Hlavní obsah

Pravda a mýty o bylinkách 2

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sbírat bylinky vaše děti bude bavitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

2. díl - Na každou nemoc se najde nějaká bylina - jejich moc je prověřena staletími. Pohled na černý bez v nás určitě nevyvolá žádné velké nadšení - vypadá prostě, není ani krásný, ani voňavý. Je v něm ale velká síla. Staré české přísloví říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."

Článek

Vůně sušeného květu černého bezu mi připomíná nejen dětství, ale především konec školního roku a blížící se prázdniny. V polovině června začal kvést a my, žáci vesnické malotřídky, jsme ho natrhaný nosili do školy, kde jej přísný pan řídící pečlivě ukládal květ vedle květu.

Kouzla minulosti

Středověk černý bez považoval za keř s kouzelnou mocí. Vznikla proto celá řada pověr: nošení bezinek mělo chránit před zlými silami, těhotným ženám pak mělo líbání bezového keře zajistit šťastnou budoucnost pro nenarozené dítě. Těmto mýtům nevěřte, šťastnou budoucnost svým dětem můžete zajistit jen vy samy a s líbáním bezu to nemá co dělat. Podle jiných bájí a pověstí v keři bydleli čarodějnice a duchové, kteří chránili keř i jeho okolí před zlem, a proto byly bezové keře často vysazovány v okolí chalup. Jeho zápach prý odpuzoval myši a hmyz. To tvrdila i moje babička a pro jistotu jsme jeden bezový keř měli přímo u vstupních vrat. Že bysme ale neměli v kuchyni mouchy...

Jak je to s jeho léčivými účinky?

Léčba bolestí

Podle našich předků měl bez také schopnosti léčitelské. Používal se při bolestech zubů, na popáleniny nebo při kousnutí zvířetem se přikládaly obklady z mladých lístků bezu, smíchaných s ječnou moukou. Tak toho bych se vyloženě bála. Mladé lístky bezu na popáleniny klidně přikládejte, obsahují totiž kyselinu pantotenovou, která hojení napomáhá. Vtírání směsi listů a ječné mouky do popálenin nebo jiné otevřené rány ale zcela jistě vynechte. Mohlo by skončit těžkým zánětem a dlouhodobou pracovní neschopností.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Černý bez je bohatý na vitaminyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Bez plný vitaminů

Jakkoliv si o praktikách našich předků můžeme myslet své, jedno černému bezu opravdu nelze upřít: je přímo nabitý vitaminy. V čerstvém stavu obsahuje vitamin C, ve slupce a v semenech vitamin A, skupinu vitaminů B a B1, B2, B6, B12 a kyselinu pantotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy a velké množství vápníku.

Současnost

Květy černého bezu snižují horečku a usnadňují pocení. Používají se proto při horečnatých onemocněních z nachlazení, při úporném kašli. Jako léčivá rostlina nemá bez černý v lidovém léčitelství konkurenci. Je osvědčeným lidovým "krev čisticím" prostředkem. Osvědčuje se taky při migrénách a ischiatických zánětech. Čerstvé plody - bezinky mají mírně projímavý účinek. Stejně jako květy se používají při chorobách z nachlazení, jsou osvědčeným potopudným a močopudným prostředkem. Květy snižují krevní tlak.

Tak si pojďme léčivou medicínu připravit.

Nálev z květu černého bezu:

2 kávové lžičky květu spaříme ¼ litrem horké vody, pijeme až 5 krát denně

Sirup z květů černého bezu

Ingredience:

25-30 větviček květu černého bezu  7 g kyselina citronová 2 kg cukru krupice 2000 ml vlažná voda

Postup:

Oprané květy černého bezu přelijeme převařenou vlažnou vodou, přidáme kyselinu citronovou a necháme 48 hodin vyluhovat.

Výluh přefiltrujeme přes čisté plátno, přidáme cukr a necháme 24 hodin stát, dokud se cukr úplně nerozpustí, občas promícháme a až neuvidíme ani zrnko cukru, slijeme do sklenic a uchováme v chladu a temnu.

Černý bez, ačkoliv vám ani jeho květ, ani plody, nemusí právě vonět, patří mezi léčivkami k opravdovým pokladům.

Reklama

Související témata:

Načítám