Hlavní obsah

Proč cvičení jógy pomáhá zbavit se stresu a úzkosti

Foto: Flexity s.r.o.

Jóga – cvičení proti stresuFoto: Flexity s.r.o.

Jóga a meditace a další cvičení poskytují naší mysli a tělu trénink, abychom byli schopni vyrovnat se s neustále vznikajícím stresem lépe a zlepšit naše celkové zdraví a duševní pohodu.

Článek

Odhaduje se, že 80 až 90 procent návštěv lékaře souvisí přímo nebo nepřímo se stresem, ale upřímně kolik lékařů mluví se svými pacienty o tom, jak zredukovat a odbourat stres?

Pravdou je, že když začnete  cvičit jógu a meditovat, stres vám ze života nezmizí. Tělesné cvičení je užitečný způsob, jak zmírnit stres, ale jóga je přece jen v něčem jedinečná. Kombinuje fyzickou zdatnost, výdrž a flexibilitu se základní filozofií úcty k sobě samému a uvědomělostí. Jedním z hlavních konceptů v józe je ne-posuzování. Koncept je také nápomocný i pro odbourávání stresu, protože stres často vychází z přehnaných očekávání vůči sobě nebo z frustrace z ostatních lidí a situací.

Jóga, která nás vrací zpět k našemu tělu, pocitům a přítomnému okamžiku, je proto dobrým prostředkem, jak vyrovnávat spojení mezi tělem a myslí. Trénuje náš systém protistresové reakce a množství výzkumů potvrzuje, že s pravidelnou praxí jógy denní hladiny stresového hormonu poklesnou, což představuje míru naší schopnosti zvládat stres a úzkost.

Úzkost je něco, co zažíváme skoro všichni. Je to reakce na moderní život, stresové situace a obvykle přichází ve formě nepříjemných myšlenek nebo obav z budoucích událostí.

Jak může právě jóga pomoci při pocitech úzkosti, stresu a panice?

Foto: Flexity s.r.o.

Flexity jóga a stresFoto: Flexity s.r.o.

* Jóga snižuje napětí v těle a podporuje relaxaci. Během zažívání stresu mají naše těla tendenci se stahovat. Napětí se začne držet v našich ramenou, krku, čelisti a hrudi. Počas cvičení jógy můžeme snížit naše fyzické napětí, které pomáhá uvolnit úzkost v nás.

* Jóga nám pomáhá regulovat dech. Náš dech je úzce spojen s naším nervovým systémem. Když jsme nervózní, máme tendenci dýchat mělce nebo podvědomě zadržíme dech. Vědomé zpomalování a prohlubování dýchání (pránajáma), uklidňuje náš nervový systém.

* Cvičením jógy prokazujete, že vám na sobě záleží, což je velmi užitečné pro vaši psychiku. Když jsme vystresovaní a zaneprázdnění, je snadné přestat dělat věci, které jsou pro nás dobré, jako je cvičení, dostatek spánku a dobře jíst. Když si najdeme i jen 10 minut na cvičení jógy, sami sobě dáváme signál, že jsme někdo o koho stojí za to se starat.

* Jóga podporuje sebepřijetí. Praxe je založena na akceptování toho, kde se právě nacházíme, a že náš celý život je cestou. Přijmout naše těla, schopnosti a limity přesně tak, jaké jsou v daném okamžiku. Přijetí nemusí znamenat rezignaci nebo stagnaci. Nicméně první krok k překonání sebe sama je vlastní sebepřijetí.

JógaVideo: Flexity s.r.o.

Reklama

Načítám