Hlavní obsah

Zázračné ořechy: Jaké jsou ideální na hubnutí?

Foto: Dionisvera, Shutterstock.com

Foto: Dionisvera, Shutterstock.com

Reklama

Ořechy jsou prostě skvělá potravina! Jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, obsahují spoustu vitaminů a minerálů a mají až zázračné účinky na zdraví. Je v nich velké množství antioxidantů a zároveň jsou skvělé na rychlé doplnění energie. Jaké se hodí při hubnutí a jaké vám zlepší paměť?

Článek

Každý druh ořechů je zdravý, pokud tedy mluvíme o nepražených a nesolených. Pak sice stále zůstávají lahodné, ale pro vaše zdraví už toho udělají mnohem méně. Sůl totiž podporuje chuť k jídlu a vysoký příjem soli zvyšuje krevní tlak. Pražení zase ničí jejich přirozené antioxidační látky. Jaké oříšky jsou „nej“ a jednou za čas byste si je měli rozhodně dát?

Pistácie pro hubnutí

U pistácií rozhodně neplatí, že co je zdravé, není dobré! Tyto oříšky patří k jedněm z nejoblíbenějších pochutin. A kromě toho jsou skvělé na hubnutí. Jsou totiž zdrojem zdravých tuků, které na delší dobu doplní energii a zasytí.

„Pistácie jsou cenným zdrojem vitaminů a minerálů a jsou skvělou volbou ke svačině při redukčním režimu. Během diety je ovšem nutné dodržovat doporučenou denní dávku, asi 25 gramů na den. Při vyšší konzumaci již nemusí být hubnutí zaručeno. Pistácie obsahují i fytosteroly, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, zvyšují imunitu a zneškodňují volné radikály. Rozhodně se ale vyhýbejte pistáciím soleným, které se zdravou svačinkou nemají nic společného,“ říká Mgr. Alena Vídeňská, fitness trenérka a výživová poradkyně.

Foto: BestPhotoStudio, Shutterstock.com

Pistácie jsou z ořechů nejméně kalorickéFoto: BestPhotoStudio, Shutterstock.com

Kešu na mozek

Na zdraví působí pozitivně všechny druhy ořechů: para ořechy, makadamové, lískové, piniové oříšky, pistácie, pekanové i vlašské ořechy. Kešu jsou však navíc známé svými podpůrnými účinky na činnost mozku. Mají vysoký obsah hořčíku, vitaminy B1 a B2. Z tohoto důvodu se doporučují konzumovat ve stresových situacích, jelikož mají pozitivní vliv na celou nervovou soustavu.

„Pomáhají ke zlepšení nálady i ke zkvalitnění mozkové činnosti. Také snižují hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko infarktu. Obsah nenasycených mastných kyselin, vitaminu E a zinku je důležitý i pro stav vaší pokožky a vlasů,“ potvrzuje Mgr. Jitka Laštovičková, nutriční specialistka a garantka Vím, co jím.

Vlašské na ledviny i plíce

Některé vědecké výzkumy prokazují, že na zdraví člověka mají celkově příznivý vliv vlašské ořechy, a to hned z několika důvodů: obsahují spoustu antioxidantů a zároveň fungují jako probiotikum. Chrání organismus před bakteriemi, které mohou způsobovat řadu problémů, například nadýmání, průjmy, zácpy nebo vředy.

„Tyto ořechy obsahují ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, jsou skvělým zdrojem mnoha vitaminů, hořčíku a zinku. Vlašáky příznivě působí i na dráhy ledvin, plic a mozkovou činnost,“ říká Alena Vídeňská.

Málokdo ví, že na zdraví nepůsobí dobře jen samotné plody, ale také listy nebo kůra! „Čaje připravené z listí ořešáku vlašského podporují trávení, bojují proti cukrovce a žloutence. Koupele z listí pomáhají při hnisavých vyrážkách a proti pocení nohou,“ doplňuje výživová poradkyně.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Vlašské ořechy jsou vhodné pro správné fungování orgánů a podporují tráveníFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Para ořechy chrání před rakovinou

Kaloričtější, zato ale velmi zdravé jsou para ořechy. Obsahují hodně selenu, který účinně bojuje s rakovinnými buňkami. Přestože jsou tučnější, prospívají navíc i cévnímu systému a snižují cholesterol. Také zlepšují kvalitu pleti a snižují známky stárnutí. Para ořechy jsou rovněž  skvělé při trávicích problémech. A aby toho nebylo málo, vědecké výzkumy potvrdily, že navíc ještě zvyšují plodnost!

Jaké oříšky máte nejraději vy?

Reklama

Načítám