Hlavní obsah

Pro zoufalé rodiče: Jak vyřešit větu „Já se nudím“?

Foto: thinkstock

Máme pro vás tipy na hry, které zabaví děti, když je venku nevlídnoFoto: thinkstock

Reklama

Podzim a zima? Období, kdy snad nejčastěji děti pronesou rodiči tolik neoblíbenou větu: Mami, já se hrozně nudím! Jak zabavit malé i větší potomky, když je venku ošklivo a nezbývá než zůstat doma?

Článek

Podzim je pro Alenu nejhorší část roku. Když se nedá jít ven, znuděně jí po bytě pochodují tříletý a jedenáctiletý syn. „Je složité skloubit zábavu pro oba. Velkému se nechce do divadýlka, pro malého zase není kino. A ani rodinný rozpočet by nesouhlasil, abychom každý víkend utráceli za zábavu,“ zoufá si Alena. Než znuděné potomky posadí před televizi a pustí pohádku, sáhne do skříně či se spolehne na vlastní fantazii na společné hry.

Ať už jsou dítěti dva roky nebo deset let, delší pobyt doma bez možnosti vyřádit se venku za chvíli dolehne na všechny, rodiče nevyjímaje. „Podzim a zima jsou pro rodiče i učitele ve školkách nejhorší,“ souhlasí ředitelka pražské mateřské školy Pelíšek Ilona Kubínová.

Nejmenší hry nebaví

Asi nejnáročnější věkovou kategorií na zabavení jsou děti do čtyř let. Bez pomoci se ještě neobejdou a nic je na dlouho nebaví. Na slovní hru zapomeňte, nezvládnou ji. „Zabaví je malování vodovkami, modelína, obrázkové knížky. A spolehlivé jsou skládačky a kostky,“ radí Ilona Kubínová. A ještě jedna zábava, ze které vám ale asi půjde hlava kolem, na nejmenší platí. Pořiďte sadu dětských hudebních nástrojů. „Posedávání kolem piana, zpívání a tancování, to má vždy úspěch,“ doplňuje Ilona Kubínová.

Extra tip:Nafoukněte pár barevných balonků a položte je na podlahu. Dítě pak vyzvěte, aby přinášelo hračky stejných barev.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Nekonečné množství kombinací nabízí dřevěná oblékací skládačka Bino s medvědy. Stojí 179 Kč. Obří kuželky také poslouží hned několikrát. Můžete je s batoletem hrát klasicky nebo z nich třeba udělat překážkovou dráhu. Přijdou na 138 KčFoto: Archiv firem

Předškolákům kupte pexeso

O něco snadnější to mají rodiče čtyř- a pětiletých potomků. Těm už můžete předložit skládačku puzzle, aniž by pro ně bylo nejzábavnější rozmetat dílky po pokoji, mohou si zahrát pexeso či obrázkové karty. Nebo se vraťte do dětství a zahrajte si na honěnou či schovávanou.

Extra tip: Venku nasbírejte spadané listy, kaštany nebo žaludy a vytiskněte si obrázky příslušných stromů. Společně potom přiřazujte to, co k sobě patří.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Když už nehrozí, že potomek všechno strčí do pusy, zkuste sadu navlékacích korálků. Seženete ji za 163 Kč. Nebo místo klasického dřevěného pořiďte pexeso látkové. Náš tip je ten od Fler s minimem karet za 210 KčFoto: Archiv firem

Pro školáky pracovní listy

Rodiče malých školáků už část zabavení můžete nechat přímo na dítěti. Když už se mu ale hračky omrzí, možná si i vy rádi dáte několik partiček karet nebo Člověče, nezlob se. Nemusíte sahat po tom obyčejném, pořiďte si třeba kobercové. Rozloží se na zem a hraje se. A když už stolní hry nikoho nebaví, odstartujte slovní. Vymyslete třeba zvířecí slovní fotbal. Princip je jednoduchý, hráči nevymýšlí slovo začínající na poslední písmeno slova předcházejícího libovolně, musí je napadnout zvíře. „Pro tyto děti navíc už existují různé pracovní listy, můžou v nich zúročit, co se naučily ve škole,“ míní Jiřina Nová, která zabavuje děti ve školní družině.

Extra tip: Vyzkoušejte dětské chutě! Potomkovi zavažte oči a do mističek dejte různé potraviny. Dítě ochutná a hádá, co zrovna v puse má.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Klasika mezi karetními hrami pro děti je Černý Petr. Pokud chcete inovaci, kupte sadu s oblíbenými postavičkami. Stojí od 23 Kč. Zábava pro celou rodinu je i hra Twister. Jisté je, že se při pokusu ustát prapodivné polohy na hrací ploše nebudete nudit. Stojí 489 KčFoto: Archiv firem

Starším dopřejte logiku

Starší školáci už moc o společnou zábavu nestojí a dají přednost počítači. Pokud je před ním nechcete nechat sedět celý den, nalákejte je na utkání ve vědomostních hrách, zejména na kluky potom zaberou ty logické. Anebo si dejte závod v tom, kdo dřív přijde na kloub hlavolamu. Můžete i přiostřit pravidla slovního fotbalu, hrajte třeba v angličtině.

Extra tip: Vyzkoušejte bezpečné domácí chemické pokusy. Třeba z vody, jaru, potravinářského barviva, jedlé sody a octa vytvoříte vlastní sopečnou lávu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Jak dobře znáte Česko? Vyzkoušejte si to ve stejnojmenné hře od Albi. Utkejte se s potomkem v kategoriích lidé a společnost, příroda a geografie, kultura a různé. Stojí od 446 Kč. Scrabble už je v českých rodinách také klasika. Vyzvěte dítě na souboj ve slovní zásobě. Sehnat lze za 499 KčFoto: Archiv firem

Nenechte se doma na podzim zaskočit nudou. Zabavte potomky a vlastně i sebe. Teprve o druhém potomkovi uvažujete? A jste na něj připravená? Udělejte si náš test ! Také jsme se věnovali tomu, zda je vhodné malým dětem pořizovat tablet a mnoha dalším tématům týkajícím se dětí.

Reklama

Související témata:

Načítám