Hlavní obsah

Vychytávky na cesty s dětmi: Do vedra, i když prší

Foto: thinkstock

Zařiďte si dovolenou tak, aby vás změna počasí nezaskočilaFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sledujete před dovolenou předpověď počasí? Že bude krásně, vám stejně nikdo nezaručí, a je jedno, jestli u nás nebo u moře. Připravte se na teplou i chladnou variantu cestování s dětmi!

Článek

Zuzana vyrazila loni s rodinou k moři až koncem září. Předpověď hlásila 25 stupňů, ale pěkně bylo jen dva dny, pak se ochladilo. „Měli jsme jen letní oblečení a každý jedny dlouhé kalhoty a mikinu na cestu,“ vypráví Zuzana. A tak, aby nemuseli trávit dovolenou se synem zavření v apartmánu, museli na nákupy. „Potřebovali jsme pláštěnku plus něco teplejšího na převlečení,“ říká Zuzana. Letos už se na dovolenou připraví lépe, ta loňská se kvůli jinak zbytečným nákupům toho, co nechali doma, prodražila.

Jak zabalit cestovatelské zavazadlo chytře? Inspirujte se třeba seznamem, který dostává dítě před táborem. „Je dělaný speciálně na obě varianty, chladnou i teplou. Jako inspirace může dobře posloužit,“ míní Jiří Kovařík z dětského tábora Kujebák. A k tomu pro vás máme vychytané tipy na dovolenou i víkendové výlety!

Když je horko

Jestli chcete mít potomka jako ze škatulky, a ne upatlaného, přibalte oblečení víc. Nezapomeňte na několik pokrývek hlavy, děvčatům přibalte alespoň dvoje plavky, nesvědčí jim zůstávat po vykoupání v mokrých. I když budete dítě ve víru radovánek těžko usměrňovat, udělejte vše pro to, aby ho nepřepadl nějaký z letních neduhů. Nejčastěji je to úpal, úžeh a dehydratace. „Vyvarovat se toho lze omezeným pobytem na slunci, hlavně když je žár nejintenzivnější, a dostatečným pitím. To je v podstatě základ, nejvhodnější je obyčejná voda, chlazené ovocné čaje či neperlivé minerálky,“ poznamenává lékařka Lenka Smíšková z dětského oddělení příbramské nemocnice.

Aby dětský nápoj vydržel i na výletě v horkém dni co nejdéle chladný, pořiďte mu speciální lahev, třeba tu bez ftalátů v podobě Lego panáčka. Máme pro vás ale i další tipy pro cestování ve vedrech!

Foto: HM studio hračky, Playshoes

Zleva: Za dva kusy stínítka do auta s Krtkem zaplatíte 90 Kč. Nejlepší pokrývka hlavy je s kšiltem a zadní částí, která zakryje krk a horní část zad nad hranicí trička. Tato stojí 219 KčFoto: HM studio hračky, Playshoes

Foto: Baby Banz, E-shop U Kubíčka

Zleva: Na trhu jsou i sluneční brýle pro novorozence a velmi malé děti. Tato sada brýlí, pouzdra a praktického pásku se prodává za 690 Kč. Uchovat tekutiny můžete třeba v Lego panáčkovi. Láhev o obsahu 400 ml neobsahuje žádné ftaláty a lze ji umýt v myčce, stojí 349 KčFoto: Baby Banz, E-shop U Kubíčka

Foto: Labello, Tchibo

Zleva: Pořiďte i tyčinku na rty s vysokým ochranným faktorem. Labello Sun balzám na rty s ochranným faktorem seženete od 56 Kč. Speciální oblečení chrání před UV zářením. Zakoupit lze jednodílný i dvoudílný set. Za chlapecký zaplatíte 249 KčFoto: Labello, Tchibo

Když je zima a prší

Je venku chladno a prší? I tak si můžete cestování užít naplno. Pokud letíte k moři, budete mít problém vměstnat vše do kufru a vejít se do povolených váhových limitů. Přibalte alespoň několik kusů oblečení s dlouhým rukávem a nohavicemi, nepromokavou soupravu nahraďte skladnější pláštěnkou. Jestli jedete na dovolenou autem, nacpěte do kufru i teplejší flísové oblečení, které můžete dítěti obléknout pod nepromokavý set, a nezapomeňte na holinky.

Neplechu na dětském zdraví mohou v létě napáchat velké výkyvy teplot. „V létě se přímo nabízí dodávat dětem vitaminy přírodní cestou, ovoce a zeleniny je v sezoně na výběr. Další možnost, jak se nachlazení kvůli změnám teplot vyhnout, je potomka průběžně celý rok otužovat,“ poznamenává lékařka Lenka Smíšková.

Když se v dešti vydáte na výlet, oblečte dítě od hlavy až k patě do nepromokavého oblečení. Například značka Playshoes vám umožní sladit pláštěnku s holinkami a vybrat oblíbený motiv vašeho potomka. A jaké jsou naše další tipy do nepříznivého počasí?

Foto: Haneli, Kidorable

Zleva: Klobouk do deště by měl mít šňůrku, aby šel pod bradou utáhnout. Třeba jako růžový dívčí za 300 Kč. U holínek je hlavní pevná podrážka a důležitá je podšívka, do které se vsakuje pot. Tyto kosmonautské holiny Kidorable stojí 472 KčFoto: Haneli, Kidorable

Foto: Roses, APM sport

Zleva: Menším dětem můžete koupit deštník v sadě s pláštěnkou a holinkami, starší dívky možná upřednostní skládací designový deštník Roses za 499 Kč. Pogumovaný materiál soupravy do deště brání průniku vody, praktické jsou i gumičky přes boty. Tento set bundy a kalhot stojí 1 099 KčFoto: Roses, APM sport

Foto: Archiv firmy, e-shop Deskové hry

Zleva: Malé cestovatelky ocení nepromokavé zavazadlo v podobě kočky Kidorable lucky cat. Sehnat lze od 450 Kč. Pořídit si můžete cestovní balení stolních her. Třeba Člověče nezlob se za za 100 KčFoto: Archiv firmy, e-shop Deskové hry

A jaké jsou vaše rodičovské tipy, které při nepřízni počasí nikdy nezklamou?

Načítám