Hlavní obsah

Proměna malé kuchyně za sto tisíc

Foto: Tomáš Dittrich, RAKO

Do kuchyně se vešel i ostrůvek suplující také jídelní stůlFoto: Tomáš Dittrich, RAKO

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sporák v rohu, chybějící jídelní stůl, a hlavně zcela nemoderní a poškozená dvířka – to byly tři největší chyby, které majitelce vadily na staré kuchyni. Renovace byla nezbytná. Za čtyřicet tisíc korun se jí podařilo nejen odstranit nevyhovující dispozice, ale do místnosti se vešel i malý bar. Jak? Přesvědčte se sami.

Článek

Ostrůvkovou kuchyň pořizujte jen do velkých místností – to je velmi častá poučka architektů a designérů všem zájemcům o toto řešení. Jenže jsou i opačné případy, kdy ostrůvek pomůže vyřešit spoustu nedostatků v malém prostoru. Příkladem je tato kuchyně, kde díky němu vzniklo jídelní místo a také přibylo skříněk. Přesto nábytková sestava nevypadá větší a mohutnější než ta původní.

Foto: Prima TV

Kuchyň před proměnouFoto: Prima TV

Když bílé skříňky mizí

Renovace kuchyně probíhala zároveň s rekonstrukcí koupelny, což se projevilo i na jejích dispozicích, přibyly zde dveře do koupelny. I to byl důvod, proč už nebylo možné zvolit původní uspořádání do tvaru písmene L – nahradila ho právě liniová sestava s ostrůvkem.

Designéři vybrali kuchyň Pulita Sorano. „Jde o zajímavou kombinaci skříněk ve vysokém bílém lesku spolu s dekorem imitujícím divokou švestku. Povrch je navíc ve speciálním plastickém provedení, které je velmi příjemný na dotyk,“ popisuje sestavu Dušan Všelicha z firmy Oresi.

Foto: Tomáš Dittrich, RAKO

Kuchyň kombinuje bílá dvířka ve vysokém lesku spolu s dekorem dřeva divoké švestkyFoto: Tomáš Dittrich, RAKO

Zleva doprava jsou umístěné nejprve vysoké skříňky, ve kterých našla místo kombinovaná chladnička s mrazničkou a nad sebou instalovaná klasická a mikrovlnná trouba. Následuje pracovní plocha, mycí centrum včetně vestavné myčky a opět pracovní plocha. Dolní skříňky jsou v designu dřeva, horní bílé. Splývají tak s okolní stěnou a prostor odlehčují.

Varné centrum je součástí ostrůvku a doplňuje ho zajímavá – takzvaná lustrová – digestoř. Pracovní deska zhruba o čtyřicet centimetrů přesahuje korpus ostrůvku, čímž zde vznikl malý jídelní stůl pro dvě osoby. Využitý je i samotný korpus, v němž se nacházejí jak klasické skříňky, tak plnovýsuvné zásuvky. Cena kuchyňského nábytku je 37 900 korun. Nové spotřebiče značky Whirlpool přišly na 47 tisíc korun a dalších třicet tisíc byste si museli připravit na digestoř. Tu však lze nahradit klasickou komínovou, jejíž cena je pětinová.

Mozaika jako ozdoba kuchyně

Ačkoli současné trendy preferují plochu za pracovní deskou ze skla nebo stejného materiálu, jako je pracovní deska, zde zvolili designéři designovou mikromozaiku mozaiku Tetris značky RAKO. Zřejmě každý, kdo jednou mozaiku měl a čistil ji, se ptá, zda to bylo správné rozhodnutí. Údržba spár přece patří k nejnáročnějším. „Majitelce jsme doporučili speciální čistič, který lze koupit pod označením CL802. Pokud se použije hned po lepení obkladů, odstraní nejen veškerý cementový povlak, který zde zbyl, ale zároveň zde vytvoří neviditelný povlak, díky němuž se zde neusazuj nečisty, a plochu tak stačí jen přetřít hadrem,“ říká Pavla Nováková z firmy Lasselsberger.

Foto: Tomáš Dittrich, RAKO

Prostor za pracovní deskou zdobí mozaika Rako TetrisFoto: Tomáš Dittrich, RAKO

Na podlahu pak designéři pořadu Jak se staví sen, kde proměna probíhala, zvolili Sandstone Plus Lappato v šedé barvě. Velikost jednotlivých dlaždic je 45 x 45 centimetrů a metr čtvereční vás přijde na 599 korun. Stěny jsou vymalované také světlou barvou, nikoli však bílou. Lépe tak vyniknou světlé lesklé horní skříňky.

Foto: Tomáš Dittrich, RAKO

Stěny jsou vymalovány světlou barvou, aby vedle nich krásně vynikly bílé skříňkyFoto: Tomáš Dittrich, RAKO

Tato kuchyň je důkazem, že i na malém prostoru lze vytvořit plnohodnotnou a krásnou kuchyň.

Reklama

Související témata:

Načítám