Hlavní obsah

Pro milovnice vůní: Znáte tuhé parfémy? Víme, proč jim propadnete

Foto: ipag collection, Shutterstock.com

Foto: ipag collection, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou přírodní, většinou v praktickém malém balení a vydrží opravdu dlouho. Dnes vám představujeme tuhé parfémy. Čím se liší od klasických a jak je používat i skladovat? To vše se dozvíte v našem článku.

Článek

Hledáte vhodnou alternativu ke klasickému parfému, kterou můžete mít stále při ruce – na cestách, a dokonce i v letadle? Vsaďte na tuhé parfémy. Jsou jemné, jejich vůně je okouzlující a jsou přírodní. Pojďte se o nich dozvědět více.

Vůně se přizpůsobí vaší kůži

Tuhé parfémy se zpravidla prodávají v malých baleních – v dózičkách či kelímcích, které bývají recyklovatelné. Nanášejí se prstem, pokud si ovšem nepořídíte tuhý parfém v tyčince, která vypadá trochu jako jelení lůj či rtěnka. Složení se od klasických parfémů liší především v konzistenci: je krémová. Základem jsou přírodní vosky (například kokosový či včelí) a másla (třeba bambucké) a doplněné jsou o esenciální oleje.

„Čistě přírodní složení je šetrné k pokožce a nevyvolává alergie. Tuhé parfémy se na každém rozvoní jinak, ale vždy si můžete být jistí, že vůně bude jemná a esenciální oleje se přizpůsobí vaší kůži. Nehrozí, že to s vůní přeženete – bude se rozvíjet postupně,“ říká majitelka e-shopu Ladybio Veronika Lonská.

Přírodní složení vhodné i pro citlivou pleť

Kromě příjemného aromatu je velkým plusem tuhých parfémů i jejich složení. „Obsahují totiž většinou pouze přírodní látky, nenaleznete v nich žádné složky syntetického původu, ať už to jsou chemická barviva, konzervanty, parfémy, alkohol a podobně. Díky tomu jsou k pokožce mnohem přívětivější než běžné parfémy. Bambucké máslo pokožku hydratuje, a nedochází tak k jejímu vysušování v místě aplikace tuhého parfému,“ vysvětluje Kamila Vašková z e-shopu Nejenmydlo a dodává, že nevýhodou oproti klasickým parfémům by mohl být fakt, že některým ženám přijdou tuhé vůně málo výrazné či nepříliš atraktivní.

Martina Uhlířová z Debut Shopu doplňuje: „Vzhledem k přírodnímu složení jsou tuhé parfémy ideální pro všechny typy pleti, dokonce i ty nejcitlivější. Výběr vůní je opravdu široký a na své si přijdou ženy všech věkových kategorií.“

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Vůně tuhých parfémů vydrží opravdu dlouhoFoto: puhhha, Shutterstock.com

Kam nanést a jak skladovat

Tuhé parfémy se nanášejí na pulzní body, které jsou na zápěstí, za ušním lalůčkem i v loketní jamce. Dále je vhodné je natřít na krk i do dekoltu. Vosk reaguje na tělesnou teplotu, a parfém tak déle vydrží, zároveň pokožku jemně hydratuje a přitom nemastí – dobře se totiž vstřebává. „Parfém voní asi pět hodin v závislosti na teplotě těla i okolního prostředí. Používat jej můžete kdykoliv a vrstvu během dne dle potřeby obnovovat. Přírodní tuhý parfém vyzkoušejte, jestliže vám tradiční parfémy způsobují nevzhledné skvrny na pokožce a její podráždění,“ doporučuje Kamila Vašková.

Důležité je, abyste tuhé parfémy správně skladovali – nejlépe na suchém místě do teploty 25 °C. „Vzhledem k jejich složení je asi nejdůležitější nevystavovat je vysokým teplotám a nenechávat je zbytečně dlouho otevřené. Před denním světlem jsou chráněné díky obalu, který není na rozdíl od většiny klasických flakonů transparentní,“ uvádí Martina Uhlířová.

Necháte se inspirovat?

Foto: archiv firmy

Osobitou a opojnou vůni slibuje název „Karma“. Na foto: Lush, 325 Kč (6 g)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Smyslný a trochu sladký je parfém pojmenovaný „Všechno dobré“. Na foto: Lush, 325 Kč (6 g)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Praktické balení v tyčince, zdobené recyklovatelným papírem, se vejde i do té nejmenší kabelky, navíc se parfém skvěle nanáší. První tyčinka voní po citrusech, druhá je směsí mandarinky, bergamotu a vanilky. Vzhled parfémů je inspirován tvarem i aplikací klasické rtěnky. Na foto: oba Sabé Masson (prodává Debut Shop), 650 Kč (5 g)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Mezi hlavní složky těchto tuhých parfémů patří bambucké máslo a včelí vosk. První kelímek voní po citrusech a druhý s názvem „Ranní rosa“ po svěžích květinách. Na foto: oba e-shop Nejenmydlo, 118 Kč (6 ml)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Tyto produkty se pyšní označením „čistě veganské“. Parfém vlevo voní po kokosu, druhý nabízí jemnou vůni tropických plodů. Na foto: oba Pacifica (prodává Ladybio), 475 Kč (10 g)Foto: archiv firmy

Máte už zkušenost s tuhým parfémem?

Reklama

Související témata:

Načítám