Hlavní obsah

Pravidla sušení plodin: Víme, jaký vybrat přístroj i jak správně postupovat!

Foto: shutterstock

Poradíme vám, jak si jednoduše usušit ovoce. Zkuste to takéFoto: shutterstock

Reklama

Sušení ovoce, zeleniny či bylinek v domácí sušičce je snadné. Sušené ovoce slouží jako zdravá svačinka, zeleninu upravíte jako slané chipsy. A víte, jaký je rozdíl mezi kulatou a hranatou sušičkou?

Článek

Ačkoli můžete potraviny sušit i v troubě nebo v horkých dnech na čerstvém vzduchu, nejjistějších výsledků docílíte s elektrickou sušičkou. K sušení se hodí téměř veškeré ovoce, zelenina, bylinky nebo houby. Usušené potraviny je pak před kuchyňskou úpravou obecně vhodné namočit, bylinky používat jako koření nebo čaj a křížaly společně s dalším ovocem se mohou jíst i jen tak.

Proč vůbec sušit?

Sušení jako přirozený způsob konzervace plodin využívají lidé již od pradávna a nezastupitelnou roli hraje i dnes. Domácí sušičky jsou v současnosti stále častěji běžnou součástí kuchyňských pomocníků a není se čemu divit, protože „takto upravené ovoce a zelenina jsou oproti kupovaným bez přidaných cukrů, soli a konzervačních látek,“ říká Mgr. Zuzana Douchová, nutriční poradce a somatický kouč.

„Mají vyšší koncentraci všech živin – především vlákniny, sacharidů, vitaminů – výjimkou je vitamin C, který se sušením ztrácí –, minerálů a antioxidantů. Díky vysokému obsahu vlákniny zasytí i malé množství. Hrstka sušeného ovoce je určitě zdravější než sladkost a sušená zelenina rozhodně vítězí nad chipsy,“ doplňuje Zuzana Douchová.

Foto: Alza

Sušička Sencor SFD 1309BK nabízí 9 sušicích pater o průměru 33 cm v transparentním provedení, cena 1199 KčFoto: Alza

Na co si dát pozor?

S ničím se to však nemá přehánět. „Nevýhodou sušeného ovoce je vyšší množství sacharidů a energie, konzumované množství je tak třeba hlídat při redukci hmotnosti a cukrovce. Navíc je důležité nejen ho důkladně usušit, ale i následně správně skladovat ve vzduchotěsných nádobách, aby se předešlo plesnivění,“ upozorňuje dále Zuzana Douchová.

Foto: Alza

Patrová sušička Gallet DES 119, 5 sušicích plátů v balení, transparentní provedení umožňuje sledovat průběh sušení bez otevírání sušičky, cena 899 KčFoto: Alza

Foto: Alza

Sušička Steba ED 5 je patrová sušička v netradičním hranatém tvaru s oblými rohy, teplý vzduch proudí zespodu, cena 1899 KčFoto: Alza

Hranatá, nebo kulatá? Rozdíl není jen ve tvaru

V zásadě lze říct, že existují dva hlavní typy sušiček potravin. První, obvykle kulatého nebo oblého tvaru s několika síty v patrech nad sebou, kdy teplý vzduch proudí buď z motoru ve víku, nebo ze spodní části. Druhá je hranatého tvaru, kdy teplý vzduch proudí z boku a síta se do sušičky zakládají podobně jako plech do trouby.

„Z hlediska pohodlnosti používání i dokonalejších výsledků sušení jsou jednoznačně lepší hranaté sušičky. Hlavní rozdíl je v rozvádění tepla – v hranatých sušičkách se potraviny suší rovnoměrně, často bez nutnosti prohazování táců. Také z nich můžete vyndat některé tácy a sušit i větší kusy surovin nebo třeba nechat vykynout chléb. Hranatý model by měl být jasnou volbou pro každého, kdo plánuje sušit pravidelně,“ říká k tomu Ivona Loutocká, specialistka na prodej sušiček v e-shopu Sušička-potravin.

„Kruhová sušička může naopak dobře posloužit v případě, že chcete sušit jen občas nebo sezonně. Při méně častém používání je totiž vyšší pravděpodobnost, že vás například nutnost prohazování táců – nebo dokonce jednotlivých kousků surovin – nebude příliš obtěžovat,“ dodává Ivona Loutocká.

Foto: DOMÁCÍ TECHNIKA

Sušička ovoce a potravin ETA Karina obsahuje 9 sušicích plátů, celková sušicí plocha 0,72 m^2 , možnost nastavení 3 stupňů sušení, teplý vzduch proudí z mechanismu ve víku, cena 1199 KčFoto: DOMÁCÍ TECHNIKA

Foto: SUŠIČKA-POTRAVIN

Sušička ovoce Excalibur 4948 CDFB v černém provedení nabízí širokou škálu funkcí pro nejnáročnější uživatele, kteří budou sušičku používat opravdu často, 9 zásuvných táců, cena 12 460 KčFoto: SUŠIČKA-POTRAVIN

Foto: VEDE

Sušička potravin Concept SO-1015 6 plus je vybavená 6 síty s možností rozšíření, plynulá regulace teploty, ventilátor ve spodní části, cena 899 KčFoto: VEDE

Hlavní zásady při domácím sušení

Používejte jen čerstvé, zralé suroviny bez známek kažení. Omyté a osušené ovoce nebo zeleninu nakrájejte na stejnoměrné plátky silné 0,3 až 1 cm. Rozložte je na síta tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Menší plody se suší v celku.

Dobu a teplotu sušení jednotlivých potravin najdete v návodu ke své sušičce. Průběžně kontrolujte, u patrových sušiček prohazujte síta pro rovnoměrné usušení. Usušené ovoce je pružné, kožnaté bez známek vlhkosti uvnitř (po rozříznutí), doma usušené vypadá jinak než z obchodu. Hotová zelenina a houby jsou tvrdé a spíše křehké. Nechejte vše zchladnout a ihned vzduchotěsně uskladněte.

Foto: Tomáš Martínez

Semínková pomazánka se sušenými rajčaty podle Zuzany DouchovéFoto: Tomáš Martínez

Zuzana Douchová přidává svůj oblíbený recept se sušenými rajčaty.

A jak sušíte svoji úrodu vy?

Reklama

Načítám