Hlavní obsah

Jak pomáhají královské rodiny během pandemie?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý svět ochromila koronavirová pandemie a každý pomáhá, jak může. Nejinak je tomu u členů královských rodin. Někteří se vydali do terénu, jiní posílají tolik potřebnou psychickou podporu.

Článek

V nouzovém stavu se láme chleba a je vidět, kteří státní představitelé nebo členové královských rodin jsou tu pro své občany, neváhají přiložit ruku k dílu a pomáhat.

Švédská princezna Sofia absolvovala kurz v nemocnici, aby mohla pomáhat jako zdravotní asistentka, William a Kate vzdávají hold a s dětmi tleskají zdravotníkům, Meghan s Harrym rozváží jídlo potřebným.

Kdo se jak zapojil a koho naopak koronavirus zasáhl?

Švédská princezna pomáhá v nemocnici

Švédsko patří mezi země, které přijaly kvůli koronavirové pandémii zatím nejmírnější opatření, nákaza se poměrně rychle šíří a virus má již více než tisíc obětí. Manželka švédského prince Karla Filipa (40), Sofia (35), se rozhodla přiložit ruku k dílu, odložila krásné róby a oblékla si nemocniční uniformu. Absolvovala třídenní výcvik v nemocnici Sophiahemmet Hospital, jejíž je čestnou předsedkyní, a začala pomáhat jako asistentka, aby ulehčila ostatním zdravotníkům.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá modelka a účastnice reality show si zaslouží potlesk!Foto: Profimedia.cz

Kate a William v první linii

Vzhledem k tomu, že jsou královna Alžběta II. (93) i princ Charles (71) v domácí izolaci, pomyslného žezla se ujal princ William (37) a je jasné, že jednou bude skvělý král! Nejdřív s manželkou Kate (38) rozdávali podporu osobně, byli například navštívit pracovníky Národní zdravotnické služby. V současné chvíli využívají sociální sítě a online prostor nejen k telefonátům s rodinou. Zavolali dětem do britské základní školy Casterton v Burnley, jejichž rodiče pracují ve zdravotnictví, a řekli jim, že mohou být opravdu hrdí. Spolu se svými třemi dětmi a ostatními členy královské rodiny natočili video, jak tleskají a děkují tak zdravotníkům. A vedle toho se dělí i o své soukromí, svěřují se, jak zvládají zabavit děti, domácí školu a práci z domu. Britská monarchie zase udělala další krok blíže k lidem.

Foto: Profimedia.cz

Jednou bude William skvělý král, s Kate jsou velkou podporou liduFoto: Profimedia.cz

Královnin emotivní proslov

Britská panovnice se dlouho bránila opustit své každodenní povinnosti a chtěla se postavit koronaviru čelem. Nakonec ale uznala, že patří do ohrožené skupiny a i s manželem se stáhla do bezpečné izolace. Ale k Britům promluvila a poděkovala všem, kdo zůstávají doma a chrání tak ostatní. Vyzdvihla práci zdravotníků a pečovatelů, kteří hrají v boji s virem hlavní roli a každý jejich den ve službě přibližuje národ k normálním časům. Hromadný potlesk a duhy, které děti v těchto dnech kreslí, jsou podle ní symbolem britského národního ducha, který se spojil: „Pocit oddělení je bolestivý, ale zase se sejdeme!“

Foto: Profimedia.cz

Televizních proslovů dělá britská královna málo, naposledy vystoupila v roce 2002, když zemřela její matkaFoto: Profimedia.cz

Belgická královna Mathilde čte dětem 

V čase vydání tohoto článku se počet nemocných covid-19 v Belgii blížil 40 tisícům. Královská rodina se však zatím neodebrala do bezpečného ústraní, svoji podporu zdravotníkům vyjadřuje tváří v tvář. Mathilde (47) je manželkou belgického krále Phillipa (60) a jedno z lékařských zařízení navštívila v minulých dnech. O Velikonocích zase se svými dětmi navštívila dům seniorů v blízkosti královského paláce a přinesla jim domácí cukrovinky. Se seniory se ale prý viděla jen přes sklo, aby případně neriskovala. Královna Mathilde také načetla pohádky, které se vysílají v belgickém veřejnoprávním rádiu. Úlevu a potěšení u nich mají najít nejen děti, které nemohou do školy, ale i nemocní.

Foto: Profimedia.cz

Belgická královna Mathilde byla v nemocnici podpořit zdravotníky i minulý týdenFoto: Profimedia.cz

Král Salmán a jeho rodina v ohrožení

Rozvětvená saúdskoarabská královská rodina má co dělat sama se sebou. Nakaženo je prý až 150 členů. Nákazu do klanu zavlekli princové, kteří se vraceli z cest po Evropě. Král Salmán (84) je v přísné izolaci a na odlehlé místo odjel i korunní princ Muhammad (34). Saúdská Arábie zavedla přísná opatření ještě před tím, než byla ohlášena první oběť koronaviru a nakažené členy královské rodiny neberou na lehkou váhu.

Mimochodem nakažené monarchy máme i v Evropě. Prvním nemocným byl monacký kníže Albert II. (62). S novým typem koronaviru měl co do činění také princ Charles (71). Oba dva muži však měli prý jen lehké příznaky.

Foto: Profimedia.cz

Na Salwa Palace se objevili výzvy pro Saudy, aby zůstali doma v bezpečí a poděkování králi a korunnímu princi za vedení Foto: Profimedia.cz

Meghan a Harry rozváží jídlo

Vzdali se titulů i královských povinností, ale jako členy královské rodiny je budeme asi vnímat už navždy. A jak se k pandemii postavili Meghan (38) a Harry (35)? Nejdříve se opět ukázali jako mistři špatného načasování - v době, kdy se celá Británie modlila za uzdravení premiéra Borise Johnsona (55), oni oznámili založení nadace Archewell. Teď se ale zapojili, oslovili neziskovou organizaci Project Angel Food a nejdříve jí dodali trvanlivé potraviny pro potřebné, a nyní již sami jídlo rozváží.

Foto: Profimedia.cz

Rozváželi jídlo vážně nemocným a nejohroženějším a nestáli o publicitu, ale lidé je stejně poznaliFoto: Profimedia.cz

Jak zvládáte izolaci a nouzový stav vy? Podívejte se, jak povýšit roušku na módní doplněk.

Související témata:
Saúdská Arábie

Načítám