Hlavní obsah

Prázdné PET láhve? Udělejte z nich dózu, dárkovou krabičku i vázu!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Než je zrecyklujete, využijte plastové láhve jako praktické vychytávkyFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než odnesete plastové láhve do kontejneru na třídění odpad, zamyslete se ještě, zda nepotřebujete třeba krabičku na léky, vázu nebo misku na oříšky. Právě ty totiž lze právě z PET láhví snadno vyrobit.

Článek

Už jsme vám několikrát ukazovali, co všechno se dá z prázdných plastových láhví a obalů udělat. Dnes nabízíme vychytávky, které jsou spíš praktické, než by zdobily, ale zas díky nim ušetříte. Ostatně, tady je máte a posuďte sami, co z nich by se vám hodilo.

Krabička na léky

Z hrdla a víčka dvou láhví stejného typu si můžete vyrobit voděodolnou a nerozbitnou krabičku. Uzávěry odřízněte pilkou nebo nožem na koberce v části, kde je za víčkem vyvýšený lem. Plochu řezu vyhlaďte smirkovým papírem, odstraníte tím nerovnosti. Hrdla pak k sobě zrdcadlově slepte vteřinovým lepidlem. Krabička se otvírá odšroubováním víčka, a když ho dobře utáhnete, je obsah v bezpečí i v případě, že krabička upadne přímo do vody.

Foto: Jakub Jurdič

Krabičku můžete používat jako cestovní na léky, stejně jako na řetízek, který musíte schovat například před vstupem do saunyFoto: Jakub Jurdič

Kam s mokrým deštníkem?

Prší jako z konve, takže jste rádi, že máte poblíž auto. Co ale s mokrým deštníkem? Dát ho do kufru znamená zmoknout, položit ho na sedačky nechcete a na zemi jsou sice koberečky, ale i špína… Vyrobte si na něj odkládací držák – odřízněte dno plastové láhve, na stranách udělejte otvory na provázek – a je hotovo. Praktické je, že z něj můžete případnou vodu vypustit přes víčko, aniž byste museli držák vylévat.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud by vám „holá“ láhev přišla nudná, můžete ji samozřejmě pomalovat nebo jinak nazdobitFoto: Jakub Jurdič

Krmítko

Už je pomalu čas myslet na dosypání krmítka pro ptáky. Jestli ale nemáte co dosypávat, můžete to rychle napravit a vyrobit krmítko z plastové láhve. Z vrchní části s víčkem udělejte stříšku, zhruba z třetiny spodní části pak spodek domečku. Obě části spojte lepidlem nebo tavnou pistolí.

Foto: Jakub Jurdič

Nabarvení ptačí budky klidně svěřte dětem. Na plastu drží například tempery, jen je musíte po zaschnutí přelakovat, aby odolaly počasíFoto: Jakub Jurdič

Dóza

Na výrobu zavírací dózy potřebujete jen láhev a nůžky. Ideální je nádoba rovného tvaru z měkčího plastu. Ustřihněte jí horní část. Okraje spodní části stlačte dlaní k sobě a vystřihnete do obloučku. Každou stranu pak ohněte v místě, kde končí oblouček, dovnitř láhve a přejeďte kraj, aby zůstal patrný ohyb a oblouček dózu uzavíral.

Foto: Jakub Jurdič

Protože se dóza dá lehce zavřít i otevřít, hodí se do spíže na zbytek těstovin, rýži nebo oříškyFoto: Jakub Jurdič

Dárková krabička

Z rovné středové části láhve lze vyrobit i dárkovou krabičku. Podmínkou je, že plast bude rovný, bez vyboulenin, jemné prolisy v něm nevadí. Z láhve ustřihnete pruh, tedy vlastně kolečko. Budete potřebovat dvě, stejně široká.

Kolečka pak stlačte na půl a uhlaďte strany tak, aby jim už zůstal tvar. Pak dejte oba sklady na sebe a opět zmáčkněte strany tak, aby držely tvar. Už byste měli vidět tvar čtverce, když pruh rozložíte. Stejně postupujte i v druhém případě. Tvar urovnejte a oba čtverce do sebe zasuňte – jako šuplík. Krabička je tak hotová.

Foto: Jakub Jurdič

Krabičku můžete ozdobit plastovými pírky ze zbytků láhve. Tvar pírka po krajích nastříhejte, permanentním fixem nabarvěte a zohýbejte nad plamínkem svíčky – jen pozor, abyste plast nezapáliliFoto: Jakub Jurdič

Váza

Vršek od láhve i se zátkou a staré cédéčko. To jediné potřebujete na výrobu vázičky či poháru. Použít je můžete na výzdobu stolu při grilování, ale hodí se i k výrobě hřbitovních dekorací na dušičky. Vršek láhve slepte zátkou s cédéčkem, nastříkejte barvou ve spreji a dozdobte dle toho, při jaké příležitosti je chcete použít.

Foto: Jakub Jurdič

Váza je díky větší ploše podkladového cédéčka celkem stabilní, ale pokud má odolat větru, dejte na dno pár kamínků jako zátěžFoto: Jakub Jurdič

Miska

Potřebujete hned teď misku na oříšky, která se nerozbije? Jestliže máte po ruce alespoň jednu „petku“, pak ji během pěti minut můžete mít. Rozstřihněte láhev asi v polovině a okraj spodní části nastříhejte na „třásně“ přibližně stejně silné a stejně dlouhé. Pak je ohněte a šikmo zasouvejte za vedlejší díl. Tím vytvoříte zajímavý zdobný okraj.

Miska tedy nevypadá na pohled tak obyčejně a v pohodě poslouží třeba na dětské oslavě.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud máte víc času a touhu misku nějak dozdobit, klidně ji nastříkejte barvou nebo na ni nalepte stuhy. Můžete ji omotat i barevným lýkemFoto: Jakub Jurdič

Baví vás přetvářet již nepotřebné materiály v něco nového? Napište nám, zda jste to už zkoušeli!

Reklama

Načítám