Hlavní obsah

Mám alergii na sperma...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Alergie se může projevit pozdějiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že alergická můžete být i na partnerovo sperma? Tento problém není radno podceňovat je třeba hledat odbornou pomoc, i když jeho léčba není právě snadná!

Článek

Alergie přišla později

Jiřina žila s Petrem dva roky a vše se zdálo být v pohodě. Milovali se několikrát týdně k oboustranné spokojenosti. Po určité době však Jiřina začala pozorovat po každém styku určité problémy. Pociťovala pálení v pochvě, a pokud její partner vystříkl někam mimo vaginu, nepříjemné pálení a zarudnutí se projevovaly i zde. Sex se tak pro Jiřinu stal děsivým prožitkem, kdy o nějaké rozkoši nemohlo být ani řeči. Po čase dostala doporučení, aby začali používat prezervativ, ale ten Petr zrovna nemiloval. A tak se milovali čím dál tím méně, což na Jiřinu mělo neblahý vliv. Začala žárlit, trpěla depresemi, což ještě zhoršilo její stav a přivodilo mykózu psychického původu... Začala docházet k psychologovi, psychiatrovi, došlo i k návštěvě léčitelky, ale vše bez výsledku...

Další alergen: sperma

Náš svět je plný alergenů a bohužel k nim dnes patří i mužské sperma. Pokud takovou alergií žena trpí, může se stát z jejího sexuálního života noční můra. Při každém styku sliznic nebo pokožky se spermatem totiž zaznamená alergickou reakci. Typickými příznaky jsou zarudnutí, svědění pokožky, kopřivka, průjem, zvracení, silné stahy dělohy, astmatický záchvat nebo dokonce anafylatický šok. Nejedná se tedy o problém, který by bylo možno neřešit či zanedbat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Alergie se neprojeví při použití kondomuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Přesný původ není znám Alergie na sperma byla popsána až roce 1967 a dosud kolem ní panují určité dohady. Neví se, kolik žen přesně tímto problémem trpí ani zda se může týkat také homosexuálních mužů. Nebyl ani přesně určen mechanismus, na základě kterého si ženské tělo vybuduje na mužské sperma nepříznivou reakci. Víme, že alergenem je buď bílkovina, která vzniká v prostatě všech mužů, nebo stopové zbytky potravin s alergickou reakcí (např. oříšky) či antibiotik. Jelikož se s těmito alergeny setkáváme u všech mužů, nepomůže výměna partnera - i s jiným mužem bude tatáž žena trpět stejnými obtížemi.

Nejjednodušší řešení - prezervativ

Léčba je poměrně komplikovaná. Je možné se dostavit k odbornému lékaři-alergologovi, který určí přesnou příčinu potíží a navrhne užívání vakcíny, ale takováto léčba nemusí fungovat. Nejjednodušším řešením obtíží je používání prezervativu, takže se ženská pokožka či sliznice nedostanou se spermatem vůbec do styku. Bohužel však některé ženy mohou být alergický i na latex, který se k výrobě kondomů využívá. Problémy přijdou pouze tehdy, pokud chce pár otěhotnět. Tehdy musí totiž využít některé z možností asistované reprodukce, např. umělého oplodnění. Samotná alergie na sperma rozhodně neznamená automaticky neplodnost, pouze je nutné počítat s určitými obtížemi při početí potomka.

Jako každá alergie i u této jde velmi těžko předpovídat, jak se bude vyvíjet. Pokud budete mít štěstí, může úplně vymizet, ale také se její příznaky mohou ještě stupňovat. Pokud tato „radost" potkala i vás, určitě se svěřte vašemu gynekologovi, který vás případně pošle na alergologii. Je totiž zdokumentován případ, kdy tato alergie měla za následek smrt, takže ji jistě není radno podceňovat!

Zažila jste někdy alergii na partnerovo sperma? Jak se u vás projevovala? Jak jste problém řešila? Pojďme si o tomto problému popovídat na info@prozeny.cz!

Související témata:

Načítám