Hlavní obsah

Pražský byt odráží srdce majitele. Inspirací byla Afrika, Provence i Maroko!

Foto: Jaroslav Kvíz (15x)

Hlavní obytný prostor tvoří centrální osu tohoto výjimečného bytu. Z jedné strany přiléhají soukromé pokoje majitele, z druhé potom ložnice pro hostyFoto: Jaroslav Kvíz (15x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádherný byt s atmosférou na pražských Vinohradech je zařízený opravdu originálně. Majitel se spolu s bytovou designérkou odvážil kombinovat neslučitelné. Výsledek vás ohromí.

Článek

Že se nejedná o jen tak běžné bydlení pro rodinu s dětmi, je patrné už při vstupu do tohoto jedinečného bytu. Majitelem je cizinec, dlouhodobě působící v Praze. Žije sám, hodně cestuje a často ho navštěvují hosté – přátelé i pracovní partneři.

Na míru ušité

Záměr byl jasný, vytvořit interiér, který by odrážel osobnost majitele, jeho zcestovalost, rozhled i pracovní postavení. Měl být společenský, zároveň ale poskytnout dostatečné zázemí pro klidný odpočinek a relaxaci.

Původní dispozice rozlehlého bytu umožnila realizovat jak společenskou část bytu, tak i soukromou ložnici a pokoje pro ubytování návštěv. Centrální obytný prostor je jakýmsi salonem a místem setkávání. Je zde také moderně zařízená kuchyň a příjemná relaxační zóna. V levé části najdete pokoje majitele, v pravé jsou ložnice hostů.

Foto: archiv firmy

Probouráním příček vznikl hlavní obytný prostor. Viditelné překlady a pozůstatky příček dělí místnost na jednotlivé zónyFoto: archiv firmy

Byt jako globus

Původně majitel plánoval celý prostor vyřešit sám, záhy ale zjistil, že jestliže má celek nějakým způsobem fungovat, bez odborné pomoci se neobejde. Z nabídek designových studií působících v Praze si vybral Le Patio, jehož obchody nabízí právě takový kosmopolitní styl, jaký hledal.

Se svým záměrem oslovil majitelku studia a designérku Moniku White. Ta nejdříve navrhla jen dílčí změny oproti původnímu stavu. Nakonec ale upravila celý interiér tak, aby působil trochu jako poznávací cesta kolem světa. „Jednotlivé místnosti mohou mít hodně odlišný charakter. Jsou inspirovány oblíbenými místy majitele – Provence, Marokem či Afrikou," vysvětluje záměr Monika White.

Foto: archiv firmy

Robustní stůl v jídelně je z teakového dřeva, komody ze shishamu. Stůl osvětlují dva filipínské lustry z mušlíFoto: archiv firmy

Račte vstoupit

Už při samotném vstupu nenechá návštěvníka nic na pochybách, že vchází do výjimečného interiéru. Na podlaze leží hedvábný perský koberec, nábytek je starožitný, dovezený z několika míst Dálného východu. Dál do bytu vás pozvou monumentální, ručně z mosazi tepané marocké dveře.

To se ale už ocitnete v úchvatném centrálním prostoru, který vznikl částečným probouráním několika menších místností. I když je celý interiér úžasný, přece jen je právě zde jeden prvek naprosto fascinující – krb vás prostě ohromí. „Reliéf krbu je vskutku jedinečný, jak velikostí, tak tvarem," přikyvuje Monika White.

Foto: archiv firmy

Druhá hostinská ložnice je zařízena ve zcela odlišném, tentokrát asijském stylu. Za pozornost stojí především originální postel z teakového dřeva s vyřezávaným čelemFoto: archiv firmy

Dotek současnosti

Ačkoli je interiér zařízen stylově, kuchyň je k němu v silném kontrastu. Barevností navazuje na sousední africký motiv, ale skříňky i ostatní vybavení jsou současné.

Druhou připomínkou moderní doby je jedna z koupelen. Ta je sice zařízena v dobovém stylu art deco, ale oproti ostatním prostorám i ona působí aktuálně. Éru počátku první republiky zde potvrzují kovové doplňky, skleněné prvky i jednoduché obložení. „V eklekticky navrhovaných interiérech je důležité zachovat moderní funkčnost, proto kuchyň i koupelna jsou zde pojaty moderně," vysvětluje Monika White.

Světelné podmínky v takto rozlehlém bytě nejsou ani za plného denního světla optimální. Řešením je promyšlený systém osvětlení i výběr jednotlivých zdrojů, jejichž styl vždy odpovídá zóně, ve které se nacházejí.

Foto: archiv firmy

V apartmánu jsou dvě koupelny. Tato, zařízená v africkém stylu, je zdobená originálními maskami. Pozornost věnujte i netradičnímu obložení stěny čedičovou dlažbouFoto: archiv firmy

Oáza zahrady uprostřed města

Celkové emotivní náladě bytu o rozloze 250 m2 nahrává i umístění v suterénních prostorách. To dovolilo zapojit do hry také dvorek v zadní části domu. Jeho rekultivací vznikl atraktivní prostor, vyzařující zenovou poklidnost a vybízející k rozjímání. Najdete zde vistárií krytou terasu, kde čas od času probíhá i grilování, klidnou trávníkovou plochu i původní vzrostlé stromy.

Foto: archiv firmy

Na perfektně revitalizovanou zahradu se vstupuje z centrální místnosti. Vedou sem ale také okna z ložnic i pracovnyFoto: archiv firmy

Našli byste odvahu bydlet v podobném bytě?

Reklama

Související témata:

Načítám