Hlavní obsah

4 chyby ve vztahu, které žádné manželství neustojí!

Foto: thinkstock

Jsou věci, které nemá šanci ustát žádné manželství. Ale nevěra mezi ně kupodivu nepatříFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou věci, které žádné manželství nemůže ustát. Problémy, které nelze vyřešit, i když se snažíte sebevíc. Tohle jsou čtyři „smrtelné hříchy“, které zničí každé partnerství. Dejte si na ně pozor!

Článek

Co je podle vás nejčastějším důvodem rozchodu či rozvodu? Nevěra? Omyl! Podle britské psychoterapeutky a specialistky na vztahy Micki McWade, která se o tom rozepsala v britském deníku Daily Mail, lásku nezvratně ničí čtyři úplně jiné problémy. Nevěra je jen jejich příznakem, tím, co je na první pohled viditelné. Ale těmi skutečnými zabijáky jsou následující čtyři chyby.

1. Partnerská nerovnost

Dokud si jeden druhého vážíte, svým způsobem k sobě vzhlížíte, jednoduše jste si plně vědomi toho, že jeden i druhý máte nějakou cenu, zvládnete všechno. Ve chvíli, kdy jeden z partnerů začne mít pocit, že je ten druhý nezralý, nezodpovědný, nedůvěryhodný, nevzdělaný, prostě v nějakém ohledu méněcenný, začne se manželství pomalu ale jistě rozpadat.

„Ten ,silnější´ se jaksi odpoutá, naruší se intimita vztahu, protože ve chvíli, kdy si svého protějšku přestanete vážit, ztrácí pro vás i sexuální přitažlivost,“ vysvětluje Micki McWade.

Bohužel manželé podle ní přehlížejí náznaky tohoto problému, a pak už není cesty zpět. Ani ten nejlepší psycholog či manželský poradce totiž nedokáže mezi partnery vytvořit spojení, které už tam dávno není. „Umíme jen posílit to, co ztratilo na své síle, ale pořád to tam někde je,“ dodává Micki McWade.

Foto: thinkstock

Jakmile jste nespokojené a máte pocit, že nikdy nic nedopadne podle vašich představ, máte problémFoto: thinkstock

2. Chronická nespokojenost

Manželství není jen láska, ale především schopnost přizpůsobovat se, občas ustoupit, vyjít tomu druhému vstříc. Jakýkoli problém je potřeba vyřešit ke spokojenosti obou, tady více než kdekoli jinde platí známé úsloví „každý chvilku tahá pilku“.

Jakmile se to neděje, vzniká zášť, která vztah pomalu rozežírá. Jakmile má jeden z partnerů pocit, že nikdy nic nedopadne dle jeho představ, on je ten, který ustupuje a není nikdy vyslyšen, je to začátek konce. „V manželství je schopnost řešit problémy kompromisem mnohonásobně důležitější než být tím, kdo má pravdu,“ radí Micki McWade.

3. Zahleděnost do sebe

Každý člověk je do jisté míry sobec zahleděný do sebe, ale vše má své hranice. Ve chvíli, kdy se partneři nedokážou vcítit jeden do druhého, mají zaděláno na velký problém. Je jen otázka času, kdy spolu vlastně začnou soutěžit. A to klidně o „nesmysly“ typu, kdo toho má víc, kdo má těžší práci, kdo se lépe a více věnuje dětem, kdo měl zrovna dneska horší den.

Foto: thinkstock

Středobodem jeho vesmíru je on sám? Manželství s ním dost možná nevydržíFoto: thinkstock

„Jsou to ty případy, kdy partneři jednoduše nejsou schopni uznat, že každý do vztahu přispívá něčím, bez čeho by ten vztah nemohl fungovat. Naopak rovnou předpokládá, že on je ten, bez nějž by to nešlo, a proto se cítí nepochopen a hlavně nedoceněn,“ upřesňuje Micki McWade.

4. Závislost (na alkoholu, drogách…)

Návyková látka bude vždy na prvním místě, daleko před rodinou, manželstvím, dětmi. Sklenka alkoholu nebo dávka heroinu bude mít prostě nad partnerstvím vždycky navrch. „Partner toho závislého se samozřejmě bude snažit vztah nějak udržet, zachránit ho, obzvlášť jsou-li v něm děti. Bude se na svůj protějšek zlobit, bude cítit vztek, bude se před okolím cítit trapně, a jestliže se jeho partner nedokáže závislosti zbavit, jednou to vzdá,“ tvrdí Micki McWade.

Máte s některým z těchto problémů zkušenost? Vyřešili jste to včas, nebo se váš vztah rozpadl?

Související témata:
Případy

Načítám