Hlavní obsah

Proč a zač si při nákupu žehličky raději připlatit? Poradíme vám!

Foto: Philips

Nebaví vás stát u žehlicího prkna? S kvalitní žehličkou je nebudete tak často potřebovatFoto: Philips

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V regálech obchodů seženete žehličky za pár stovek, ale i za pár tisíc. Kolik je tedy rozumné investovat? Poradíme, podle čeho žehličku vybrat, a pár vám jich i ukážeme.

Článek

Nebudete mít problém s tím, abyste sehnali žehličku, spíš s tím, kterou zvolit. Jistě je i pro vás jedním z hlavních kritérií cena, ale to by nemělo být jediné, co vás bude zajímat. Pomůžeme vám vybrat tu pravou.

Podle čeho volit?

Ano v případě, že žehlíte málo a opravdu neradi, neměli byste sáhnout po žehličce jen podle ceny a nehledět na její vlastnosti – spíš naopak. Právě ti, kteří se musí k žehlení dlouho přemlouvat, by měli vybírat obzvlášť pečlivě… V první řadě byste měli sáhnout po žehličce napařovací. Jsou praktičtější, urychlí práci a poradí si i s přeschlým prádlem. A jak vybrat mezi nimi? Poradíme, na co se zaměřit.

Příkon – levnější žehličky nabízejí nižší příkon. Žádná cena ale není tak výhodná, abyste si pořídili model s příkonem pod 1400 W – na zahřátí a výrobu páry budete čekat zbytečně dlouho. Proto raději investujte do přístroje, který má příkon nad 2000 W, klidně i kolem 2800 W, práce s ním bude rozhodně svižněji utíkat.

Parní výkon – udává, kolik páry se vytvoří za minutu. Obvyklá hodnota, a to i u levnějších žehliček, je do 40 gramů s tím, že většina napařovacích žehliček nabízí i jednorázové zvýšení parního výkonu, tedy parní ráz. Ten by měl být 200 gramů a více. Skvělé je, pokud má žehlička i vertikální žehlení – pak nemusíte prádlo ani sundávat z ramínka a můžete žehlit jen parou. Lze použít i na záclony a závěsy, obleky a podobně.

Zvláštní kapitolou jsou systémové žehličky – parní generátory či parní stanice s velkým parním výkonem. Nádrž na vodu je velká a externí, takže s nimi můžete žehlit velmi dlouho na jedno naplnění, aniž byste manipulovali s těžkou žehličkou. Parní stanice patří do vyšší cenové hladiny, ale těm, kdo musí často a hodně žehlit, dovedou velmi usnadnit, a hlavně urychlit práci.

Foto: Profimedia

Rozhodně se vyplatí připlatit si za některé praktické funkce a kvalitní materiál žehlicí deskyFoto: Profimedia

Ochrana proti odkapávání– u napařovacích žehliček se rozhodně vyplatí volit tu, která má systém ochrany proti odkapávání a vytékání vody na prádlo. K tomu může dojít při nižších teplotách – tedy u citlivějších materiálů. A právě na nich, bohužel, bývají případné skvrny od vody hodně viditelné.

Odvápnění – je lepší zvolit žehličku, do které můžete nalévat vodu z kohoutku, nikoli jen destilovanou, tedy s odvápňovacím systémem – a je jedno, jestli bude chemický nebo mechanický.

Žehlicí plocha– rozhodně se ujistěte, že je tak odolná, abyste se při žehlení nemuseli bát přejet třeba zip. Žehlička by měla po prádle lehce klouzat, měla by se dobře čistit. Až budete zkoumat žehlicí plochu, podívejte se na počet a rozmístění parních otvorů. Je výhodné, pokud jsou soustředěné i ve špičce, abyste mohli pohodlně vyžehlit i záhyby, límečky, manžety nebo sklady.

Levnější žehličky mívají plochu z nerezu, který je citlivý na poškrábání. Dražší žehličky už nabízejí různé druhy keramických ploch, které jsou odolnější, nebo speciální materiály s vysokou odolností a komfortem.

