Hlavní obsah

Proč se vyhnout studenému polenu aneb Umíte správně topit v kamnech?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít doma krb či krbová kamna je snem mnohých. Jestli si ale budete užívat onu pověstnou pohodu, kterou pohled do plápolajícího ohně evokuje, záleží také na tom, zda umíte správně topit.

Článek

Topit v krbu, to není jenom příjemné posezení u ohně se sklenkou „něčeho dobrého“. Musíte umět správně roztopit a přikládat, a také třeba každý den uklízet popel. A nejen to. Oslovili jsme odborníky a ti vám poradí, jak z vlastního topeniště vytěžit maximum a současně eliminovat nepříjemnosti jako prach, kouř či začernávání skla kamen.

Dřevo musí být suché

„Dřevo by před tím, než ho stopíte v krbu, mělo nejméně 2 roky schnout na vzduchu pod přístřeškem. Vhodné je také přinést dřevo den před použitím do domu. Vyschlé palivo je zbaveno většiny vody a pěkně a čistě hoří. Pokud použijete jako palivo čerstvě pokácené dřevo s velkým obsahem vody, nebude moc hořet, bude spíše doutnat a vznikající kouř bude štiplavý a nepříjemný,“ vysvětluje Radek Pilch, produktový manažer pro krbová a peletová kamna společnosti Viadrus. Suché dřevo můžete poznat také podle toho, že má na řezu trhliny. Dřevo s vlhkostí nad 30 % na pohmat chladí. Ke změření vlhkosti dřeva si můžete pořídit i speciální měřič, stojí okolo pěti set korun.

Další neméně závažnou chybou uživatele krbu, krbových kamen či krbových vložek je skutečnost, že se o „svůj“ komín dostatečně nestarají, nedělají pravidelné revize a údržbu komínu. Takto podceněná údržba komínu pak vede k nedobrému tahu komína a spaliny neodcházejí hladce do komína, ale jdou cestou nejmenšího odporu a to do místnosti.

Foto: stzeeana, Shutterstock.com

Krbová kamna dodají místnosti útulnost i v té nejsychravější ziměFoto: stzeeana, Shutterstock.com

A jak vůbec roztápět? 

Na dno topeniště umístěte přibližně půl kila drobných dřevěných třísek spolu s novinami nebo pevným podpalovačem. Třísky umístěte tak, aby se co možná nejvíce dotýkaly – i ony si předávají teplo. Zároveň by měly ležet na novinách či podpalovači. Zapalte papír či podpalovač a dvířka po dobu dvou minut úplně nezavírejte.

Během této doby se třísky rozhoří, poté přidejte jedno polínko, ideálně rozseknuté na čtvrtiny, a zavřete dvířka. Až se i toto rozhoří, přidejte další. Nikdy nezapalujte hromadu dřeva najednou. Oheň by nehořel jasným a krásným plamenem, spíše by se dusil a zbytečně zakuřoval sklo.

Při přikládání dvířka otevírejte pomalu, musíte chvíli počkat, až se srovnají tlaky uvnitř topeniště a v místnosti. Eliminujete tak únik kouře do místnosti. Teprve potom přiložte – palivo opatrně pokládejte.

„Také platí, že byste měli topeniště pravidelně čistit dle návodu na použití a vynášet popel z popelníku. Toto je zdroj drobných částic, které, když je jich moc, jsou ve vznosu během hoření a snadno se dostanou do místnosti,“ říká Radek Pilch, produktový manažer pro krbová a peletová kamna společnosti Viadrus.

Foto: Valentyn Volkov, Shutterstock.com

Posezení u krbu je zárukou pohody, pokud ovšem krb funguje tak, jak máFoto: Valentyn Volkov, Shutterstock.com

Černé sklo vyčistíte i uhlíky

Pokud se přece jen stane, že se sklo během hoření zakouří a je černé, s čištěním počkejte do úplného vychladnutí kamen. „K samotnému vyčištění použijte některý z komerčních chemických přípravků, nebo využijte vzniklý popel k vyčištění skla. A to tak, že vlhký hadřík „namočíte“ do popela v topeništi a tím jednoduše vyčistíte sklo od hrubého nánosu sazí. Poté přetřete vlhkým hadříkem a vyleštěte papírovou utěrkou,“ radí Radek Pilch.

Zohledněte výkon 

Abyste maximálně využili potenciál svého krbu či krbových kamen, respektujte jejich tepelný výkon, resp. už před jejich pořízením si zjistěte, jak výkonné topidlo budete potřebovat. Nechte si v tomto poradit od odborníků. Obecně ale můžete vycházet z toho, že 1 kW postačí k vyhřátí 20 m3 ve starém, tepelně neizolovaném domě a 40 m3 v novostavbě. Přejete-li si tedy vytopit prostor 120 m3 v novostavbě, počítejte 120 : 40 = 3 kW. Výsledkem je minimální výkon, kterým by vaše topidlo mělo disponovat. Na druhou stranu neplatí „čím větší výkon, tím lépe“. Jestliže výkon předimenzujete, tak budete zbytečně trávit čas v přetopené a suché místnosti. Navíc snahou utlumit výkon udržováním mírného ohně jedním doutnajícím polínkem docílíte jen zakouřeného skla a zaneseného komína.

Topíte krbem či krbovými kamny? Podělte se o svoje zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám