Hlavní obsah

Pravidla pro hlídací babičky. Nastavte si je stejně jako u chůvy

Foto: thinkstock

S babičkou může být někdy domluva těžší než s chůvou, u té si pravidla nastavujete automaticky...Foto: thinkstock

Reklama

Vracíte se předčasně z rodičovské dovolené do práce a dohodly jste se s babičkou, že vám bude hlídat dítě? Řekneme vám, co a jak dohodnout ohledně pravidel. Předejdete tak sporům v rodině!

Článek

Třiatřicetiletá Ivana se rozhodla vrátit do práce a péči o rok a půl starou dcerku svěřila své mámě – důchodkyni. „Nechtělo se nám dávat polovinu mého výdělku za chůvu, navíc jsem chtěla, aby dcera byla s někým, koho zná,“ vysvětluje. Jenže domluva začala brzy drhnout. „Nejsem nějaký blázen, co dítěti hlídá každé sousto, ale aby se malá cpala čokoládou a dělala si za asistence babičky, co chce, to bylo na mě moc. S mámou jsme se nepohodly, a chtěla přestat hlídat. Nakonec jsme si sedly a dohodly si pravidla,“ popisuje maminka Ivana.

Dovolte i trochu rozmazlování

A právě bez pravidel to nepůjde. Řekněte své mamince nebo tchyni na rovinu všechno, co si nepřejete a na čem trváte. Buďte ale také ochotní udělat kompromis a ponechte babičce alespoň něco z jejích rozmazlovacích „pravomocí“.

„Pokud v rodině dojde k domluvě, že o dítě bude pečovat babička, chce to nastavit kompetence podobné vztahu mezi rodinou a chůvou. S tou se vždy maminka sejde a vyříkají si, co a jak. A i babička musí vychovávat tak, jak si přejí rodiče,“ podotýká Zdeňka Zemanová z Agentury Pikolo, která zajišťuje hlídání dětí profesionálními chůvami.

Foto: thinkstock

Kdy mají děti spát, jakou činnost jim dovolit, jakou ne, to vše si je třeba ujasnit předem!Foto: thinkstock

Při domlouvání se nebojte zajít do detailů. Předejte babičce informace o tom, jak se dítě stravuje, jak a kde spí, kolik času může strávit u pohádky nebo jak ho vedete k samostatnosti, třeba s oblékáním či jídlem. Popište ale i svůj vztah k trestání dítěte. Plácnete ho za zlobení přes ruku nebo zadeček, nebo vše řešíte domluvou? Chtějte stejný přístup po hlídací babičce.

„Řada maminek mi říkala, že babičku na trvalé hlídání nechtěla, protože by nerespektovaly jejich pravidla. Ono se to samozřejmě dá pochopit, je to vztah vnoučete a babičky,“ doplňuje Zdeňka Zemanová. I když se domluvíte a hlídání probíhá bez problémů, vše má svoje plusy a minusy.

Babička vs. chůva: Rizika a výhody

S babičkou výrazně ušetříte –Rodiče ušetří, chůva si za hodinové hlídání účtuje průměrně kolem 130 korun. Babičku navíc dítě zná, na chůvu si musí zvyknout. A vzhledem k tomu, že dítě s chůvou tráví hodně času, může si k ní vytvořit silné citové pouto. Když ale už její služby nejsou potřeba, zmizí mu ze života a dítě zažívá stejné pocity, jako by přišlo o někoho blízkého z rodiny.

Chůva je profesionálka – Babičku, která je v důchodu, už může celodenní péče o malé aktivní dítě zmáhat, pro mladší chůvu není problém podnikat s dítětem výlety nebo si jít s klukem zakopat s míčem. Chůvy navíc mají zdravotnický kurz a zdravotní komplikaci dítěte by tak měly zvládnout. Uvědomte si také, že když si neporozumíte s chůvou, můžete ji vyměnit. Babička vám ale zůstane.

Foto: thinkstock

O tom, co bude babička s dítětem dělat, by měli rozhodnout rodiče!Foto: thinkstock

Maminka, nebo tchyně?

Petr Tomíček, který s manželkou provozuje hlídací agenturu Babysitting Břevnov, se domnívá, že pro mámu dítěte je snazší, když jí dítě hlídá její matka než tchyně. „Maminka vychovává svoje dítě podobně, jako byla sama vychovávána,“ míní Petr Tomíček. A také u tchyně jde většinou vztah přes partnera, což je často problém. Na závěr podotýká, že nespornou výhodou hlídací babičky je to, že si dítě tvoří silné mezigenerační vazby a zvyká si na starší lidi v blízkém okolí.

Milé maminky, kdo hlídal dítě vám? Svěřily byste ho chůvě, nebo jen někomu v rámci rodiny? Anebo řešíte úplně jiné problémy? Třeba najdete jejich řešení v těchto článcích: Už chodí do školy, ale pořád se počurává. Co s tím? a Co dělat, když dítě zavolá z tábora, že chce domů?.

Reklama

Související témata:
Kompetence

Načítám