Hlavní obsah
3,4
(69)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vraťte se do dětských let a připravte si voňavou žemlovku s jablky a vlašskými ořechy. Nepatřila mezi vaše oblíbená jídla? Věřte, že doma s láskou upečená vám rozhodně chutnat bude. Vůně jablek a skořice by zlákala i toho největšího odpůrce.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Žemlovka
  • 1 ks veky
  • 2 ks rohlíku
  • 250 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 1 lžíce medu
Jablková náplň
  • 4 ks jablek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 40 g vlašských ořechů
Na dokončení
  • 30 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Veku a rohlíky nakrájejte na plátky. Mléko smíchejte s vejci a medem. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na plátky. Zakápněte je citronovou šťávou a smíchejte s medem, skořicí a nahrubo nasekanými ořechy.

02.

Plátky pečiva namáčejte v mléčné směsi a skládejte vedle sebe do máslem vymazané zapékací mísy. Na vyskládanou veku s rohlíky rovnoměrně rozprostřete ochucená jablka s ořechy. Zakončete opět vrstvou pečiva namočeného v mléce.

03.

Poslední vrstvu zalijte rozpuštěným máslem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut. Před podáváním posypte žemlovku moučkovým cukrem.

Tip

K jablkové náplni můžete přidat také rozinky předem namočené v rumu.

Honí vás mlsná? A co takhle vyzkoušet císařský trhanec?

Načítám