Hlavní obsah

Proč se mazat o hodinu dřív aneb 5 největších hříchů, které v zimě pácháme na své pleti

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima je pro vaši pleť jedním z nejtěžších období. Je neustále zatěžována a každý den čelí mnoha nepříjemným vnějším faktorům. Bohužel se může stát, že jí svou péčí nevědomky ještě víc přitížíte a odrovnáte úplně. Sepsali jsme pro vás nejčastější chyby, které při svých beauty rituálech můžete udělat.

Článek

Mráz, silný studený vítr, suchý vzduch, neustále přepady teplot, to vše může způsobit nepříjemné pocity pnutí obličeje, svědění, pálení, zarudnutí, šupinatění, vysušené mapy nebo i silné ekzémy. Věřte, pokaždé, když se blíží zimní období, vaše pleť se začíná klepat strachy. Pomozte jí překonat studené měsíce, je to jen a jen ve vašich rukách.

Omyl č. 1 – Maska 1x nebo 2x za měsíc stačí

Ne, to opravdu nestačí. V zimě by se pečující masky měly nanášet minimálně dvakrát týdně. Věřte, vaše namáhaná pleť si to zaslouží. Regenerační, hydratační, rozjasňující, čisticí – to, jaký produkt zrovna potřebujete, je individuální a může se často měnit v závislosti na momentálním stavu vaší pleti.

Protože každý obličej potřebuje zcela jedinečný přístup, v beauty světě se poměrně nedávno objevil trend zvaný multimasking. Spočívá v tom, že se na každou oblast obličeje nanese jiná maska, která má vyřešit problémy právě této části obličeje. Nanášejte tak různé masky na různé části vašeho obličeje podle konkrétní potřeby. Nezapomeňte ani na citlivou oblast kolem očí a rtů.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Uklidňující oční maska s chladivou směsí přírodních a rostlinných výtažků, Mary Kay, 540 Kč. Hydratační maska na obličej z řady Aqua FOCUS, pro hydratovaný, pružnější a zářivější vzhled, Douglas, 589 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hloubkově hydratační maska s výtažky magnolie, Collistar (prodává Krása), 275 Kč. Čisticí masky s různými jíly, každá s jiným efektem, Sephora, 170 Kč/ksFoto: Archiv firem

Omyl č. 2 – Nešetrné odstranění odumřelých buněk

Exfoliace je důležitá i v zimě. Díky ní budou mít všechny pečující produkty, jak krémy, tak i masky, mnohem větší účinek a pleť i v zimě bude projasněná a rozzářená, protože ji nebudou zatěžovat odumřelé částečky. Tuto část roku si ale zakažte scruby, jejichž součástí jsou malé granulky nebo jiné pevné částečky. Mohly by totiž vaši citlivou a odrovnanou zimou tvář mechanicky poškodit.

Dávejte přednost peelingům na bázi kyselin (ovocných, glykolové, AHA kyselin) nebo jiných enzymů, které jsou šetrnější a pokožku neobrušují chemicky. Stejně ale dávejte při používání těchto produktů pozor a užívejte je přesně podle návodu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Peeling na obličej s kyselinou glykolovou, PostQuam (prodává Biome), 459 Kč. Enzymatický peeling Intensive Treatment s komplexem aktivních látek urychlující odstraňování odumřelých kožních buněk, Ryor, 139 KčFoto: Archiv firem

Omyl č. 3 – Stále stejná odličovací rutina

Každá žena ví, že odstraňování make-upu je základ krásného obličeje. I v případě, že se nelíčíte, je potřeba každý večer pleť zbavit veškerých usazených nečistot. Přes to vlak nejede! Jenže, víte, jaké jsou nejvhodnější produkty pro odličování ve studených měsících?

Pokud máte takzvanou „hroší“ kůži a nepociťujete na svém obličeji absolutně žádné změny v jakémkoliv z ročních období, tak nejspíš žádnou změnu ani nepotřebujete. Takových lidí je ale minimum a většina žen při změně teplot určitý diskomfort pociťuje. Těm se pak doporučuje vyměnit tolik populární micerální vody, odličovací pěny a tonika za hydrofilní oleje, odličovací mléka a odličovače na olejové bázi.

Produkty z druhé skupiny jsou totiž mnohem měkčí a šetrnější. Při odličování s nimi se vám nemůže stát, že bude pokožka přesušená. Díky svému „mastnějšímu“ složení taky velmi rychle rozpouštějí nečistoty a dokážou jednoduše odstranit i voděodolné produkty, které v zimě mnoho žen používá.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Neutrální hydrofilní olej vhodný pro ošetření a odlíčení i nejcitlivější pokožky náchylné k podráždění, Nobilis Tilia, 289 Kč. Velmi šetrný odličovací balzám pro všechny typy pleti, Clinique, 699 KčFoto: Archiv firem

Omyl č. 4 – Ten samý pleťový krém celý rok

Chápeme, že nějaký produkt vám může přirůst k srdci, ale používat v létě i v zimě stejný krém, by se rozhodně neměl. Celá vaše péče by se s příchodem nového ročního období měla vyměnit, a zatím co na jaře nebo na podzim to zas tak nutné nemusí být, v zimě je to absolutně nezbytné.

Pro tuto chvíli potřebujete hutnější a mastnější produkty, které se dobře vstřebávají, ale zároveň díky svému složení zanechají na pokožce neviditelnou ochrannou vrstvu, díky které budete chráněná před mrazem. Na noc jsou pak vhodné regenerační a uklidňující krémy, které v průběhu spánku pleť vyživí a poskytnou jí hydrataci.

Také nanášení denního krému by se mělo lišit od způsobů, jakým to provádíte v létě. Když je venku teplo, stačí si krém nanést a můžete během pěti minut vyběhnout na ulici. V zimě, obzvlášť, když mrzne, nanášejte krém minimálně půl hodiny před tím, než vyjdete z domu (krémy v sobě mají minimálně 15 % vody, která by vám při nedostatečném vstřebání mohla pleť poškodit). Lepší je hodina, ale ne každý má po ránu tolik času.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Intenzivní hydratační krém Pure Ritual s obsahem bambuckého másla, Helena Rubinstein, 1709 Kč. Výživný zklidňující krém pro citlivou pleť se sklonem k začervenání, La Roche-Posay (prodává Notino), 474 KčFoto: Archiv firem

Omyl č. 5 – „V zimě UV ochranu přec nepotřebuji“

To je velký mýtus. UV záření je tu s námi nonstop a jeho hrozba se nezmenšuje se zataženým nebem. A ne, neplatí to jen na dovolené na horách, ochrana je nutná úplně stejně ve městě, jako v přírodě. To že na nás přímo nesvítí ostré sluníčko vůbec nic neznamená. Proto stejně jako v létě dbejte na to, aby přípravky, které každý den používáte měly SPF. V denním krému nebo make-upu by neměl chybět!

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Intenzivní hydratační krém s SPF 15 Eight Hour Cream, Elizabeth Arden, 539 Kč. Tekutý make-up Studio Fix Foundation s ochranou SPF 15, MAC, 990 KčFoto: Archiv firem

Dopouštíte se některých těchto chyb? Jaká péče v zimě vyhovuje vám?

Reklama

Načítám