Hlavní obsah

Princ je na světě! Vše, co potřebujete vědět o miminku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni, kteří posledních několik dnů nervózně vyčkávali narození nového královského potomka, si mohou oddychnout. Vévodkyně Kate porodila a přivedla v 11.01 londýnského času na svět chlapečka. Ačkoliv jeho jméno se dozvíme pravděpodobně až za pár dnů, je toho dost, co o něm víme už teď.

Článek

Celá Velká Británie slaví. A nejen britské ostrovy a další země Commonwealthu, ale všichni, kteří s britskou královskou rodinou sympatizují. Vévodkyni Kate a princi Williamovi se totiž narodilo další dítě, a to syn. Narodil se v 11.01 hodin a váží 3,827 kg. Princ William byl u porodu a oba dva, matka i syn, jsou v pořádku.

Ze všech tří dětí prince Williama a vévodkyně Kate je tak tenhle chlapeček nejtěžší. Princ George totiž po narození vážil o jednu unci (0,028 kg méně) a princezna Charlotte byla lehčí o pět uncí (0,142 kg). A nechybělo málo a nejmenší princátko se stalo nejtěžším královským miminkem za poslední roky. O jednu unci ho ale předčila Savannah Phillips (7), pravnučka královny Alžběty II.

Jak se bude jmenovat, je ještě pořád ve hvězdách. Je běžné, že si královská rodina dává načas, než jej oznámí. Například když se narodil princ Charles (69), veřejnost o jméně spekulovala celý měsíc, než se to dozvěděla. Když pak přišel na svět princ William (35), princezna Diana (†36) si dala týden k dobru, než oznámila britskému lidu, jak se jmenuje další následník trůnu. U prince George (4) čekali jeho rodiče dva dny, v případě malé princezny Charlotte (2) ještě o jeden den déle.

Jaké jsou tipy na jména?

Ačkoliv ještě jméno neznáme, sázkaři v tom mají dost jasno. Je zajímavé, že nejvíce sázek padalo na to, že se narodí holčička. A to jim úplně nevyšlo. V případě holčičky se nejvíce vsázelo na Mary, Alice nebo Victorii. V případě chlapečka se nejvíce vsázelo na Alberta, Arthura a Fredericka. Jiné zdroje ale hovoří také o Philipovi nebo Jamesi. Tak uvidíme, jak se sázkařům vydaří tento tip.

Bude někdy králem?

Ať už jeho jméno bude jakékoliv, jedna věc je jasná – už ve chvíli, kdy se narodil, padla na něj velká zodpovědnost. Je totiž v pořadí už pátým dědicem trůnu a svého strýce prince Harryho (33), který má za měsíc svatbu, tak odsunul zase o příčku níže. Nicméně je velice nepravděpodobné, že by se někdy stal králem. To samé platí i o starší sestřičce Charlotte. Tu tíhu zodpovědnosti jednou ponese na svých bedrech nejstarší ze sourozenců, prvorozený princ George.

Bez ohledu na to, zda je mu předurčeno stát se králem, bude nosit titul Jeho královská výsost princ z Cambridge. Chudák malý ani neví, že od této chvíle se od něj oči veřejnosti jen tak neodtrhnou.

Kdo bude kmotr?

Jeho první velkou slávou budou křtiny, které se budou konat za pár týdnů. Tento ceremoniál s sebou nese velkou tradici. Miminko má na sobě totiž vždy saténovo-krajkové šaty, které pro svoji dceru nechala ušít královna Viktorie už v roce 1842. Originál šatiček je ale už tak chatrný, že aby jej nezničili, používá se nyní dokonalá kopie. Křtí se vodou z posvátné řeky Jordán.

Foto: Profimedia.cz

Princ George měl sedm kmotrů a nikoliv pět, jak je to běžné u členů královské rodiny. Je totiž třetí v pořadí o královský trůn, předpokládá se tedy, že na něm jednou skutečně usedne. Na rozdíl od svých sourozenců Foto: Profimedia.cz

Jenže takové miminko musí mít i své kmotry, kterých bude pravděpodobně pět, stejně jako jich měla princezna Charlotte. Jejich jména, stejně jako malého princátka zatím neznáme a rodiče je zveřejní až těsně před křtinami. Obvykle to bývají členové rodiny, případě rodinní přátelé. Například jednou z kmoter prince George je i Julia Samuel (58), blízká přítelkyně princezny Diany.

Poruší opět Kate s Williamem tradici?

Největší otázkou ohledně křtin je ale to, zda se konečně princ Harry, strýc novorozeného prince, konečně dočká této pocty. Zatím se tak nestalo a mnozí se pozastavují nad tím, že vévodkyně Kate s princem Williamem doposud nesplnili tuto královskou tradici. Očekává se, že role kmotry připadne i na Meghan Markle (36), nastávající prince Harryho. Tímto gestem by tak dali najevo, že ji vítají do své rodiny.

Na tohle všechno si budeme muset ale ještě počkat. Zatím se budeme těšit na to, jaké jméno rodiče pro chlapečka nakonec vyberou.

Jak si myslíte, že se bude královské miminko jmenovat? 

Reklama

Načítám