Hlavní obsah

Proč muži nesnášejí noční hovory se svými partnerkami?

Foto: Thinkstock

Pokud chcete s partnerem mluvit o vztahových věcech, volte jinou dobu než noc. Muži to nemají rádi!Foto: Thinkstock

Reklama

Máte celý den něco na srdci, ale na partnera to vybafnete až v momentě, kdy se chystá jít spát? Nedělejte to! Ze srdce to nenávidí, a má k tomu dva vážné důvody!

Článek

„Oba hodně pracujeme a doma se scházíme až večer. V té době se musí vyřídit a vyřešit podstatné věci ohledně domácnosti a partnerství,“ myslí si šestatřicetiletá Klaudie s tím, že sice je doba před spánkem jedinou možnou chvílí, kdy má čas na partnerské rozhovory, ale její manžel pro ně vůbec nemá pochopení.

Mluv se mnou! Prosím…

„Pokaždé, když se zeptám, zda si spolu můžeme promluvit, manžel odpoví, že ne, nebo něco zabrblá, nechá mě žvanit, ale stejně mi na nic neodpovídá. Už se stalo, že dokonce i usnul,“ krčí rameny Klaudie a dodává, že to by nebylo to nejhorší.

„Kolikrát jsme se i pohádali. A to jen kvůli tomu, že večer prostě má náladu jen na sex. Na nic jiného. Jsou všichni muži tak nedoslýchaví a neohleduplní, nebo ten můj je výjimkou?“ ptá se čtenářka, která si není jistá, zda nežije s černou ovcí mezi samci. Kdepak. Povídat si pod rouškou tmy nechce žádný z nich.

Před spaním je nejvíc hádek

Podle philadelphské psycholožky Barbary De Angelis se muži neradi baví o svých emocionálních problémech pozdě v noci, což má dva důvody, jimž věnovala kapitolu ve své knize Tajemství mužů, která by měla každá žena znát.

Foto: Thinkstock

Co muži chtějí dělat večer? Většinou jen se milovat, na slova nemají náladuFoto: Thinkstock

1. Unavení muži mají menší moc

„Když je obsah konverzace emocionální, muži to pociťují jako nevýhodu. Proto se vyhýbají komunikaci v době, kdy jsou vystresovaní a malátní, neboť vědí, že nejsou tak silní, jak by chtěli být,“ popisuje psycholožka s tím, že ženy si trochu nevědomky zadělávají na problém, neboť instinktivně na muže mluví právě v tuto inkriminovanou dobu.

Partnerky cítí, že pánská bojovnost je nižší a jejich mysl není tak bystrá, a tak tak zvaně využívají situace. S úspěchem? Ani ne. Dolovat nějaké rozhodnutí nebo názor z někoho, kdo chce spát, je chyba. Jdete hlavou proti zdi? Tak opatrně. Může se to dost ošklivě vyhrotit.

„Vztahové problémy bych určitě s mužem nerozebírala v noci a ve stavu, kdy je unavený. Je zapotřebí najít vhodnou chvíli, kdy je muž dobře naladěn, a hlavně otevřený nějaké debatě,“ shodně varuje Lenka Černá z Pure Clinic Praha.

2. Bojí se, že nikdy neskončíte

Všichni nucení posluchači, kteří jsou v noci pod palbou dotazů, mají strach, že jejich partnerky budou mluvit hodiny. Narůstá v nich strach a připadají si jako rukojmí.

„Muži potřebují znát konkrétní nástin rozhovoru a časový limit, jak dlouho bude trvat. Jedině tak necítí nebezpečí,“ vysvětluje americká psycholožka a dodává, že i když tohle všechno dodržíte, je přece jen lepší počkat s rozhovorem do druhého dne. Ideální je dotaz: „Miláčku, potřebuji s tebou mluvit. Můžeš mi zítra věnovat čtvrthodinku?“ Tu se pokuste najít během dne, ale v nejlepším případě se na ni společně dohodněte.

Foto: Thinkstock

Proč chlapi nechtějí s partnerkami mluvit v noci? Protože nevědí, kdy hovor skončí, a ráno budou k neprobuzeníFoto: Thinkstock

Ideální čas? Free time!

„Já osobně bych rozhodně volila volný den, ale pokud to není možné, tak aspoň moment, kdy je muž najedený a vyspaný,“ říká Lenka Černá s tím, že obecně u vztahových debat by měla vždy vládnout příjemná atmosféra. Nepatří do nich velké emoce a obviňování.

„Oba partneři by debatu měli brát jako něco, co je ve vztahu posune dál. Než se tedy ženy rozhodnou něco s partnerem řešit, měly by se zastavit, uvolnit emoce – třeba s kamarádkou – a do debaty se pustit až v momentě, kdy jsou na ni obě dvě strany psychicky a někdy i fyzicky naladěné,“ uzavírá Lenka Černá. Ale kdo se chce zbytečně hádat, ať se klidně drží stmívání…

A jak to máte vy? Taky si váš partner nerad povídá pozdě v noci?

Reklama

Načítám