Hlavní obsah

Víme, proč jste po dovolené unavení!

Foto: isifa

Chce se vám spát? Jděte se na pár minut projít venFoto: isifa

Reklama

Možná se vám také stává, že jste první dny po návratu z dovolené unavení. Proč to tak je, když byste se měli vrátit plní sil a nadšení? Jak to, že se místo toho dostavuje opak? Víme, co dělat a jak tomu předejít.

Článek

Příčin vaší únavy může být několik. „Třeba jste si vzali příliš krátkou dovolenou,“ říká psycholožka Karolína Švejnarová a dodává známý fakt: „Minimum pro odpočinek organismu je dva týdny, nejlepší jsou tři, výhrou měsíc – pochopitelně vcelku. Čím delší volno máte, tím více tělo odvykne všednímu stereotypu a odpočine si. Těšení se do práce by tak mělo být i ukazatelem, zda a jak jste odpočinutí.“

Nejste fit ani ready?

Další důvody vašeho nedostatku energie přidává MUDr. Matouš Biskup z Centra individuální péče při VFN v Praze: „Změna celkového režimu, stravovacích návyků, fyzických aktivit a další,“ uvádí odborník. Má na mysli fakt, že se vracíte do jiného rytmu dne: jinak a zřejmě kratší dobu spíte, brzy vstáváte, jíte ve spěchu na rozdíl třeba od poklidné snídaně, ale také to, že místo oblíbených činností (opalování, koupání v moři, ježdění na kole) se vracíte k povinnostem.

„Čím jsou rozdíly mezi běžným a prázdninovým životem větší, tím je přechod pro lidský organismus náročnější,“ uvádí lékař. A varuje před pocitem, kdy se cítíte první den v práci tak zničení, že pochybujete o správnosti na dovolenou vůbec jezdit. Klid, to by bylo špatně!

Foto: thinkstock

Dovolená vám může způsobit i únavu. Je to přirozenéFoto: thinkstock

Je to běžné, ale ne vždy

Zamyslet byste se podle odborníků měli spíš nad tím, zda vaše únava není spíš nespokojenost s vaším způsobem běžného života – plného stresu, rutiny, převrácených hodnot, neschopnosti odpočívat, práce, která vás nenaplňuje a ve které nespatřujete smysl, a která přesto často neprávem zaujímá nejdůležitější místo v životě. „Přechod z dovolené vás pak pochopitelně frustruje i unavuje,“ doplňuje MUDr. Matouš Biskup. Ale unavení samozřejmě můžete být i v práci, která vás naplňuje a baví.

Zkuste tomu předejít

Už před odjezdem se snažte v předstihu splnit povinnosti a odjet tak „s čistým stolem". Nejenže vás nebude ve volnu trápit černé svědomí, ale zároveň nebudete muset hned první den po dovolené dohánět resty. Zvolnit tempo by měl ale podle lékaře i váš šéf a nenakládat na vás před i po volnu stěžejní úkoly – o to výkonnější přece po odpočinku budete!

Vy se naopak snažte svůj návrat naplánovat o den dva dřív, než je váš nástup do práce: „Je třeba vhodné nepřestupovat z letadla přímo do zaměstnání, ale nechat si po návratu čas na alespoň částečnou adaptaci," říká MUDr. Matouš Biskup. Tak se vám první den nebudou oči klížit únavou...

Foto: thinkstock

Že se vám nedaří naskočit zpět do pracovního rytmu? Klid! To přijdeFoto: thinkstock

Přece jen je tu. Co s ní?

Že jste dodrželi přesný – výše uvedený – postup a stejně je váš zápal a síla pryč? Nepropadejte panice! „Větší únavnost a snížené pracovní tempo po návratu jsou v určité míře zcela přirozené jevy a je třeba s tímto obdobím adaptace počítat," doplňuje odborník. Nenakládejte si proto na svá bedra hned zpočátku příliš úkolů: co nehoří, počká.

Také si dojděte s kolegy na oběd! Nevracejte se hned k tomu, že budete pracovat i přes obědovou pauzu. Přestávka vám dodá energii! Hodně pijte, vsaďte na lehká jídla a pokuste se první dny spát více než obvykle. Někomu pomohou třeba dechová cvičení, pár cviků na protažení, nebo zakoupení si maličkosti pro radost! Zkrátka se do svého běžného tempa dostávejte postupně a pozvolna.

Co ještě dobře funguje?

  • Další den si dopřát třeba takzvanou after party: setkání s přáteli a vyprávění o dovolené.
  • V týdnu po dovolené si cíleně zajít na relaxaci (sauna, masáže, plavání), abyste odpočinek podpořili.
  • Dodržet dovolenkové předsevzetí: netrávit život pouze prací, ale mít a pěstovat si své zájmy. Zvýší to mimo jiné i vaši výkonnost!

Pokud se to týká i vás, zkuste se nad výše uvedeným zamyslet. Možná je čas na změny. Co říkáte?

Reklama

Načítám