Hlavní obsah

Zatopte si v krbu bez zbytečného kouře, prachu a černého skla

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Jak si užijete romantického plápolání krbu, aniž byste měli totálně očouzený byt? Poradíme!Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Hořící krb... Jak uklidňující a evokující rodinnou pohodu! Krb či krbová kamna však mohou znamenat i nepříjemný kouř v místnosti při přikládaní či očouzené zdi. Záleží na tom, jestli umíte správně topit.

Článek

Mít ve svém příbytku krbová kamna, případně krb se zabudovanou krbovou vložkou je snem mnohých. Pokud jste si tento sen již splnili, možná vás potkalo vystřízlivění, že to nakonec není pouze romantický pohled na plápolající oheň.

Jsou to také starosti, kde sehnat dostatečně suché dřevo, každodenní úklid popela a vůbec naučit se v krbu dobře topit, abyste z vlastního topeniště vytěžili maximum a současně eliminovali nepříjemnosti jako prach, kouř či začernávání skla kamen. Jak na to? Zeptali jsme se odborníků.

Suché dřevo jako základ

Funkční a zrevidovaný komín berte jako naprostou samozřejmost. Když toto „opomenete“, nejprve si do seznamu priorit pro topení v krbu zapište dostatečně suché dřevo.

Topení vlhkým dřevem je dokonce jednou z nejčastějších chyb, kterou se mimo jiné zbytečně připravujete o teplo. Jednoduše řečeno, čím vlhčí dřevo, tím méně tepla získáte. Navíc si topením nedostatečně suchým dřevem snižujete životnost kamen, komín se zanáší sazemi a dehtem.

„Dřevo by před tím, než ho stopíte v krbu, mělo nejméně 2 roky schnout na vzduchu pod přístřeškem. Vhodné je také přinést dřevo den před použitím do domu. Vyschlé palivo je zbaveno většiny vody a pěkně a čistě hoří. Pokud použijete dřevo s velkým obsahem vody, bude spíše doutnat a vznikající kouř bude štiplavý a nepříjemný,“ vysvětluje Radek Pilch, produktový manažer pro krbová a peletová kamna společnosti Viadrus.

Suché dřevo poznáte také podle toho, že má na řezu trhliny, dřevo s vlhkostí nad 30 % na pohmat chladí. Ke spolehlivému zjištění vlhkosti dřeva si můžete pořídit k tomu určené měřiče, dají se pořídit už okolo čtyř až pěti set korun.

Foto: Aleksandar Blanusa, Shutterstock.com

Když nemůžete mít doma krb, pořiďte si rozhodně krbová kamna, nebudete ochuzeni o romantický pohled na živý oheňFoto: Aleksandar Blanusa, Shutterstock.com

Přívod vzduchu regulujte

Dalším parametrem k efektivnímu využití kapacity vašeho topidla je používání regulace přívodu spalovaného vzduchu. „Obvykle se jedná o jednu či dvě ovládací páčky, kterými můžete, a měli byste, regulovat přísun vzduchu potřebného pro hoření paliva, a to jak při fázi zapalování, samotného hoření i dohořívání,“ radí Radek Pilch. Při roztápění otevřete přívod spalovacího vzduchu na maximum.

„Pokud poté ve snaze udržet oheň co nejdéle přívod vzduchu úplně uzavřete, způsobíte velmi často začernění skla a dehtování komína,“ doplňuje Martin Pachta, PR manažer firmy Romotop, která je jedním z výrobců krbových vložek a kamen.

Foto: Valentyn Volkov, Shutterstock.com

Je lepší nechat hořet jedno menší poleno a posléze přiložit další než dělat zbytečnou vatruFoto: Valentyn Volkov, Shutterstock.com

Naučte se přikládat, omezíte prašnost

U přikládání mějte na paměti, že dvířka byste měli otevírat pomalu a chvíli počkat, až se srovnají tlaky uvnitř topeniště a v místnosti. Eliminujete tak únik kouře do místnosti. Teprve potom přiložte – palivo pokládejte, neházejte. Zbytečně by se vám do místnosti dostaly částice popela. Dalším, velice důležitým, faktorem je správná velikost polen. Ta by měla byt malá, o průměru asi 8–10 cm.

„Také platí, že byste měli topeniště pravidelně čistit dle návodu na použití a vynášet popel z popelníku. Toto je zdroj drobných částic. Když je jich moc, vznášejí se během hoření a snadno se dostanou do místnosti,“ říká Radek Pilch.

Pokud potřebujete rozhrabat uhlíky, nečiňte tak až na konci hoření, kdy už je z nich jen popel, ale v době, kdy jsou ještě žhavé. Rozhrabávejte je pomalu. I tímto zmenšíte pravděpodobnost kouře a prachu, který se se dostane z topeniště ven.

Pokud se budete držet našich rad, odměnou vám bude právě ta romantika při pohledu na čistě plápolající oheň.

Reklama

Související témata:

Načítám