Hlavní obsah

Přemýšlíte o svatbě? Podle těchto 7 věcí poznáte, že jste připraveni!

Foto: Profimedia

Můžete ho mít seberaději. A přece si nemusíte být jista, jestli je svatba ten správný krok. Zkuste si udělat náš malý testFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to ten pravý? A vůbec, je vhodná doba na svatbu? Pokud nějak takhle pociťujete nejistotu ohledně manželství, udělejte si malý test. Díky němu zjistíte, jestli jste zralí na život s papírem!

Článek

Není žádným tajemstvím, že rozvodem, aspoň podle statik, končí polovina manželství, přičemž většina z nich se rozpadá do pěti let od vytouženého „ano“. To vede k otázkám.

Co kdo dělá špatně? Je to hektickou dobou, stoupajícími nároky na vztah, nebo snad špatným výběrem partnera? Kdo ví, ale roli každopádně hraje i vhodná doba na vstup do něčeho tak závazného a trvalejšího. Jak se pozná? Kdy je ten správný čas na výběr svatebních šatů a jak na sobě „vydedukovat“ jakousi manželskou zralost?

Koučka partnerských vztahů Lenka Černá ze Školy pro ženy radí všímat si na sobě a na vztahu hlavně těchto sedmi věcí.

  1. Dokážu si představit, že tento člověk se mnou zestárne. To znamená, že již teď jsme ochotní se o něj třeba i ve stáří postarat, být mu nablízku v případě problémů.
  2. Můj partner je i můj kamarád. Základem dlouhodobě šťastného vztahu je skutečně přátelství, stejné životní hodnoty i společné zájmy.
  3. Bude dobrý otec mých dětí. Takhle to cítím. „Žena by si měla umět představit, že jednou z jejího partnera bude otec, který je stabilní a umí se postarat o děti i rodinu,“ vyjmenovává koučka.
  4. Komunikace není žádný problém. Další ze stavebních kamenů vztahu. Dokáže váš partner řešit přicházející problémy i vzniklé konflikty? Nebo se naopak uzavírá a utíká od nich? Co není dobré teď, se pravděpodobně již nezlepší. Proto pokud doma, a to ještě za svobodna, mluvíte, rozebíráte, radíte se či diskutujete, a zároveň oba víte, že za tím druhým můžete kdykoli přijít, jste připraveni na vstup do manželství.
  5. Je jasno v oblasti financí. Diskuse o penězích patří k běžnému životu. „Tohle je zcela zásadní bod. Vždyť podle průzkumů jsou neshody v oblasti financí třetí nejčastější důvod rozvodu,“ krčí rameny Lenka Černá.
  6. Bouřlivá léta už jsou pryč. Když je partner vaším prvním milencem nebo manželem, může to být podle koučky i nevýhoda. Je zapotřebí ochutnat ze seznamovacího světa i trochu víc, aby člověk mohl porovnávat a zároveň se ujistit, že právě doma i v ložnici máte pro vás toho nejlepšího.
  7. Smích. „Zdá se to jako banalita, ale není nic horšího než mít celý život po boku muže, který neumí rozesmát,“ uzavírá Lenka Černá.

Už víte, jestli „na to máte“? Tak to je ta první polovina úspěchu. Vstoupit do manželství je tak snadné, ale udržet ho už dá fušku. Co zaručí jeho funkčnost a harmonii? Podle studie profesora Jasona Carrolla z univerzity Brighama Younga v americkém Utahu, jejíž výsledky uveřejnil Relate Institute, mezi klíčové položky patří tyhle tři věci. Bez toho se manželství rozpadají rychle i bolestně!

Foto: Profimedia

Umí vás ocenit, váží si vás, a přitom všem s ním je i legrace? Zvítězila jste!Foto: Profimedia

Prevence proti krachu

Obecná schopnost dobře vycházet s lidmi. (Zahrnuje empatii, efektivní komunikaci, ochotu zavázat se k trvalému vztahu.) Toto se dá postupem času rozvíjet, dlouhodobé vztahy jsou vhodnou příležitostí. Očekávat dokonalost hned po svatbě je proto krátkozraké.

Odpovědnost za rodinu. Přebíráte ji vy, nebo váš partner? Měli byste oba. Každý má ve vztahu svoji roli a muž a žena by se měli snažit vždy přijít na nějaký kompromis či řešení vhodné pro každou ze stran. Pak může vztah vydržet dlouho.

Ovládání vlastních emocí.„Když jsme sami pod kontrolou, je snazší žít, sžívat se a fungovat skrze manželství,“ uvádí zmíněný a uznávaný vědec a pedagog v oblastech fragmentace manželství, sexuální intimity a připravenosti na dlouhodobé vztahy. Souhlasíte s tím?

A jak to s manželstvím máte vy? Myslíte, že se na něj dá připravit?

Reklama

Související témata:

Načítám