Hlavní obsah

Průvodkyně Prahou: kde nyní ušetříte za vstupné a kam zajít?

Foto: Jan Hromádko

Foto: Jan Hromádko

Reklama

Kvůli pandemii přišla ze dne na den o práci a musela si hledat novou. Nyní má však průvodkyně po Praze Kateřina Sedláková opět plný diář. Letos ovšem i pro Čechy! Která místa by vám doporučila navštívit a kde nyní ušetříte na vstupném?

Článek

Epidemie covidu-19 dramaticky zasáhla i cestovní ruch, na což nejvíce logicky doplatila ta místa, která cizinci nejvíce navštěvují. Mezi nimi i hlavní město. Kromě hoteliérů a restauratérů přišli nečekaně o práci i pražští průvodci. Jak se jim dnes žije a co se od loňska změnilo? Na to jsme se zeptali Kateřiny Sedlákové (36), která nedávno ukázala historické centrum i hollywoodské star Ryanu Goslingovi (40), jenž přijel do Prahy natáčet nejdražší netflixový velkofilm The Gray Man (Šedý muž).

Průvodcovství byl před pandemií váš hlavní pracovní poměr, je tomu tak stále?

Nyní už ne, mám i další projekty. Já jsem v podstatě nikdy neplánovala věnovat se tomuhle povolání naplno, dostala jsem se k němu náhodou. Jsem vystudovaná historička umění a na vysoké jsem šla na brigádu do jednoho hotelu na recepci, kde jsem hodně mluvila anglicky, což bylo skvělé. Vedle recepce byla pozice concierge (konciéř), kterou jsem do té doby vůbec neznala. Rozhodně mne ale dost zaujala. Jde o službu, kterou nabízejí pětihvězdičkové hotely, a jejím smyslem je plnit veškerá přání hostů, včetně plánování prohlídek po městě.

Vy jste ale po škole místo toho nastoupila do galerie DOX.

Přesně tak. Dostala jsem tam nejprve nabídku na stáž a strávila tam nakonec téměř pět let. Ale bylo to celkem náročné, pracovali jsme v poměrně malém týmu s obrovským nasazením vždy na několika projektech najednou. Na pozici projektového manažera jsem za ty roky udělala asi 30 výstav. Ke konci už jsme se neshodli s vedením, cítila jsem, že potřebuji změnu a trochu si od umění odpočinout.

Tak jste začala hledat jinde?

Vlastně jsem ještě ani nezačala, když přišel kamarád, že odchází z pozice konciéře v jednom hotelu a hledá za sebe náhradu. To byla skvělá příležitost. Odešla jsem z uměleckého světa úplně jinam a ta práce mě zase nakopla. Spočívalo hlavně v komunikaci s hosty a zajišťování veškerých služeb včetně shánění průvodců. Tehdy jsem s nimi navázala kontakt a pronikla do jejich světa. A to byl krůček k tomu přejít časem na druhu stranu. Průvodcovství jsem propadla.

Jak dlouho jste před pandemií po Praze prováděla?

Prováděla jsem asi pět let a samozřejmě moji klientelu tvořili převážně cizinci, hlavně Američani. Nadále jsem spolupracovala s vybranými hotely, kde jsem dostávala dobré reference a měla vždy plnou sezonu, která začínala na jaře a končila na podzim. I před pandemií jsem měla zaplněný diář, jenže loni v březnu přišel lockdown a mně došlo, že jsem bez práce.

Foto: Jan Hromádko

Soukromá průvodkyně po Praze Kateřina Sedláková vám představí památky tak, jak je neznáteFoto: Jan Hromádko

To musel být docela šok.

No nejprve jsem tomu nechtěla věřit, pořád jsem doufala, že to bude jen dočasné a sezona bude. Pak ale začalo být pomalu jasné, že se cestovní ruch do stejné situace jako před pandemií jen tak nevrátí. Na léto se to trochu uvolnilo a člověk to nějak zvládnul, letos jsem si ale našla i druhou práci, která se dá dělat z domova. Úbytek cizinců byl stále dost znatelný. Musela jsem vymyslet i něco navíc, abych nalákala na prohlídky i Čechy.

Co zabralo?

Pomohla mi malá spolupráce s Lukášem Hejlíkem, se kterým se dobře zná můj přítel. Ten mimochodem přišel také naráz o práci, neboť pracuje v gastronomii. Prováděl například malé skupinky pro pražských koktejlových barech. Tehdy si u mě Lukáš objednal pro sebe a svou ženu procházku Prahou a pak mě oba zmínili na sociálních sítích. Tak se začali ozývat první zájemci. Uzpůsobila jsem ceny prohlídek a nahrál mi rovněž zájem Čechů o poloprázdnou Prahu, kde se to dříve hemžilo v létě na památkách jen frontami zahraničních turistů.

