Hlavní obsah

Proč hledat u punčocháčů číslo 40 aneb Takhle vám nebude zima v šatech

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Držíte se stále pravidla „šaty v létě, kalhoty v zimě“? Není důvod. Naučíme vás, jak si užívat krásné šaty, i když je pod nulou.

Článek

Základem je nepodcenit tři nejdůležitější věci: pořádné boty, správné silonky a dokonalou bundu. Kde je seženete a jak je poznáte? Jdeme na to.

Boty, ve kterých nepoznáte, jaké je roční období

Mnoho žen si v zimě vystačí s botami vysokými nad kotníky a považují je rázem za zimní obuv. Ale tak to není. Není ani tak zásadní, aby vaše boty byly z pravé kůže (i když bývá prodyšnější a při správné údržbě vydrží dlouho). Důležitější je, aby měly podrážku, která vás spolehlivě oddělí od chladné země. To znamená vyšší platformu, klidně podpatek, a ideálně i strukturovaný povrch, aby vás neohrozilo náledí. Boty by měly být navíc uvnitř zateplené, a také si klidně kupte o půl čísla až o číslo větší, abyste v nich mohla pohodlně hýbat prsty a vešly se do nich i tlustší ponožky.

Foto: Archiv firmy

Na foto: hnědé šaty, 1170 Kč, černé vyšší boty, 2760 Kč, obojí TopshopFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto: květované šaty, 399 Kč po slevě, boty na podpatku, 1999 Kč, obojí ZaraFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto: průhledné šaty, 399 Kč po slevě, boty nad kolena, 2999 Kč, obojí ZaraFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): černé kotníkové boty, 3390 Kč, hnědé kotníkové boty, 3190 Kč, obojí Nae (prodává EtikButik)Foto: Archiv firmy

Silonky nejsou jen jedny

V silonkách nemusíte mrznout. Ale je potřeba mít na zimu připravené jiné, než si berete v květnu do divadla. Punčocháče se dělí podle hmotnosti příze, na obalu známé jako DEN. Zatímco do teplejších dní vám stačí 15 DEN, na zimu hledejte v obchodech punčocháče s číslem 40 a výš. U čísla 100 DEN a více najdete i punčocháče s příměsí vlny, takže vás opravdu zahřejí. Silnější punčochové zboží je samozřejmě dražší, ale také trvanlivější. Nejedná se o silonky na jedno použití.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): stahovací punčocháče 80 DEN Gipsy (prodává Zoot), 329 Kč, překřížené květované šaty Mango, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): modré punčocháče 60 DEN Oroblu (prodává Zoot), 469 Kč, šaty s páskem Mango, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): tmavě modré punčocháče 80 DEN Tchibo, 249 Kč, dlouhé červené šaty H&M, 899 KčFoto: Archiv firem

Bundy a kabáty, pod kterými nemusíte schovávat pět vrstev

Když přichází podzim a zima, užíváte si módní vrstvení, ale v lednu a v únoru už ho máte plné zuby? To známe. Proto pro vás máme třetí radu, a tou je investice do opravdu teplé (např. péřové) bundy nebo vlněného kabátu, které jsou samy o sobě tak hřejivé, že vám přes šaty stačí pak už jen jedna vrstva. Důležité ale je umět se „zazipovat”. Ani v nejteplejší bundě vám nebude dobře, když vám potáhne na krk nebo zespoda na záda. Takže zapnout a vše dotáhnout k dokonalosti teplými doplňky!

Foto: Archiv firmy

Na foto: kabátek z umělé kožešiny Zara, 1599 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto: zateplená bunda Zara, 599 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto: kabát z vlněné směsi H&M, 2999 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): černá péřová bunda H&M, 2999 Kč, šedý vlněný kabát Vila (prodává Zoot), 3899 KčFoto: Archiv firem

Takže? Zítra v šatech!

Související témata:

Načítám