Hlavní obsah

Jak zvednout hladinu testosteronu? Pomůže avokádo i banán

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexuální apetit, množství svalů, ale také soutěživost nebo deprese. To napoví, jaká je hladina testosteronu. Co dělat, když se z muže stane spíš náladová kamarádka? A proč pak koupit avokádo, banány a červené víno?

Článek

Testosteron je mužský hormon, kterého se tvoří nejvíc kolem puberty, ale s věkem začne ubývat. Co způsobí jeho příliš vysoká, nebo naopak nízká hladina? A proč by si ho chtěly nechat předepsat i některé manažerky?

Testosteron produkují v mužském těle hlavně varlata, ale také nadledvinky. I v těle ženy se tvoří testosteron, a to v nadledvinkách a vaječnících, i když asi dvacetkrát méně než u muže. Ovlivňuje vývoj pohlavních orgánů, prožívání sexu, ale také vlastnosti připisované spíše mužům – dravost, orientaci na výkon. Jeho produkci ovlivňuje zdravotní stav, životní styl, jídelníček, ale samozřejmě i věk.

Moc testosteronu?

Příliš vysokou hladinu testosteronu může způsobit užívání anabolických steroidů, které obsahují syntetický testosteron, ale také některé nádory nebo onemocnění štítné žlázy. Když vám v těle koluje více testosteronu, může se vám zvyšovat krevní tlak, dělat akné, ale stojí i za plešatěním. „Jde o androgenetickou alopecii, kdy vysoká hladina testosteronu ničí vlasové kořínky a vlasy pak vypadávají. U mužů bývá dědičná,“ říká MUDr. Petra Moravcová z Perfect Clinic. Hodně testosteronu také zvyšuje libido, ale snižuje plodnost. Že by odtud pramenil názor, že plešatí jsou skvělí milenci?

Zvýšenou hladinu prozradí i chování – agresivita, soutěživost, snaha ve všem vynikat. Proto dostal přezdívku hormon úspěchu. V některých zemích ho užívají i ženy ve vrcholných manažerských pozicích. Za to ale mohou „zaplatit“ nejen větším růstem ochlupení, ale třeba i změnami metabolismu, nepravidelnou menstruací nebo až neplodností.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Nižší hladina testosteronu nemá vliv jen sexuální chování, ale může se podílet na vzniku depresíFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Málo testosteronu?

Problémem mnoha mužů je spíš nízká hladina testosteronu. Ta se projeví nejen na ztrátě chuti na sex, snížené vzrušivosti a poruchách erekce. Provází ji i úbytek svalové hmoty, osteoporóza nebo změna ukládání tuků – vznik tzv. pivního břicha.

Ženy mívají nedostatek testosteronu po přechodu, ale pokud je ho potřeba dodat například k posílení chuti na sex, pak opatrně a pod dohledem lékaře. Málo testosteronu se projeví i na časté změně nálad, podrážděnosti nebo sklonu k depresi (tohle jsou mýty o depresi). 

Jak doplnit testosteron?

Samozřejmě existuje možnost, jak zvýšit produkci testosteronu. Jde toho dosáhnout zdravým životním stylem, při kterém si dopřejete dostatek pohybu, ale i spánku a nebudete opomíjet sex. Roli hrají i vhodné potraviny. Proč z takových nepřipravit třeba valentýnské občerstvení!

Foto: Eugenia Lucasenco, Shutterstock.com

Skvělým přírodním zdrojem látek, které podpoří produkci testosteronu, je avokádoFoto: Eugenia Lucasenco, Shutterstock.com

Potraviny, které zvednou hladinu testosteronu

  • Avokádo - Obsahuje zdravé tuky a vitaminy rozpustné v tucích K2 a A, které jsou potřebné pro tvorbu testosteronu.
  • Banán - Obsahuje vitaminy a antioxidanty, ale i draslík pro lepší orgasmus.
  • Kakao - Obsahuje hořčík, zinek, železo nebo měď a také optimální rozložení tuků s nízkým obsahem polynenasycených tuků.
  • Losos - Bohatý na zdravé tuky obsahující omega-3 mastné kyseliny, obsahuje i lehce stravitelné a kvalitní bílkoviny. „Oproti dalším rybám má vyšší hladinu vitaminu D a ten je podle lékařských studií jednou z klíčových živin pro zvýšení syntézy testosteronu,“ říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu značky Primulus.
  • Olivový olej - Má výborné rozdělení tuků (73 % mononenasycených, 14 % nasycených a 13 % polynenasycených mastných kyselin), je bohatý na antioxidanty a působí protizánětlivě.
  • Červené hroznové víno - Obsahuje resveratrol. „Tento antioxidant má stimulační účinek na hladinu testosteronu a podporuje produkci spermií,“ vysvětluje David Buchta.
  • Granátové jablko - Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a erekci.

Příznaky úbytku mužských hormonů může mít i další projevy: Přátelí se s vámi, i když jste vdaná? Klesá mu testosteron!

Reklama

Související témata:

Načítám