Hlavní obsah

Příběhy lidí, kterým covid změnil práci: od herců po barmany

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovlivnila pandemie koronaviru vaše zaměstnání? Určitě nejste jediní. Přinášíme vám krátké příběhy, jak si dnes vydělávají některé české celebrity i lidé z gastronomie. Včetně herečky Barbory Mottlové či zpěvačky Kamily Nývltové. Kdo ještě má novou profesi?

Článek

O práci přišly kvůli pandemii tisíce lidí v Česku. Nejvíce postižené obory jsou v gastronomii, cestovním ruchu a zasažena byla i celá kulturní oblast. Spoustu lidí si však našlo práci. Někteří doufají, že jen dočasně, jiní jsou za to rádi. Našli jsme příběhy lidí z různých odvětví a vyzpovídali i některé celebrity. Tady jsou jejich příběhy.

Herečky i zpěvačky se do toho opřely

Od jara loňského roku nemohou vystupovat a jejich práce v oblasti kultury je stále dosti okleštěná. Proto některé herečky či zpěvačky nelenily a našly si jiné zaměstnání. Usedly za pokladnu v krámě, jiné třeba pečou. Například herečka Daniela Šinkorová (48) začala péct v pizzerii svého muže pizzu a prodávat ji přes okýnko. A rukama si začala přivydělávat i zpěvačka Kamila Nývltová (31), která peče dorty, zákusky a různé cukrovinky na zakázku pod instagramovou značkou @homemade_by_kamila.

Na jaře na nic nečekala ani herečka, zpěvačka a moderátorka Barbora Mottlová (34), která si vyzkoušela na několik měsíců práci pokladní v supermarketu. „Jednoho dne jsem šla kolem a viděla inzerát, tak jsem se nechala zaučit a pracovala tam celé jaro. Všichni na mě byli moc milí a já zjistila, že se případně rukama uživím taky.“ Nyní si herečka ovšem udělala nově makléřský kurz, který jí zabral zhruba tři týdny, a pracuje od února v realitní kanceláři Tempus Living. Je vidět, že životních výzev se Barbora Mottlová opravdu nebojí.

Foto: Profimedia.cz, Archiv zpěvačky

Kamila Nývltová vyměnila na chvíli hudební stage za kuchyň a vrhla se na cukrařinuFoto: Profimedia.cz, Archiv zpěvačky

Foto: Martin Přibyl / CNC / Profimedia.cz, Tomáš Janko

Herečka Barbora Mottlová už si zkusila v supermarketu práci za kasou a nyní dělá realitní makléřkuFoto: Martin Přibyl / CNC / Profimedia.cz, Tomáš Janko

Z modelky sestřičkou

Utrum mají v této době i modelky. Jednou z nich je i Lenka Pechová (25), která musela svou práci přehodnotit především kvůli uzavření hranic. Dříve se krásou a dokonalým tělem živila, nyní k němu sama dopomáhá druhým. „Většinou jsem byla v zahraničí 3 týdny v měsíci. Bylo těžké si zvyknout, že musím být téměř rok jenom v Česku. Teď jsem vděčná, že jsem se rozhodla vystudovat zdravotnický obor,“ říká modelka, které se díky tomu naskytla práce sestřičky. Nejprve pracovala v centru pro drogově závislé, ale nyní je zaměstnaná na klinice plastické chirurgie a estetické medicíny ABClinic v Praze. „Prodávat krásu v modelingu je mi blízké. Ale věděla jsem, že pomáhat ostatním cítit se ve svém těle dobře, bude pro mě také velkým přínosem,“ dodává Lenka Pechová.

Foto: Archiv modelky

Lenka Pechová vystřídala kariéru modelky za práci sestřičky na klinice plastické chirurgie a estetické medicínyFoto: Archiv modelky

Z gastronomie utekli na e-shop i k hasičům

Nejen celebrity byly nuceny změnit práci, aby si vydělaly nějaké peníze, ale postihlo to i spoustu lidí v gastronomii. Jedním z nich je i David Rusiňák (30), který pracoval jako barman v pivovaru U Medvídků v centru Prahy. Nyní je zaměstnaný u hasičů a jeho náplní práce je vyklízení starých domů, skladů a hal.

„Čekal jsem docela dlouho, zda se něco nezmění, ale v říjnu už to dál nešlo, tak jsem změnil práci. Mám dvouletého syna a musím živit rodinu. Za novou práci jsem ale hrozně rád a baví mě to,“ říká David, který se prý už do hospody rozhodně neplánuje vrátit. „Takhle mi to vyhovuje víc. Sice mám zatím míň peněz, ale nepracuju v noci, jsem víc doma s rodinou a tolik nepiju jako dřív, takže mám čistou hlavu,“ dodává se smíchem.

O práci v gastronomii přišly prozatím i sestry Karolína Sklenářová (42) a Dana Průšková (46), které ovšem stále doufají, že jednou své občerstvení ve sportovním softbalovém klubu SK Jouders opět otevřou. Bohužel jejich podnik je vázaný také na povolení sportovních akcí. „Na provozovnu jsme sice zatím dostaly kompenzační bonus, ale to nás rozhodně nespasí. Obě máme děti a musíme se ohánět. Musely jsme si zařídit živnost a od října si vyděláváme balením zboží v e-shopu s dětskými produkty a rozvážíme jídlo,“ uvádí Karolína.

Reklama

Načítám