Ty nyní tedy opadly.

Určitě. I já si to více užívám. Proto radím i Čechům, aby toho využili a obešli si různé památky včetně mé oblíbené Strahovské knihovny či Židovského muzea. Na Židovském hřbitově a v synagogách bývala v sezoně hlava na hlavě, nyní tam máte možnost zažít skutečně magickou atmosféru. Strahovská knihovna, kde s oblibou začínám jeden ze svých okruhů, snížila cenu vstupu do knihovních sálů. Kromě vyššího vstupného bylo před pandemií téměř nemožné rezervovat v hlavní sezoně termín – všechny byly půl roku dopředu rezervované cestovními agenturami.

Foto: Jan Hromádko

Ochoz Staroměstské radnice nabízí nejkrásnější výhled na historické jádro města Foto: Jan Hromádko

O jaké okruhy je nyní zájem?

Vždy se domlouvám předem s klienty a snažím se jim přizpůsobit, a to včetně večerních prohlídek. Ale standardně u mě mohou vybírat ze čtyř základních okruhů. První okruh zahrnuje Staré město a Karlův most. Většinou začínáme u Obecního domu, pokračujeme přes Staroměstské náměstí s orlojem, kam se lze podívat i dovnitř na figury apoštolů a užít si krásný výhled z věže. Druhý okruh zahrnuje Strahovskou knihovnu, Loretu a Pražský hrad. Tady se s klienty domluvíme, jestli si chtějí hrad projít detailně, jinak pokračujeme na Malou Stranu. Někdo už byl na hradě tolikrát, že ho s radostí vynechá. Do třetice nabízím procházku Židovskou čtvrtí, která zahrnuje interiéry synagog a židovský hřbitov. Na základě poptávky jsem zařadila i speciální trasu po pražských věžích.

Je z toho něco vhodné i pro děti?

Určitě doporučuji ten poslední okruh, který je ideální pro rodiče a zvídavé děti, které se nebojí vyšplhat na 3 pražské věže a rozluštit tam hádanky. Nemám ale ani problém provést Prahou rodinku s kočárkem – vše se dá uzpůsobit.

Ještě prozraďte ceny prohlídek?

Cena se odvíjí od počtu osob. Běžná prohlídka trvá 3 hodiny a do 5ti osob stojí 1800 Kč. Delší prohlídka či větší počet osob není problém, to se vždy domluvíme individuálně. Měla jsem i 12 člennou rodinu. Pokud mám poptávku pro 20–30 lidí, třeba jako teambuilding pro firmu, domluvím se s kolegyněmi a skupinku si rozdělíme. Prohlídka je tak mnohem komfortnější a osobnější.

Foto: Jan Hromádko

Zajímavosti o Praze můžete najít i na Kateřiny instagramovém účtu we_love_prague Foto: Jan Hromádko

Máte také nějaké průvodcovské eso v rukávu? Mám na mysli něco, co ani Pražané neznají?

Stále mě překvapuje, kolik jich nezná Židovskou čtvrť, nebo tak alespoň soudím podle jejich reakcí. Často mi na konci prohlídky říkají, že neměli o tak bohaté kulturní historii ani tušení. Navíc teď nedávno otevřeli zrekonstruovanou Španělskou synagogu, která je jedna z nejkrásnějších na světě. Velmi malebné jsou uličky v okolí Jánského vršku na Malé Straně, tam si připadáte jako někde v Itálii. Vrtbovská zahrada je barokní klenot schovaný za nenápadným průjezdem z ulice Karmelitská. A na Starém městě chodíme do Anežského kláštera, to bývá také velké překvapení – že se můžete zdarma podívat do památky z 13. století a projít se krásnou zahradou s uměleckými díly.

Nedávno jste také prováděla hollywoodského krasavce Ryana Goslinga, to vám závidím. Jaký je a jak jste se k němu dostala?

Nejdříve mě kontaktovali z produkce, kde hledali průvodce pro režiséry – bratry Russoovy. Od nich se o mě dozvěděla rodina Ryana Goslinga. Byl velice milý a nenápadný. Řekl mi, že ho překvapilo, jak je Praha nádherná. I přesto, že předtím viděl spoustu fotografií, předčila skutečnost veškerá jeho očekávání.

Až skončí letní sezona, máte další plány?

S přítelem Georgem spojíme na podzim síly a pro několik zájemců připravíme prohlídku historické Prahy s ochutnávkou koktejlů v rámci speciální Tour de Bar. Jen doufejme, že opět památky a bary nezavřou.

Reklama

Načítám