Hlavní obsah

Kam v srpnu za kulturou? Do Varů, na Valašsko nebo do Litně

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se pomalu přehoupne do své druhé poloviny a to je ten pravý čas správně rozmyslet, co ještě zažít, kam vyrazit, jaký výlet podniknout a kterou kulturní akci navštívit.

Článek

Ač stále platí četná omezení, kultura ožívá. Hraje se na letních divadelních scénách, konají se filmové i hudební festivaly, zajímavé výstavy. A po měsících půstu si toho člověk víc váží.

My jsme vybrali několik zajímavých akcí a míst, která stojí za návštěvu. A protože ani měsíční tipy nejsou nafukovací, využijte diskusi pod článkem k inspiraci. Ostatní čtenáři to jistě ocení.

Karlovarský festival zahájí Zátopek

Milovníci filmů mají datum 20. srpna zaškrtnuté v diářích dlouho. Letos v netradičním termínu začíná Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Nabídne desítky filmových premiér a zahájí je snímek Davida Ondříčka (52) o legendárním běžci Emilu Zátopkovi. Toho si si zahrál Václav Neužil (41), který více než rok trénoval do úmoru a musel se během natáčení vyrovnat profesionálním běžcům. Režisér Ondříček nosil silný příběh českého šampiona v hlavě osm let, takže i on je opravdovým vytrvalcem!

Foto: kviff.com

Václav Neužil je sportovně založený, ale má rád spíše kolektivní sporty. Běh byl pro něj nová disciplínaFoto: kviff.com

Koncerty v Ledárnách

Za dobrou hudbou mnozí vyráželi do pražské Lucerny. Ta se teď přesunula pod širé nebe a po celé léto můžete na koncert přijet do pražského Braníka. V prostoru bývalých ledáren vznikl areál, který má festivalovou atmosféru a vy si tu můžete odpočinout, dát ve stánku nějakou dobrotu a hlavně užít dobrou muziku.

Na jaké interprety se můžete těšit v srpnu? Na kapelu Arakain nebo Báru Polákovou, Mňágu a Žďorp, Pokáče, Pražský výběr, Tomáše Kluse a mnohé další.

Foto: openair.musicbar.cz

Dopřejte se festivalovou atmosféru kousek od centra PrahyFoto: openair.musicbar.cz

Festival Jarmily Novotné

Kdo byla Jarmila Novotná? Jedna z největších světových operních hvězd a velká osobnost 20. století, kterou ale v její rodné zemi mnoho lidí nezná. Přitom v Národním divadle debutovala jako Mařenka ve Smetanově Prodané nevěstě, když jí bylo pouhých 17 let.

A 28. srpna se v zámeckém areálu v Litni koná 10. jubilejní ročník Festivalu Jarmily Novotné. Vrcholnou akcí bude letní open air koncertní provedení nejznámějších částí opery Rusalka. Výjimečný zážitek zprostředkuje Symfonický orchestr Českého rozhlasu a nejlepší čeští operní pěvci v hlavních rolích. Navíc se jedná o moderně pojaté multimediální představení v režii a scénografii bratří Cabanů.

Foto: Festival Jarmily Novotné

U nohou jí leželo publikum po celém světě, ale u nás se o Jarmile Novotné vědělo máloFoto: Festival Jarmily Novotné

Napínavé čtení: Tchyně

Sally Hepworth (41) znají čeští čtenáři díky knize Rodina odvedle (2019). V její novince je hlavní hrdinkou Lucy, která má se svou nastávající tchyní Dianou od začátku komplikovaný vztah. Nepadly si do oka, to se stává…. Jenže Diana je nalezena mrtvá a vyšetřovatelé mají dost otázek. V dopise na rozloučenou totiž Diana napsala, že nechce bojovat s rakovinou, ale pitva tuto nemoc neprokázala. Zato jed a dušení ano.

Příběh je vyprávěn z pohledu obou žen a prolínají se přítomnost a minulost. Ukazuje, jak snadno lze jednu situaci vnímat rozdílně a jak je důležité spolu v rodině mluvit.

Foto: Nakladatelství IKAR

Tchyně, Sally Hepworthová, nakladatelství Ikar, 272 stranFoto: Nakladatelství IKAR

Skvosty UNESCO na Vysočině

Výlety krásnou přírodou a návštěvy významných památek? To nabízí Vysočina, kde se nachází hned tři architektonické skvosty zapsané na seznamu UNESCO.

Projděte se po pohádkovém náměstí v Telči a navštivte i místní renesanční zámek, který se nádherně zrcadlí v zámeckém rybníku. Před horkem nebo deštěm se schovejte do telčského podzemí, kde najdete interaktivní zábavně-naučnou expozici, nebo navštivte Telčský dům, kde probíhají zajímavé prohlídky opředené legendami a příběhy z historie.

Ve Žďáru nad Sázavou se nachází Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, jehož autorem je světoznámý architekt Jan Blažej Santini-Aichel (1677–1723). Pod Zelenou horou můžete navštívit zámek, jehož podobu rovněž ovlivnila genialita Santiniho. A do světa imaginace se ponořte v Muzeu nové generace, které se v roce 2016 zařadilo mezi nejkreativnější muzea ve střední Evropě.

Do třetice navštivte Třebíč a zachovalou židovskou čtvrť reprezentovanou více než stovkou domů, radnicí či školou. Více o historii čtvrti se dozvíte v expozici v Zadní synagoze. Je zde umístěn model čtvrti, jak vypadala v roce 1850 (v měřítku 1:100), a výstava věnovaná židovské kultuře, tradicím a zvyklostem.

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Vysočina je kraj, který okouzlí každéhoFoto: kaprik, Shutterstock.com

Divadlo žije na Valašsku

Charitativní divadelní festival Týden kultury ve Velkých Karlovicích na Valašsku se koná po roční pauze v termínu 19.–25. srpna a jedná se o pátý ročník.

V jedinečném cirkusovém šapitó se odehraje devět představení a diváci se mohou těšit třeba na představení Jistě, pane premiére Divadla Bez zábradlí, což je nejúspěšnější britská komedie posledního desetiletí, Proslov Divadla Bolka Polívky neboli unikátní pohybový one woman stand-up z pera Anny Polívkové (42), zlatým hřebem bude tradičně Jaroslav Dušek (60), přičemž jeho představení Čtyři dohody a Pátá dohoda letos doplní Vizita: Opi, já a ty. A pozor! V programu se myslelo i na malé diváky.

Foto: lanterna.cz

Jaroslav Dušek je sázka na jistotuFoto: lanterna.cz

Reklama

Související témata:

Načítám