Hlavní obsah

Tři dokonalé moučníky s hruškami

Foto: Greta Blumajerová

Napečte ze šťavnatých hrušek!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to tady. Kromě švestek a jablek už jsou konečně po roce zase k mání hrušky a my vám přinášíme recepty na to nejlepší, co si s nimi můžete upéct. Včetně předpisu bezlepkového!

Článek

V těchto dnech dozrávají a na hony daleko voní šťavnaté hrušky máslovky i klasické zelené hrušky. Kterým z nich dáte přednost, je jen na vás. Oboje mají něco do sebe a s našimi koláči plnými čokolády a karamelu jejich chuť dokonale vynikne!

Hruškové muffiny s karamelkami

Na 12 muffinů potřebujete: 300 g hladké mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 2 lžičky mleté skořice, 85 g krupicového cukru, 250 ml vlažného mléka, 2 vejce, 100 g změklého másla, 2 zralé hrušky, 100 g karamelových bonbonů a 3 lžíce mandlových lupínků.

Foto: Greta Blumajerová

Muffiny jsou hotové raz dvaFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nejdřív zapněte horkovzdušnou troubu na 200 stupňů Celsia (klasickou na 220). Všechny suché ingredience (mouku, prášek do pečiva, skořici a cukr) smíchejte v jedné míse. V druhé míse vyšlehejte máslo a postupně do něj zašlehejte i vajíčka a vlažné mléko. Pokud byste použili mléko studené z lednice, máslo ztuhne a nikdy nevyšleháte hladkou směs. Hrušky omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky, karamely nakrájejte na kousky též.

Tekutou směs postupně nalijte do té sypké a vše promíchejte. Přidejte nakrájené hrušky a asi třetinu karamel a opět promíchejte. Těstem pak naplňte papírovými košíčky na muffiny vystlanou muffinovou formu, nebo použijte silikonové formičky. Aby vám vznikly krásně nadýchané muffiny, je třeba formičky trochu přeplnit do výšky. Zbytek karamel zatlačte navrch muffinů a posypte je mandlovými lupínky. Pečte v troubě asi 25–30 minut dozlatova.

Bezlepkový čokoládový koláč s hruškami

Na formu o průměru 24–25 cm potřebujete: 85 g másla, 85 g třtinového cukru, 85 g hořké čokolády, 1 lžíci brandy nebo jiného alkoholu, 3 vejce, 85 g mletých lískových oříšků, 3–4 hodně zralé hrušky, moučkový cukr na posypání, kousek másla, trochu cukru na vysypání formy.

Foto: Greta Blumajerová

Čokoláda a hrušky se krásně doplňujíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Formu vymažte máslem a vysypte cukrem a troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. V mikrovlnce nebo v parní lázni rozpusťte máslo a čokoládu a promíchejte, aby se vše spojilo, a nechte vychladnout. V míse vyšlehejte cukr a žloutky do světlé husté pěny a vmíchejte ji spolu s mletými oříšky do čokoládovo-máslové hmoty. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a na dvakrát ho vmíchejte do těsta.

Hrušky omyjte, oškrábejte, překrojte podélně na poloviny a zbavte jádřinců a dřevnatých vláken vedoucích od stopky. Těsto nalijte do formy a vedle sebe do něj zatlačte poloviny hrušek řezem dolů. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut. Výsledný koláč je krásně křehký.

Hruškové tartaletky s karamelovým krémem a smetanou

Na 4 tartaletky potřebujete: 300 g hotového listového těsta a hladkou mouku na podsypávání při válení, 2 hrušky, 4 lžíce sladkého krému – může být lískooříškový, karamelový nebo čokoládový, hodí se i burákové máslo, 1 vejce a 4 lžíce zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny k podávání.

Foto: Greta Blumajerová

Křehké koláčky jsou rychlé a tak dobré!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Tenhle moučník je tak jednoduchý, že ho zvládne opravdu úplně každý. Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia, listové těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm a rozkrájejte na 4 kusy. Ty urovnejte do malých dortíkových formiček, pokud nemají nepřilnavý povrch, je dobré je nejdřív ještě vymazat kouskem másla. Krém (koupíte ho hotový v obchodech) rozmíchejte v misce a vložte asi na 30 vteřin do mikrovlnky, aby povolil a lépe se roztíral. Na dno každého koláčku naneste lžíci měkkého krému a rozetřete ho po celé ploše.

Hrušky omyjte, oškrábejte, překrojte napůl a zbavte jádřinců. Pak je nožem od špičky k „bubákovi“ trochu naležato nakrojte v rozestupech asi 5 mm, aby hruška šla rozevřít do vějíře, jako to vidíte na fotce. Takto připravené poloviny hrušek položte na koláčky, potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct na asi 20 minut do trouby, dokud hrušky nezměknou a těsto nezezlátne. Hotové koláčky podávejte ještě horké se lžící vychlazené zakysané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Jak se vám líbí naše dnešní recepty? A co s hruškami pečete nejraději vy? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám