaný stromeček

Foto: Jakub Jurdič

Velmi snadno můžete vyrobit i přání s 3D efektem, když použijete skládané pruhy z barevného papíruFoto: Jakub Jurdič

Stromeček, který z přání „vyskočí“ po jeho otevření, vyrobíte nalepením pruhů barevného papíru, který poskládáte do harmoniky. Dovnitř přání se vlepí jen za konce – vyměřte je do stejné vzdálenosti od středového přehybu.

Přání jako dárek

Foto: Jakub Jurdič

Přání může být dárkem nejen díky tomu, že jste si na někoho vzpomněli, ale i díky tomu, že bude vypadat jako balíček převázaný mašlíFoto: Jakub Jurdič

Barevná čtvrtka s motivem balíčků, jaké najdete pod vánočním stromkem, vyloženě svádí k tomu, abyste ji dozdobili právě tak, jako hezky zabalený dáreček. Nalepte na ni tedy mašli, třeba jutovou, kterou doladíte pomocí jutového provázku. Můžete pracovat tón v tónu nebo experimentovat s barevnými kontrasty.

Reklama

Načítám