Hlavní obsah

Proč mít po ruce ručník aneb Jak se do Vánoc zbavit nevyžehleného prádla

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za dveřmi jsou Vánoce a je čas na to, začít připravovat výzdobu. Kromě klasického úklidu je potřeba vytáhnout vánoční ubrusy a prostírání, nažehlit vánoční závěsy a v neposlední řadě se zbavit hordy běžného prádla, která se kupí. Poradíme, jak ušetříte při žehlení čas, práci i energii.

Článek

Bohužel, ještě nikdo nedokázal vymyslet něco, co by vás žehlení zcela zbavilo, pokud ale při výběru žehličky nedáte jen na líbivý design, ale budete vybírat podle materiálu a funkcí a budete se řídit osvědčenými postupy, půjde to skoro samo.

Když víte, co a jak, jde to snáze

Technologie je ale jedna věc, druhou věcí jsou postupy, které se prostě vyplatí dodržovat. Předně perte prádlo v kvalitních pracích prostředcích a používejte kvalitní aviváže, některé mají dokonce přísady, které prádlo změkčují a usnadňují žehlení. Než vůbec začnete žehlit, prádlo si roztřiďte podle materiálů. U vánočních dekorací, ubrusů a závěsů to platí dvojnásob, neboť ty mohou být z různých citlivých materiálů, kterým by rozpálená žehlička nemusela udělat dobře.

Každá tkanina má jiné vlastnosti a tedy i požadavky na žehlení. Bavlna vyžaduje žehlení při vyšších teplotách, ideálně s napařováním. Naopak pleteniny musíte žehlit velmi opatrně a pozor si dejte zejména na záhyby – nesmíte je pohybem žehličky napínat, aby nedošlo k vytahování oblečení. Manšestr a samet žehlete naruby a ideálně s pomocí silného ručníku, který položíte na žehlicí prkno. U vánočních dekorací se asi nevyhnete výšivkám a krajkovému zdobení využijte u nich napařování a na látku netlačte. Také je můžete žehlit přes kousek froté látky. Pozor dejte na metalické materiály a polyester, které nesnášejí vysoké teploty. Raději je žehlete tlakem studenější žehličky.

Ubrusy a závěsy vyžadují zpravidla hodně místa a někdy i trpělivost, proto si pro žehlení udělejte takový prostor, kde se vám bude žehlit dobře a kde na to budete mít klid. Poskakující děti či pes motající se pod nohama tím nejlepším nebudou, naopak, klidná místnost, kde si budete moci k žehlení pustit oblíbený film či hudbu, bude lepší. Na žehlení byste měli mít dostatek světla a i vzduchu, a nezapomeňte si udělat prostor, kam vyžehlené prádlo budete odkládat. Při žehlení můžete sedět i stát, záleží na vás, co vám vyhovuje víc, každopádně jistě oceníte výškově nastavitelné žehlicí prkno - vždy byste měli být schopni položit své dlaně na prkno, aniž byste museli ohýbat paže nebo záda.

Pomůže kvalitní žehlička

V žehlení vám hodně pomůže kvalitní žehlička, takže pokud právě nějakou pořizujete, podívejte se, podle čeho vybírat. Základem každé žehličky je žehlicí plocha. Na výběr je z několika materiálů a volba je důležitá: materiál určuje, jak rychle se plocha přizpůsobí teplotě, jak bude klouzat a jak lehce se poškrábe. Žádoucí je, aby se po prádle pohybovala co nejladněji, byla zcela nepřilnavá a hned tak se nenarušila, když třeba přejedete přes kovový knoflík.

Mezi nejkvalitnější materiály patří keramika a smalt, které snadno kloužou po všech látkách a jsou odolnější proti poškrábání. Nerez, teflon a hliník jsou sice o něco méně odolné, ale dobře vedou teplo. Hleďte však i na tvar – zcela rovná žehlicí plocha není úplně nejlepší, vhodnější je, je-li například na bocích nebo v zadní části zahnutá: při žehlení hladce přejede knoflíky a zipy a nezasekne se o ně.

Foto: Archiv firmy

Napařovací žehlička Tefal Ultimate Anti-Calc pomůže zvládnout veliké množství prádla v krátkém čase a s perfektními výsledky. Kombinuje velké množství páry pro bezchybné odstranění záhybů na prádle s patentovaným sběračem vodního kamene pro dlouhou životnost a výkon. Unikátní textilní protektor chrání jemné prádlo a lze využít při žehlení puků, manžet a podobně – bez vzniku lesklých míst na látce. Cena 2999 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Napařovací žehlička Braun TexStyle 9 SI 9188 BK s 3D má safírovou zaoblenou žehlicí plochu s výbornou kluzností a odolností pro poškrábání, ergonomickou uzavřenou rukojeť a technologii iCare s jedním optimálním nastavením teploty. Nechybí ani funkce automatického vypnutí, systém samočištění a možnost vertikálního žehlení. Cena 3490 KčFoto: Archiv firmy

Příkon a parní výkon

Příkon žehličky není až tak podstatný, nicméně jeho spodní hranice by se neměla dostat pod 1300 W. Budete-li napařovací žehličku využívat pro čtyřčlennou nebo větší rodinu, měla by mít 2000 W. Parní výkon udává, kolik gramů páry žehlička konstantně vypouští za každou minutu chodu. Disponuje-li žehlička funkcí extra parního rázu (třeba až 230 g/min), můžete si být jisti, že vás nepřekvapí ani ty nejtvrdošíjnější záhyby.

