Hlavní obsah

Jak uskladnit vlašské ořechy, aby vydržely co nejdéle?

Foto: Alliance; Shutterstock.com

Foto: Alliance; Shutterstock.com

Připomínají lidský mozek a jsou také tak důležité! Jak uchovávat vlašské ořechy, aby neztratily svou sílu? Babičky radily zavěsit je na suchém místě, modernější metody nabízejí zavaření nebo zmrazení.

Článek

Ořechy zažívají poslední dobou boom. Nutriční terapeuti je doporučují, všude se mluví o jejich zázračných účincích na krev, srdce, mozek… Zkrátka nepostradatelná součást života, tedy pokud na ně nemáte alergii.

Vlašáky jsou pak v této kategorii premiantem, protože jsou u nás na rozdíl od mandlí nebo pekanových ořechů volně dostupné. Ořešák královský (Juglans regia) uvidíte na každém druhém dvorku, obvykle coby rozsochatý strom. Zahradníkům sice dělá trochu vrásky na čele, protože jeho listy se musí do kompostu míchat s ostatním bio odpadem, aby nezpomalovaly tlení. Ovšem na podzim jsou všichni jejich majitelé rádi za popadané zlato.

Sbírejte až spadlé na zem 

Na sběr popadaných koulí (až když jsou na zemi, jsou zcela zralé) si nezapomeňte vzít rukavice, protože zelené slupky intenzivně barví do zlatohněda. Toho se ostatně po staletí využívalo k barvení vlasů. Případné skvrny z rukou vyčistíte šťávou z jablek nebo citronů.

Spadané ořechy je třeba co nejrychleji posbírat, aby nechytily plíseň, a nechat vyschnout. Nejlépe se tak stane v papírové tašce nebo v krabici poblíž topení, trvá to zhruba měsíc. Máte-li suchý, větraný sklep nebo garáž, můžete ořechy nechat v jutovém pytli zavěšené celou zimu, dokud je postupně nespotřebujete.

Když přijde na řadu louskáček

Nejméně místa zaberou vyloupaná jádra. Mají však také nejkratší trvanlivost, protože obsahují až sedmdesát procent oleje, který rychle oxiduje. Žluklé ořechy pak mají hořkou pachuť a ztrácejí léčebné vlastnosti, ba dokonce škodí. Vlašák v dobré kondici poznáte tak, že po rozkrojení je bílý a jakoby šťavnatý, chutná sladce, nikoli ostře nebo hořce. Nejkvalitnější kousky poznáte ještě ve slupce, podle jejího hodně světlého odstínu.

Foto: grafvision; Shutterstock.com

Věděli jste, že vlašské ořechy patří mezi nejstarší potraviny na světě? Při archeologických vykopávkách byly objeveny zkamenělé skořápky pražených ořechů staré více než osm tisíc letFoto: grafvision; Shutterstock.com

Když je do Vánoc sníte

Pro okamžitou spotřebu, tedy v řádu několika týdnů, můžete vlašáky uchovávat v kuchyni v uzavíratelné sklenici, aby se do ní nedostali potravinoví moli a aby jádra nenasála pachy ostatních potravin. Pro střednědobé uskladnění, tedy dva až tři měsíce, poslouží lednice. V sáčcích či sklenici je můžete uchovávat v místě určeném pro zeleninu. Stejné pravidlo platí i pro namletou surovinu.

Do chladu, nebo do spíže?

Nejčastěji doporučovanou metodou uskladnění vlašských ořechů je jejich zmrazení. Nabalíčkujte si vyloupaná jádra do sáčků, uzavřete a uložte v mrazáku. Vydrží až rok. Ovšem pokud máte mrazák plný, nezbude než se pustit do zavaření úrody. V zásadě postupujte stejně jako při konzervaci ovoce, s tím rozdílem, že jádra ničím nezalévejte. Nasypte je do sklenice, protřepte, abyste jich tam dostali co nejvíce, a uzavřete víčkem. Sterilizujte při osmdesáti stupních asi 15 minut. Otočené dnem vzhůru nechte vychladnout. Takto vydrží neporušené i několik let.

Pokud využíváte služeb mikrovlnky, stačí otevřenou skleničku s ořechy dát na minutu a půl na plný výkon, zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a uložit do spíže.

Rady našich babiček

Osvědčenou, ovšem poněkud náročnější variantou, je naložení do soli. Do vyčištěných sklenic vrstvěte ořechy a sůl smíchanou s vyschlými hoblinami nebo pilinami. V tmavé, chladné místnosti prý takto uskladněné ořechy vydrží celou zimu. V řádech let by mohla vydržet i jádra naložená v medu (v poměru 1 : 1), ovšem to byste je nesměli sníst dřív, protože jsou obzvláště lahodné :-)!

Zlatá sezona vlašských ořechů je samozřejmě před Vánocemi, kdy se z nich peče cukroví. Kdybyste se už nemohli dočkat, vyzkoušejte Dobroty z ořechů: koláč na plech, sýrové karbanátky nebo pikantní pomazánku  nebo Křupavé ořechové rohlíčky.

A jak uchováváte vlašské ořechy vy?

Reklama