Hlavní obsah

Cestování po Česku: Kam za krásnou přírodou i dobrým jídlem

Foto: Eskymaks, Shutterstock.com

Foto: Eskymaks, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekli jste si, že svou dovolenou věnujete i dobrému jídlu? Pak by se vám mohlo hodit pár tipů na místa a akce, kde si váš mlsný jazýček rozhodně přijde na své!

Článek

Na každém výletě je třeba udělat zastávku a pořádně se posilnit. A jsou místa, která si možná budete pamatovat právě podle skvělého jídla, které jste tam ochutnali. Tak proč cíleně nevyrazit za místními specialitami nebo na akce, které se jídla týkají? Třeba objevíte nové chutě i méně známé kouty republiky!

Na farmu k Moulisovým

Na farmu Moulisových v Milínově nedaleko Plzně se vyplatí vyrazit s dětmi. Přijet můžete kdykoli, protože je tam volný přístup. Nabízí dětské hřiště fungující zhruba od poloviny dubna přibližně do poloviny října. Ve výbězích se děti mohou potěšit s poníky, kozami i králíky. Když dorazíte o víkendu, je pro vás v altánu nachystáno mezi 10. a 17. hodinou farmářské občerstvení – Farma & Brunch. Nabízí dobrou kávu, domácí limonády a spoustu sladkých i slaných specialit.

Návštěvu farmy můžete spojit s procházkou po Staroplzenecké naučné stezce nebo po naučné stezce F. X. France, zahradníka a amatérského archeologa. Ten zkoumal například mohylová pohřebiště a na jedno z nich – u Hájku – vás stezka dovede, dále i na zříceninu a do přírodní rezervace Lopata nebo tvrziště Zámeček. Širému okolí pak vévodí i zřícenina hradu Radyně.

Foto: Farma Moulisových

Cíl víkendového výletu může být na ekologické farmě Moulisových, kde můžete ochutnat místní specialityFoto: Farma Moulisových

Minimlékárna na farmě Menšík

Chystáte se do Beskyd a rádi byste pobývali na malebném místě, kde ochutnáte něco z místní produkce? Pak vyzkoušejte rodinnou farmu Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem. Přímo z oken apartmánu, který pronajímají, budete mít výhled na na zelené pastviny či panorama beskydských vrcholků. Při pobytu na farmě můžete nahlédnout do života chovatelů krav a produkce bio mléka i výrobků z něj včetně zmrzliny. Přímo v obchůdku na farmě pak najdete i další produkty několika dalších lokálních výrobců, sirupy a džemy, těstoviny, sladké i slané trvanlivé pečivo.

Farma se může stát výchozím bodem pro vaše výlety po okolí – třeba do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, do Hukvald nebo Frenštátu pod Radhoštěm.

Foto: Biofarma Menšík

Bio farma Menšík v Beskydech na úpatí hory Ondřejník nabízí nejen kvalitní mléko a potraviny, ale také neobvyklé místo pro dovolenouFoto: Biofarma Menšík

Setkání se pštrosem

Vidět pštrosa z pár centimetrů, to je zážitek pro děti i dospělé. Nabízí vám ho pštrosí farma v Doubravicích nad Svitavou, kde chovají kromě zmíněných pštrosů emu a nandu i kozy a ovce. Můžete ochutnat i speciality z jejich masa. To si pak návštěvu naplánujte na víkend, kdy je kromě prodejny otevřen i stánek s občerstvením (do 30. 9.), který nabízí pštrosí steaky, klobásy a mnoho dalšího.

Návštěvu farmy můžete spojit s výletem na zámek v Rájci nad Svitavou, na rozhlednu Malý Chlum u Obory nebo na zámek v Boskovicích. V Boskovicích najdete i westernové městečko.

Foto: Pštrosí farma Doubravice nad Svitavou

Na pštrosí farmě v Doubravicích nad Svitavou se můžete seznámit se životem těchto obrovských ptáků, ale také ochutnat speciality z jejich masa a vajecFoto: Pštrosí farma Doubravice nad Svitavou

Festival dobrého jídla

Na Beer & Food Fest můžete v létě vyrazit do Nymburka (7. 8.), street foody festivaly nabízejí i například Havlíčkův Brod (14. 8.) nebo Sedlčany (21. 8.). Ochutnat můžete leccos – od ryb a hamburgerů až po tradiční pokrmy Srí Lanky nebo Afriky. Vyzkoušet můžete i jídlo budoucnosti, tedy hmyz.

Ať už jste zapřisáhlí milovníci veganského životního stylu, nebo mu naopak vůbec nerozumíte, určitě se v sobotu 31. 7. vydejte na veganský food festival v Plzni. K prozkoumání tu budou slané i sladké dobroty a výtečné alko i nealko nápoje. Na večer a noc se pak můžete přesunout na okolní zámky, jako je Kozel nebo Manětín, a na nich strávit letošní Hradozámeckou noc. Do této akce je zapojeno samozřejmě více památek po celé České republice, kromě hradů a zámků také kláštery, kostely, vily i paláce, a všechny nabídnou netradiční program v netradiční dobu.

Foto: City Event

Celý svět můžete mít na talíři díky Street food festivalu, nabízí speciality světových kuchyní i té českéFoto: City Event

Snídaně s chutí levandule

Opojná vůně levandule a záplava jejích květů, stejně jako spousta užitečných informací a návodů, jak ji použít v kuchyni nebo kosmetice, to je Levandulové údolí u Zdic. Jestli plánujete nějakou romantickou chvilku, pak zde můžete posnídat, poobědvat nebo povečeřet ve dvou právě u levandulového pole, které dodá atmosféru, včetně omamné vůně. Na stole budou dobroty od okolních farmářů a samozřejmě i ty levandulové, třeba čaj nebo limonáda z místní sklizně. Přijet můžete i na Svatoannenské slavnosti koláčů a buchet (30. a 31. 7. a 1. 8.) nebo Dožínkové slavnosti (7. 8. – 8. 8.).

Levandulové údolí můžete zvládnout společně s výletem do Koněpruských jeskyní, které jsou asi 8 kilometrů daleko.

Foto: Levandulové údolí

Plánujete o dovolené romantiku? Můžete vyzkoušet snídani uprostřed záplavy levanduleFoto: Levandulové údolí

S pusou od borůvek

Kdo by nemiloval borůvky! Jestli jich nemáte nikdy dost, měli byste si udělat čas 21. a 22. srpna. To je termín 20. ročníku borůvkových hodů v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem. Místní restaurace nabídnou borůvkové menu, v němž budou hrát hlavní roli knedlíky. K hodům patří i trhy s borůvkovou tématikou, soutěže a živá hudba v obecním parku.

Malá Morávka je bývalá hornická obec, její návštěvu můžete spojit například s pobytem v nedalekém Fun parku v Kopřivné, který nabízí jízdy na koloběžkách, lezecké stěny nebo bikepark, milovníci přírody si jistě nenechají ujít naučnou stezku Velká kotlina, jež vede na Ovčárnu a náleží k nejcennějším a nejzajímavějším částem horské přírody Hrubého Jeseníku.

Foto: Borůvkové hody Malá Morávka a Karlov pod Pradědem

Borůvek je letos prý dost, ale jestli jste to nestihli do lesa, můžete na ně přijet do Malé Morávky a Karlova pod PradědemFoto: Borůvkové hody Malá Morávka a Karlov pod Pradědem

Reklama

Načítám