Hlavní obsah

Proč pandemie způsobuje, že jsou někteří lidé nadržení?

Foto: TijanaM, Shutterstock.com

Foto: TijanaM, Shutterstock.com

Reklama

Je to jako na houpačce. Zatímco nedávno vaše libido stávkovalo, teď se nečekaně hlásí o slovo. Taky máte až pubertální chuť na milování, kterou vaše polovička vůbec nechápe? To na vás doléhá pandemie!

Článek

Pandemii koronaviru se nedá upřít další věc. Mění sexuální návyky a narušuje rutinu. Co to znamená pro partnerské dvojice? Některé se odcizují, ty další mají sexu mnohem víc než obvykle. Harvardský sociální psycholog, sexuolog a výzkumník Justin Lehmiller říká, že právě teď existuje mnoho protichůdných mediálních zpráv o tom, jak covid-19 ovlivňuje sexuální touhy lidí.

Jeden říká, že ho veškerý stres a úzkost zbavují intimity a touhy, druhý si celosvětově vypjatou situaci nemůže vynachválit – působí na něj jako afrodiziakum. Jak je to možné?

Chci víc, častěji a déle!

„Upřímně? Z psychologických výzkumů víme, že dva lidé mohou na stejnou situaci reagovat velmi odlišnými způsoby. To znamená, že zvyšování, nebo snižování sexuální touhy během krize je individuální. Na někoho špatné zprávy a úzkost působí pouze negativně, jiní se s tlakem vyrovnávají po svém,“ vysvětluje Justin Lehmiller. Právě ti se najednou mohou milovat dnes a denně, nebo od rána do večera. (Sex pomáhá i proti infekci!)

Základní myšlenkou této teorie je, že když tam uvnitř máte jisté obavy, straší vás úmrtnost, krach podnikání, popřípadě další nepříjemné záležitosti, snažíte se to „přebít“ něčím příjemným. Sex pak berete jako způsob, který vám pomáhá se s krizí vyrovnat.

Foto: MAKSYM CHUB, Shutterstock.com

Dnes si to zase pěkně užijeme. A třeba i několikrátFoto: MAKSYM CHUB, Shutterstock.com

Záchvaty paniky jako obrana

„Řeči o smrti jsou všude kolem nás. Každý den jsme bombardováni zprávami o nových úmrtích zejména na covid-19, a přestože některé demografické skupiny jsou více ohroženy než jiné, média nám připomínají, že na tento virus umírají lidé všech věkových skupin. Výsledkem je, že se mnozí obávají o svůj život. A tento strach v některých lidech skutečně zvyšuje sexuální zájem,“ doplňuje odborník. To vysvětluje, proč mají portály s pornografickým obsahem žně.

Projevy sexuálního půstu

V případě, že patříte k těm, kdo na milování, zvlášť po zhlédnutí hlavních televizních zpráv, nemají ani pomyšlení, jistě víte, že jak moc těžké je uvolnit se a na nic nemyslet. Bez opravdu silného rozptýlení bývá sex skoro až nemožný. I to je ale podle odborníků v pořádku.

Mluvte o svých obavách a věřte, že nejste lepší, nebo horší než ti ostatní. Do ničeho se násilím nenuťte, ale přihlédněte k faktu, že samotný sex od stresu ulevuje (stejně jako některé sexuální pozice). Během něj totiž tělo produkuje endorfiny, dopamin a oxytocin, které společně navozují pocit štěstí a zvyšují chtíč. A jak tělo reaguje na nedostatek sexu? Takhle poznáte, že už vám schází!

Neriskujte zestárnutí

V první řadě se objevují a prohlubují pocity smutku a poruchy spánku (za obojím stojí nízká hladina oxytocinu, hormonu štěstí). Narůstající stres snižuje hladinu testosteronu, takže na milování den po dni zbývá čím dál méně energie, o slovo se hlásí chronická únava doprovázená kožními problémy. Co mají pupínky společného s intimním půstem? Vysvětlení je jednoduché.

Během milování se zvyšuje cirkulace krve. Experti hlásají, že až osmnáctkrát silnější prokrvení odstraňuje nečistoty na kůži a vyhlazuje vrásky. Ten, kdo se sexu dlouhodobě vzdává, riskuje vznik jemných vrásek, hlubších rýh i ztrátu elasticity pleti. Suma sumárum, vypněte zprávy, a pokud nemáte náladu nebo možnost sexu, zkuste propadnout kouzlu meditace.

Reklama

Načítám