Hlavní obsah

Pro pochybující matky: Roste vaše dítě správně?

Foto: Thinkstock

Jaké tempo růstu dítěte je vlastně normální?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojíte se, že vaše dítko neroste a nepřibývá tak, jak má? Jestli ho není příliš „moc“, nebo naopak „málo“? I když se každé dítě vyvíjí jinak, do určitého rozmezí by se vejít mělo. Pokud ne, je třeba najít příčinu a řešit ji s lékařem.

Článek

Nedávno jsem na dětském hřišti zaslechla vzrušenou debatu dvou maminek, z nichž si jedna stěžovala, že její pětiletý chlapeček výrazně zaostává za ostatními dětmi ve školce, co se týče vzrůstu i celkové tělesné konstituce. „Ani já, ani manžel nejsme obříci, ale přece jen si myslím, že je náš Ondra příliš drobný. Dětská lékařka mne ujišťuje, že je stále ještě v normě, ale já mám strach, aby se mu pak nesmály děti ve škole a neustrkovaly ho. Navíc se obávám, aby nešlo o nějakou poruchu nebo nemoc,“ svěřovala se své kamarádce.

Špatný růst může být i příznakem nemoci

Růst dítěte je ovlivňován řadou faktorů, nejen genetickými předpoklady, pohlavím a výživou, ale také nemocí nebo případnými úrazy, které dítě prodělalo. I když se může na první pohled zdát, že růst a přibývání na váze je tak nějak samozřejmý proces, není tomu tak. Sledování růstu vašeho dítěte je důležité, protože menší děti mohou být skutečně zdrojem různých posměšků a ústrků (jak se oprávněně obává maminka z našeho příběhu), ale také proto, že porucha růstu může být příznakem chronického onemocnění nebo hormonální poruchy, která vzniká z nedostatku růstového hormonu nebo špatné funkce štítné žlázy.

Foto: Thinkstock

Růst dítěte ovlivňuje mnoho faktorůFoto: Thinkstock

Výšku i váhu srovnejte s grafem

Pro hodnocení tělesného růstu dítěte existují takzvané percentilové grafy (viz obrázky níže). Setkáte se s grafem tělesné délky a výšky, grafem tělesných proporcí, obvodu hlavičky, s grafem BMI – poměr váhy k výšce v metrech na druhou. Tyto grafy byste měli najít mimojiné také ve zdravotní knížce vašeho dítěte, kterou jste dostali v porodnici. „Graf tělesné výšky například ukazuje rozmezí, do kterého je ještě ,vše v normě'. Mimo toto pásmo zůstávají pouze 3 % dětí s nadprůměrnou výškou a 3 % dětí s výškou podprůměrnou. Teprve ve chvíli, kdy vaše dítě spadá do oněch 3 % (pod či nad), byste se měli obrátit na lékaře," vysvětluje dětský lékař doc. MUDr. Tomáš Honzík, Ph.D. Důležitá je také růstová rychlost. Dítě by totiž mělo růst relativně pravidelně a bez skoků.

Foto: Porucharustu.cz

Percentilový graf pro chlapceFoto: Porucharustu.cz

Foto: Porucharustu.cz

Percentilový graf pro dívkyFoto: Porucharustu.cz

Hubne, nebo neprospívá?

Jak již bylo zmíněno v úvodu, růst i váhu dětí ovlivňuje množství faktorů. Nutné je rozlišovat mezi poruchou růstu (abnormní růst do délky a výšky), neprospíváním, nadváhou a změnami v růstu hlavičky.

Termín neprospívání je spíše myšlený jako pojem nízké váhy u velmi malých dětí. Znamená chronický problém, ne náhlou ztrátu hmotnosti třeba u dětí při infekčním průjmu. „U dětí, které nepřibývají na váze v kojeneckém věku, je nutné na prvním místě vyloučit nedostatečnou laktaci nebo nízkou frekvenci kojení. Pokud je příjem mléka dostatečný, může jít o problém s ublinkáváním při takzvaném refluxu, problém se vstřebáváním živin nebo o potravinovou alergii. U starších dětí je nutné v příčinách hubnutí pamatovat i na střevní záněty a mentální anorexii,“ zdůrazňuje doktor Honzík. V případě nadměrného přibývání či dokonce nadváhy je nutné zjistit přesný jídelníček dítěte, celkový životní styl rodiny a popřípadě vyloučit hormonální poruchy.

Vyšší postava se tolik neřeší

U poruchy růstu je nutné rozlišit takzvané děti malé, ale zdravé. Do této kategorie patří i děti s geneticky daným menším vzrůstem a děti, které se v růstu pouze opožďují. Jiná situace nastává u dětí, které trpí nedostatkem růstového hormonu nebo chronickým onemocněním, které vede mimo jiné i k poruše růstu. „Další skupinou jsou onemocnění kostry či jiné vzácné genetické poruchy, se kterými se však v dětských ordinacích setkáváme jen zřídka. Nadměrný růst se řeší méně, neboť vyšší postava bývá s výjimkou extrémních případů vnímána jako společensky výhodná. Je však nutné odlišit urychlený růst jako součást například předčasné puberty, což je nutné také léčit,“ zdůrazňuje MUDr. Honzík.

Co dělat, když je vaše dítě příliš malé/velké oproti vrstevníkům?

  • pravidelně svého potomka měřte – podle věku v měsíčních nebo čtvrtletních intervalech a hodnoty pak zanášejte do růstového grafu
  • zamyslete se také nad výživou dítěte, ve stravě nesmí chybět především bílkoviny, které jsou pro zdravý růst nezbytné
  • jídelníček můžete obohatit o vitaminy a minerály
  • v případě, že dítě najednou příliš vyrostlo, může jít o takzvané růstové skoky
  • pokud se i po roce měření pohybuje vaše dítě 3 % pod či nad normálním rozmezím, obraťte se na lékaře

Co dělat, když je vaše dítě příliš hubené/tlusté oproti vrstevníkům?

  • v první řadě překontrolujte celkový jídelníček, u kojenců množství vypitého mléka
  • uvědomte si, že konkrétní číslo na váze se u stejně starých dětí liší i v závislosti na celkové konstituci a mohutnost kostry. Spíše než na hmotnostní údaj, dejte na celkový vzhled dítěte.
  • jak u nadváhy, tak i podváhy je nutné dodržovat pravidelnou stravu – u dětí od 3 let výše minimálně 5 jídel denně
  • pokud máte dědičné problémy s nadváhou a u svého dítěte pozorujete stejné sklony, neváhejte a nechte si poradit od odborníka. Dětské hubnutí je totiž velmi odlišné od toho v dospělém věku
  • došlo-li k výraznému propadu váhy, myslete i na možnost anorexie nebo přejídání a zvracení

V každém případě, máte-li jakékoli pochybnosti, neváhejte a obraťte se na dětského lékaře, který zná dítě od narození a dokáže objektivně posoudit, zda jeho výška či váha představují opravdový problém.

Jak roste a vyvíjí se váš potomek? Řešili jste někdy problém s jeho váhou nebo výškou?

Reklama

Související témata:

Načítám