Hlavní obsah

Pravda bolí! 10 otázek, které odhalí, zda je váš vztah v krizi

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy je jasné, že je váš vztah v krizi. Jindy ale ne, protože dokáže být i nenápadná a plíživá. Už dávno nejste spokojený pár, jen jste si toho v záplavě povinností a v každodenní rutině ani nevšimli. Položte si tyto otázky a budete mít jasno.

Článek

Žádný vztah není dokonalý a žádný není zcela imunní vůči partnerským krizím. Základem úspěchu je ale včas poznat, že něco není v pořádku. Jen tak se dá vztah zachránit.

Co když vlastně ani nevíte, že vztahovou krizí procházíte? Žijete vedle sebe, jako roboti plníte vše, co se od vás očekává (chodíte do práce, platíte účty, staráte se o děti…), ale láska, intimita a blízkost jsou pryč.

Nevíte, zda to náhodou není váš případ? Položte si následující otázky. Čím víc odpovědí „ano“, tím je na tom váš vztah lépe. Odpovědi „ne“ bohužel nevěstí nic dobrého.

1. Těšíte se domů?

Spěcháte po práci domů, ale ani ne tak proto, že sotva stíháte vyzvednout dítě ze školky, ale protože se prostě těšíte? Třeba ne vyloženě na partnera, ale na domov jako takový, na místo, kde je vám dobře, kde jsou lidé, které máte rádi?

2. Láká vás představa společného večera „jen vy a on“?

Co kdyby vám teď někdo řekl, že zítra večer budete bez dětí, bez povinností týkajících se domácnosti, bez stresu a shonu? A že tenhle večer patří jen vám a vašemu partnerovi, můžete dělat, co chcete - zajít na dobrou večeři, jen tak vedle sebe sedět na gauči, promilovat celou noc, nebo všechno dohromady. Láká vás to? Jste nadšení?

Foto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Večer, který patří jen vám a partnerovi. Užijete si ho a budete se na něj těšit?Foto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

3. Umíte se vzájemně rozesmát?

Nemusí to být dennodenně, ale jsou pořád chvíle, kdy jeden druhého nečekaně a neplánovaně rozesmějete? Kdy vám partnerovi vtípky připadají opravdu dobré, nikoli trapné a ohrané?

4. Baví vás sex?

Se sexem v dlouhodobém vztahu je to složité. O jeho kvalitě nesvědčí ani tak jeho četnost (dobu, kdy jste neměli v hlavě nic jiného než sex, jsou prostě dávno pryč), ale to, jak si ho umíte užít. Otázka tedy zní: Baví vás to spolu? Umíte se v posteli příjemně překvapit a potěšit? Když na sex dojde, je vášnivý? Pokud můžete zakřičet třikrát „ano“, je všechno více než v pořádku.

5. Jste na partnera pyšní?

Když na svůj protějšek pomyslíte, nebo když se vás na něj třeba někdo zeptá, mluvíte o něm s hrdostí, Jste jednoduše pyšní na to, že je „váš“? Nebo jinými slovy, vážíte si ho (za to, jaký je otec, manžel, ale třeba i za to, co dokázal v práci a podobně)?

Foto: racorn, Shutterstock.com

Když s někým žijete, měli byste se dmout pýchou, že zrovna on je po vašem bokuFoto: racorn, Shutterstock.com

6. Plánujete?

Známkou spokojených párů je, že společně hledí vstříc budoucnosti a mají o ní určité představy. Plánujete tedy, co bude třeba za měsíc, o prázdninách, za rok, na stará kolena? Máte představy o tom, kam pojedete na dovolenou, kdy se vrhnete na rekonstrukci bytu, kdy doplatíte hypotéku a jak budete společně v parku krmit holuby, až budete oba v důchodu?

7. Hádáte se občas?

I tady je odpověď „ano“ správně. To, že si občas vjedete do vlasů, je totiž signál toho, že spolu mluvíte, záleží vám na tom, aby ten druhý věděl, že se vám něco nelíbí, a snažíte se (byť třeba ne vždy to jde snadno) najít nějaké řešení.

8. Trávíte většinu volného času společně?

Nemusíte spolu být samozřejmě pořád, je v pořádku, když máte každý nějaké své osobní koníčky, ale zamyslete se, jak to vypadá, když máte volno. Snažíte se vymýšlet společné aktivity (místo, aby si každý z vás šel za tím svým), zkoušíte dělat něco společně?

9. Když vás něco opravdu trápí, svěříte se partnerovi?

Může to být cokoli, od zdravotních problémů, přes trable v práci, až po vztahovou nespokojenost. Je váš partner tím, s kým tohle všechno řešíte? Je on tím, komu se svěříte?

10. Podpora

Tahle otázka souvisí s tou předešlou. Když se tedy jeden druhému s něčím svěříte, umíte se také podpořit? Pomůžete si vzájemně se z těch trablů vyhrabat?

Máte zkušenost se vztahovou krizí? Dokázali jste ji překonat?

Reklama

Související témata:

Načítám