Už ani kapka

Funkce anti-drip zabraňuje odkapávání vody a tvorbě skvrn. Žehlíte-li třeba jemné prádlo na nižší teplotu, voda, která se nestíhá odpařovat, by mohla kapat na prádlo. Díky tomuto systému se u nižší teploty (obvykle do stupně 2) tvorba páry automaticky zastaví, tím se zabrání odkapávání vody a žádné skvrny vás trápit nebudou. Nenápadná funkce, ale pro pohodu při žehlení, zvláště u tenkých ubrusů a závěsů či prostírání z citlivých materiálů je dost podstatná. Uvidíte.

Foto: Archiv firmy

Napařovací žehlička Philips GC5034/20 Azur Elite umožňuje výkonné, inteligentní žehlení pro rychlejší dosažení skvělých výsledků. Žehlí vše od riflí až po hedvábí bez rizika spálení. Pokročilý režim páry zaručuje přesné množství výkonné páry, když je potřeba. Cena 3299 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Digitální napařovací žehlička ETA 7284 90000 Digi Viento je inovativní a chytrá žehlička s přesvědčivým žehlicím účinkem. OLED dispej umožní jednoduché nastavení jednoho z osmi programů pro optimální žehlení prádla. Cena 2599 KčFoto: Archiv firmy

Odvápnění

Vodní kámen se týká i žehliček. Proto se umějí samy odvápňovat. Princip se může u jednotlivých modelů lišit, každopádně u moderních přístrojů už nebudete potřebovat destilovanou vodu jako dřív, poradí si s klasickou kohoutkovou. Běžné modely rozruší vrstvu vodního kamene a poté jej odstraní silným tlakem páry. Funkční jsou i speciální sběrače, které zachycují částice vodního kamene. Zajišťují tak trvale vysoký výkon páry a velmi snadno se čistí – stačí vyjmout, vypláchnout pod tekoucí vodou a zasunout zpět do žehličky. Sofistikovanější modely přebytečné minerály odvádějí odvápňovacím systémem na chemické bázi, kdy aktivně změkčují vodu z kohoutku.

Vertikální napařování

Při péči o velmi jemné materiály, které se nesmějí žehlit přímo a vyžadují údržbu na ramínku, oceníte vertikální napařování: žehlička může vypouštět páru, i když je ve svislé poloze. Takto narovnáte záclony, závěsy nebo halenky – snadno, bez vztekání a obav, že citlivé látky zničíte.

Foto: Archiv firmy

Napařovací žehlička Bosch TDI 902836A nabízí permanentní intenzivní parní výkon a speciální program na ochranu tmavých a citlivých látek. Množství páry lze regulovat tlačítkem, jiné tlačítko po dobu držení generuje páru podle potřeby. Cena 2790 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Parní žehlička Morphy Richards Turbo Steam Azure s výkonem 2400 W má systém proti usazování vodního kamene a proti odkapávání, možnost variabilního výstupu páry i vertikální napařování. Cena 1999 KčFoto: Archiv firmy

Automatické nastavení

Nechcete se zabývat tím, jak přístroj nastavit pro konkrétní kousky oblečení? Kvalitní technologie to vyřeší za vás: hledejte funkci automatického nastavení teploty a páry. Můžete žehlit jakékoli druhy oblečení, aniž byste museli řešit teplotu žehličky. Spálení se nemusíte obávat ani v případě tak jemných materiálů, jako je kašmír, satén, elastin či hedvábí.

Automatické vypnutí

Míváte hrůzu z nevypnuté žehličky? Pořiďte si přístroj, který se vypne ve chvíli, kdy je delší dobu neaktivní, nebo když se převrátí a leží žehlicí plochou na oblečení či žehlicím prkně. Moderní žehličky jsou opatřeny čidlem, které kontroluje pohyb – bude-li zapnutý spotřebič delší dobu v klidu, čidlo samo vypne zahřívací těleso.

Foto: Archiv firmy

Žehlička Hoover TIF2600 využívá ventilátor k ochlazení rukojeti pro příjemnější práci. Vysoce kvalitní keramická vrstva zaručuje lepší klouzavý pohyb po textilii. Nechybí systém proti odkapávání vody, funkce samočištění i odvápnění či automatické vypnutí. Cena 2250 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Napařovací žehlička Russell Hobbs 20630–56 Power Steam Ultra umí vydat silný parní ráz 210 g, a popere se tak i se zmačkanou džínovinou nebo lněným vláknem. Stálý výstup páry 45 g si zase hravě poradí s bavlněným prádlem. Má výkonné vertikální napařování, samočisticí funkci i anti-drip systém. Cena 1999 KčFoto: Archiv firmy

Pokud se tedy nechcete u žehlení trápit, vybírejte takový přístroj, který má co nejvíce z uvedených vlastností. Kapající voda vám nebude znečišťovat prádlo, žehlička se sama vyčistí a odvápní, sama se nastaví a v případě potřeby i vypne. Uvidíte, že vám žehlení půjde prakticky samo.

Žehlíte rádi?

Reklama

Související témata:

Načítám