Hlavní obsah

Předmanželská smlouva: Tabu, nebo módní hit?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bohatí se smlouvou pojistí před tzv. zlatokopyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předmanželskou smlouvu uzavírá ve staré Evropě každé desáté manželství. U nás ji můžete podepsat od roku 1998. Nejčastěji ji vídáme ve svazcích typu popelka a princ nebo kráska a zvíře. Jen v pohádkách se bez ní obejdou...

Článek

Po roce 1989 u nás došlo díky restitucím a soukromému podnikání k tomu, že do svazku manželského vstupují jedinci, z nichž jeden má nadstandardní příjmy ze sportu, modelingu nebo podnikání, zatímco druhý je pouhý zaměstnanec. První se bojí, že ho rozvod přivede ke krachu, druhý si dělá starosti, že po řadu let poskytovaném servisu odejde s prázdnou. Proto se jistí předmanželskou smlouvou.

Ta se sepisuje výhradně u notáře a eviduje seznam movitého i nemovitého majetku, který osoby do manželství přinášejí, a řeší, jak se společný, za manželství nabytý majetek, rozdělí. Pokud smlouva podle zákona č.91/1998 Sb.§ 143a sepsána není, dělí se v případě rozvodu majetek na půl, kromě toho, který si každý do manželství přinesl.

V USA mají s manželskými smlouvami velké zkušenosti. Přinášíme vám užitečné desatero, které upozorňuje na chyby, jichž je třeba se vyvarovat. A kolik taková smlouva stojí? Počítejte s částkou několika tisíc korun.

Deset důvodů pro pozdější neplatnost smlouvy

1. Co je psáno, to je dáno. Pouze ústní smlouva daná formou jakéhosi slibu, která nebyla sepsána u notáře, bude později považována za neplatnou.

2. Nenabyla platnosti. Obě strany, ženich i nevěsta, musí smlouvu podepsat ještě před obřadem, jinak nenabývá platnosti.

3. Sepsaná pod nátlakem. Předmanželská smlouva není platná, pokud byla sepsána pod nátlakem, který na jednoho ze snoubenců činila rodina nebo právník z jedné nebo druhé strany.

4. Nepřečetla jste si ji. Pokud později prokážete, že jste podepsala smlouvu, aniž byste ji četla, protože často mnoho papírů je třeba podepsat rychle, může být její platnost později zpochybněna.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Předmanželská smlouva je sepsána u notářeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

5. Stranám musí být ponechán čas. Smlouvu je nutné promyslet a teprve poté s ní vyjádřit souhlas. Pokud někdo jen řekne, souhlasím, bez hlubšího rozmýšlení, může být platnost smlouvy zpochybněna.

6. Neplatné ujednání. Smlouva se musí výhradě týkat movitého nebo nemovitého majetku snoubenců, nesmí zahrnovat nic, co by se týkalo jejich dětí.

7. Lživé informace. Smlouva může být neplatná, pokud nebyly uvedeny pravdivé a vyčerpávající informace o příjmech, majetku, ale také dluzích, včetně hypoték.

8. Neúplné informace. Uvést do smlouvy neúplné informace je stejné jako uvést informace lživé, může to mít za následek pozdější neplatnost smlouvy.

9. Nezávislost. Protože zájmy obou zúčastněných stran jsou různé, musí mít každý ze snoubenců svého právního zástupce při sepisování aktu.

10. Nepřiměřenost. Smlouva musí být tzv. přiměřená. To znamená, že pokud nepřiznává vašemu partnerovi nic z toho, co vznikne za manželství (žádnou hotovost ani statky), může být později prohlášena za nevyváženou a tudíž neplatnou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Manželských párů ubýváFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zůstat single není lepší

Podle Českého statistického úřadu u nás zůstává 37,1 % mužů a 30,3 % žen svobodných až do věku padesáti let. Časy, kdy do manželství v 70. letech 20. století vstupovalo 98 procent žen a 95 procent mužů, jsou nenávratně pryč. Mimo manželství se rodí 33,3 procent dětí - páry nemají kde bydlet...? A tak se mohou ženit jen ti úspěšní.

Pro nábožensky orientované rodiny však soužití dvojice bez sňatku není společensky přijatelné. I vysokoškolačky považují většinou sňatek za podmínku narození dítěte, pokud si za jeho otce nezvolily ženatého muže.

Ze života...

  • Miss Kateřina Konvalinka Průšová a její manžel Vladimír Konvalinka (majitel autobazarů), předmanželská smlouva byla loni podepsána.
  • Modelka Claudia Schiffer a producent Matthew Vaughn (oba multimilionáři) se vzali v roce 2002 bez předmanželské smlouvy.
  • Miss a podnikatelka Michaela Maláčová a Zdeněk Bakala (miliardář a spolumajitel OKD) se dosud nevzali, mají spolu dvě a čekají třetí dítě.
  • Lucie Talmanová a Mirek Topolánek. Souhlas předchozího partnera s rozvodem je vázán na nemalé finanční odstupné.
  • Alena Šeredová a Gian Luigi Buffon - nejbohatší fotbalista, brankář italské reprezentace o svatbě s matkou svého dítěte neuvažuje, ač je věřící, možná až skončí s kariérou.
Související témata:

Načítám