Hlavní obsah

Pro čokoholiky: Čokoládový koláč s hruškou stojí za hřích

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V aktuální sezoně hrají prim hrušky. Jestli patří mezi vaše oblíbené ovoce, upečte si tenhle úžasný koláč plný kakaa a čokolády. Hrušky ho krásně zjemní a vy už nebudete chtít péct nic jiného.

Článek

O zdravé pochoutce tady nemůže být řeč, takže zaryté dietářky, pokud neplánujete pořádně zhřešit, tentokrát vás nepotěšíme. Máme pro vás ale jednu důležitou zprávu: tenhle hřích za to rozhodně stojí! A jestli se úžasných hruškových dobrot nedokážete nabažit, vyzkoušejte hruškové muffiny s karamelkami.

Čokoládový koláč s hruškami

Na formu 20 × 30 cm potřebujete: 200 g másla + na vymazání formy, 300 g třtinového cukru, 4 velká vejce, 75 g hladké mouky, 50 g kakaa, mletý kardamom, 2 větší hrušky, 100 g 70% čokolády

Postup: Troubu zapněte na 190 °C. Máslo rozpusťte, nasypte do něj cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Vejce prošlehejte vidličkou, přilijte k máslu a pořádně zamíchejte. Nakonec přidejte mouku, kakao a podle chuti trochu kardamomu. Hrušky oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na čtvrtiny. Čokoládu nasekejte nahrubo. Těsto nalijte do máslem vymazané formy, zamáčkněte do něj hrušky a kousky čokolády. Pečte asi třicet minut. Povrch upečeného těsta je lehce křupavý, ale střed je stále trochu tekutý. Kdybyste koláč „přepekli“, bude tvrdý. Podávejte ideálně ještě teplý se zakysanou smetanou, skvělý je ale i bez ní!

Máte nějaké oblíbené recepty, kde skvěle užijete hrušky a čokoládu?

Načítám