Hlavní obsah

Proč muži nepoznají, že je vztah v krizi?

Foto: thinkstock

Většina mužů není schopna vnímat varovné signály, které jejich nespokojená žena vysíláFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina mužů žije v přesvědčení, že jejich manželství je plně funkční. Když jim jejich žena oznámí, že už je nemiluje, jsou v šoku. Proč muži prostě nedokážou poznat, že jim krachuje vztah?

Článek

Přesně touhle otázkou se zabývá přední britský expert na vztahy Andrew G. Marshall v jedné ze svých knih (My Wife Doesn´t Love Me Any More: The Love Coach Guide to Winning Her Back). Během své třicetileté praxe se totiž přesvědčil o tom, že většina mužů netuší, že jejich vztah prochází krizí, dokud z úst své ženy neslyší jasnou žádost o rozvod.

Klasický případ

Učebnicovou ukázkou je podle Andrew G. Marshalla jeden z jeho klientů, padesátiletý byznysmen Martin. Se svou o dva roky mladší ženou žije již osmnáct let. Jednoho dne se od své ženy dozvěděl, že už ho nemiluje a nechce s ním mít nic společného.

„Bohužel Martin není jediný. Zjistil jsem, že řada mužů nedokáže rozpoznat, že se v jejich manželství objevily nějaké trhliny,“ potvrzuje Andrew Marshall.

Přitom prý vždy existují různé varovné signály, jenže muži jaksi nemají buňky na to, aby je zaznamenali. „I Martin je přehlížel. Nikdy se jí nezeptal, jak se cítí. Ona zatím po celou dobu manželství dělala vše, o čem si myslela, že učiní její blízké šťastné. Pohřbila veškeré své touhy a to způsobilo jejich problémy,“ říká Andrew G. Marshall.

Foto: isifa

Chyba je ale i na straně něžného pohlaví. Ženy neumějí o svých pocitech mluvit jasně, a především včasFoto: isifa

Muži neposlouchají, ženy mlží

Problém je ale samozřejmě na obou stranách. Muži jsou experti na ignorování jakýchkoli náznaků, že se něco děje, ženy zas neumí mluvit jasně a spoléhají na to, že se jejich muž dovtípí.

Navíc se ženy většinou do poslední chvíle snaží nespokojenost někam zahnat. A když přece jen někdy o svém trápení promluví, jejich manželé je neberou příliš vážně. Nevěří, že by jejich polehávání před televizí, či potřeba být „chvíli“ sám, i když je děti neviděly celý den, mohly být příčinou hluboké partnerské krize.

A tak to jednoho dne v ženách exploduje. „V tu chvíli už nepřijdou s větou: ,Miláčku bylo by fajn, kdyby sis udělal víc času na rodinu´, ale rovnou řeknou: ,Už tě nemiluji, chci se rozvést´,“ popisuje Andrew G. Marshall.

A muži jsou bezradní. Jsou od přírody naprogramovaní k hledání rychlého řešení, jenže překonání partnerské krize rozhodně nezvládnete za týden. Pár se tak ocitá v začarovaném kruhu. Muž se ze své podstaty snaží vše co nejrychleji smést se stolu, žena z toho usuzuje, že její nespokojenost nebere dostatečně vážně.

Neznamená to konec

Jakkoli to ale podle Andrew G. Marshalla může vypadat beznadějně, šance na záchranu vztahu tu je vždy. „To, že vám žena řekne, že vás nemiluje, neznamená, že vás už nikdy milovat nebude,“ tvrdí Andrew G. Marshall. Podle něj ženy často tuhle krutou větu vyslovují spíš z bezmoci a jako jakýsi poslední pokus o záchranu manželství, protože často jsou to jediná slova, která jejich muž pochopí, a začne se snažit.

Zažily jste někdy něco podobného? Dokázaly jste s mužem překonat krizi?

Reklama

Související témata:

Načítám