Přívodní kabel– měl by být dost dlouhý na to, aby se nepletl při žehlení. Optimální je délka mezi dvěma a dvěma a půl metry. Bez ohledu na cenu mají některé modely i otočné klouby šňůry, které usnadní její pohyb. Na trhu jsou ale i bezdrátové modely.

Kolik investovat?

Cena by tedy neměla být zásadním faktorem při nákupu žehličky. Vždy byste si měli porovnat to, co jednotlivé modely umí. „Přimlouval bych se ale za to, abyste se zaměřili spíš na cenovou hladinu kolem tisíce korun. Platí, že čím víc si připlatíte, tím víc získáte. A až budete vybírat, vždy vezměte žehličku do ruky a vyzkoušejte si její ergonomii. Maximální pozornost věnujte žehlicí ploše, protože na ní závisí to, jak budete ve výsledku spokojeni,“ radí produktový specialista Euronics Pavel Janů.

Pokud vám jde o rychlost a maximální výkon, pak je dobré se podívat do sekce systémových žehliček. Sice jsou dražší, ale žehlení je díky jejich schopnostem opravdu zásadně snazší a rychlejší.

„Tlak páry, který nabízejí systémové žehličky, pronikne hluboko do struktury vláken. Díky externí nádržce je přitom žehlička lehká, snadno se s ní manipuluje, snadno klouže. Navíc nabízí i napařování ve svislé poloze,“ vyjmenovává přednosti této technologie Olga Pishchukhina, marketingová manžerka značky Philips.

Pár tipů z obchodu

Jestli byste ocenili pár konkrétních tipů v několika cenových relacích, pak tady jsou:

Do 500 Kč

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Sencor SSI 2027, příkon 1600 W, nerezová žehlicí plocha, pára 40 g/min., samočištění, parní ráz, otočná koncovka kabelu, cena: 299 Kč. Bomann DB 757, příkon 1600 W, speciální plocha z nerezové oceli, regulace páry a teploty, vertikální pára, cena: 305 KčFoto: archiv firem

Do 1000 Kč

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Clatronic DB 3329, příkon 2400 W, keramická žehlicí deska, systém odvápnění a proti odkapávání, samočistění, lze vypnout páru, 360° otočný kloub kabelu, cena: 609 Kč. Rohnson R-339, příkon 2600 W, nepřilnavá keramická deska, rozprašování, parní ráz, odvápnění, otočný kloub kabelu, cena: 599 KčFoto: archiv firem

Do 1500 Kč

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Tefal FV 3836, příkon 2250 W, dvouvrstvá žehlicí plocha Ultragliss diffusion, parní ráz 110 g, variabilní pára, samočištění, odvápňování, cena 1019 Kč. Bosch TDA 2630, příkon 2100 W, žehlicí plocha Palladium-glissée – nerez s keramikou, trojnásobné čištění, odvápnění, vertikální pára, automatické vypnutí, cena: 1090 KčFoto: archiv firem

Do 3000 Kč

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Eta Digi Viento 7284, příkon 2600 W, Eloxium plocha, parní šok, vertikální žehlení, OLED displej, 8 programů, elektronický termostat, vypnutí při nečinnosti, cena: 2599 Kč. Philips Azur GC4872/60, příkon 2600 W, žehlicí plocha SteamGlide Plus, parní ráz, parní špička, svislá pára, systém proti odkapávání, otáčení kabelu o 360°, cena: 2199 KčFoto: archiv firem

Nad 3000 Kč

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Philips PerfectCare Elite GC9630, 2400 W, systémová žehlička, tlak až 6,7 baru, OptimalTEMP – jediné nastavení teploty pro jakýkoli typ tkaniny, plocha T-ionic Glide, odvápnění, rychlé ohřátí, cena 8299 Kč. Systémová žehlička DeLonghi VVX2370, 2200 W, tlak 5 barů, odvápňování, cena: 5490 KčFoto: archiv firem

Co je pro vás zásadní při výběru žehličky?

Načítám