Hlavní obsah

Přízemní dům se slunolamem. Terasa lemuje všechny pokoje. Líbil by se vám?

Foto: Aleš Jungmann, Robert Žákovič (15x)

Po celé jižní fasádě jednopodlažního domu probíhá terasa, kde se nejen v letních měsících úžasně relaxuje. Plochá střecha plní funkci slunolamuFoto: Aleš Jungmann, Robert Žákovič (15x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřčlenná rodina se zabydlela v novostavbě přízemního domu, který zaujme prostornou terasou se slunolamem. O podobu exteriéru i interiéru se postaralo jedno studio, což se ukázalo jako skvělá volba.

Článek

V malé obci nedaleko Mladé Boleslavi si manželé se dvěma dětmi nechali postavit přízemní dům, jehož autorem je liberecký architekt Vladimír Balda.

„Je to jeden z mála příkladů ideální spolupráce, která dosud v Česku nebývá pravidlem. U realizace jsme totiž byli přítomni od počátku až do samého konce, to znamená od návrhu vlastního domu přes jeho stavební realizaci až po návrh interiérů, jehož autorkou je Lucie Baldová, výběr materiálů a návrh některých částí zařízení,“ pochvaluje si architekt.

Rychlý start

Přízemní dům byl základním požadavkem investorů, jinak jejich přání nebyla nijak neobvyklá. Prvotní návrh byl proto poměrně rychle odsouhlasen a nejvýznamnější změna projektu proběhla až z popudu stavebního úřadu, který rozhodl, že plochá střecha musí být změněna na pultovou předepsaného sklonu.

Foto: Archiv studia

Střecha měla být plochá, nakonec musela být nakombinovaná se střechou pultovou s předepsaným sklonem. Díky tomu vznikla okna na severní straně, kterými do chodby proudí dostatek denního světlaFoto: Archiv studia

Plochou střechou je zastřešena terasa probíhající po celé jižní fasádě. Střecha tu plní funkci slunolamu, který obyvatele při relaxaci chrání před rozmary počasí a zároveň díky dostatečné hloubce brání přehřívání místností v letním období.

Chodba ve středu dispozice

Bez této terasy je dům velký 125 metrů čtverečních a dispozičně je řešen velmi důmyslně. Jeho základem je chodba, která tvoří vnitřní komunikační osu a zároveň jej po délce rozděluje na dvě funkční části. „Na jižní osluněnou stranu domu jsme podél chodby situovali obytné místnosti, které mají všechny přímý výstup přes terasu na zahradu. Ze severní strany se k chodbě přimykají provozní místnosti včetně vstupu se zádveřím a kuchyně,“ vyjmenovává Vladimír Balda.

Foto: Archiv studia

Středem dispozice probíhá chodba, z níž se vstupuje do jednotlivých místností. Na jižní straně jsou obytné, na severní pak provozní a technické místnostiFoto: Archiv studia

Kombinace pultové a ploché střechy má nakonec výrazně pozitivní efekt, neboť okenními otvory umístěnými v nejvyšší části stěny na severní straně může do chodby proudit přirozené světlo, a ačkoli vede středem domu, zůstává světlá jako ostatní místnosti se standardně umístěnými okny.

Prostor pro rodiče i děti

Chodba ústí do prostorného obývacího pokoje spojeného s jídelní částí a kuchyní, z této obytné zóny se pak vstupuje do rodičovské ložnice, ke které patří i poměrně velká šatna a k níž přiléhá koupelna se sprchovým koutem. Na opačné straně chodby leží pokoj pro hosty, který je příležitostně využíván i jako pracovna, a dva dětské pokoje, které jsou průchozí, oddělené posuvnými dveřmi, takže se sourozenci mohou bez problémů navštěvovat.

Foto: Archiv studia

V interiéru volili především neutrální barevnou škálu a tlumené odstíny, díky dostatečnému přísunu denního světla ale nepůsobí smutně. Barvy do domu proudí ze zahrady, s níž je propojenFoto: Archiv studia

Barevnější pokojíčky

Tyto dvě místnosti jsou v domě jako jediné zařízené ve výraznějších barvách, jinak volili převážně tlumené a spíše nevýrazné odstíny. „Dům je velkými prosklenými okny otevřen do zahrady, která interiéru dodává barevnost, v dětských pokojích jsme se ale veselých barev nebáli, i když je jasné, že se jedná o dočasnou záležitost, která se s přibývajícím věkem dětí bude měnit,“ vysvětluje Vladimír Balda.

Foto: Archiv studia

Naopak v dětských pokojích se barvám nebránili. Oživují je barevné textilie, výmalba i koberečkyFoto: Archiv studia

Naproti těmto třem pokojům je pak druhá koupelna, tentokrát s vanou. Stejně jako koupelna u ložnice rodičů je zařízena neutrálně, ale oživují ji motivy zvířátek, které dávají tušit, že jejími hlavními uživateli jsou nejmenší obyvatelé domu.

Líbí se vám jednopodlažní stavba? Zarelaxovali byste si na terase?

Reklama

Načítám