Hlavní obsah

Proměna domku pro zahradníka: Nyní je sídlem nadšeného fotografa!

Foto: Kamil Saliba (14x)

Moderní dům vznikl na základech bývalého domku zahradníka vedle prvorepublikové vilyFoto: Kamil Saliba (14x)

Reklama

Na základech domku, který dříve fungoval jako bydliště zahradníka, vyrostl moderní rodinný dům, který slouží nejen k příležitostnému bydlení, ale také jako skvěle vybavený fotoateliér.

Článek

Bývalý zahradnický domek stál vedle zrekonstruované prvorepublikové vily zcela bez využití. Jeho majitel, vášnivý fotograf, se rozhodl proměnit jej v příležitostné bydlení a zároveň v ateliér, kde by se mohl naplno věnovat svému největšímu koníčku. Ke spolupráci na realizaci novostavby přizval architektonické studio Adam Rujbr Architects, které v minulosti rekonstruovalo právě jeho prvorepublikovou vilu.

Dům ve svahu

Pozemek se nachází na krásném místě v údolí na kraji lesoparku, což je ideální prostředí pro stavbu s výjimečným výhledem. Prudký jižní svah však znamenal i značné komplikace s dopravou stavebního materiálu, ke které nebyla použita žádná mechanizace. I s tímto „oříškem“ si však poradili.

Realizace proběhla před třemi lety, a jak zdůrazňuje architekt Adam Rujbr, uskutečnila se za zcela optimálních podmínek. „Klient nám zadal své hrubé představy, ale při samotném návrhu jsme měli téměř volnou ruku.“ Nebývá to obvyklé, ale vzhledem k dobré zkušenosti, kterou klient se studiem udělal během předchozí spolupráce, si absolutní důvěru mohl dovolit.

Zadání tedy bylo jasné – přeměnit zahradnický domek na rodinný dům a fotoateliér. Poměrně netradičním požadavkem pak bylo vytvoření wellness zázemí pro chvíle relaxace a oddychu. Vznikl tak dvoupatrový dům s celkovou užitnou plochou 129 metrů čtverečních, kde je kromě prostor pro focení i cedrová sauna, kuchyně s jídelním koutem či ložnice a dvě koupelny.

Foto: Archiv studia

Celá čelní stěna domu je prosklená, do obývacího pokoje tak vstupuje dostatečné množství denního světla, které je příjemné nejen pro žití, ale i pro fotografováníFoto: Archiv studia

Světlo a měnící se nálady

Vzhledem k hlavnímu účelu bylo logicky nutné dostat do domu maximální možné množství denního světla a zařídit jej kvalitním technickým vybavením. Jižní fasáda je proto celoprosklená, dostatek světla přinášejí i střešní okna a umělé osvětlení zajišťuje množství svítidel.

Foto: Archiv studia

Dominantním prvkem obývacího pokoje je výrazná červená sedačka, stěny jsou natřené bílou otěruvzdornou barvou a bílé jsou rovněž blackout závěsy na motoricky poháněné kolejniciFoto: Archiv studia

„V domě lze navodit různé světelné scény, jednotlivá světla jsou samostatně ovladatelná, takže si s nimi majitel může pohrát a poladit je přesně podle svých představ,“ dodává k tomu architekt. Součástí fotoateliéru je potom i střecha domu, která vytváří dokonalé podmínky pro focení v plenéru.

Prostor je celkově velmi vzdušný a otevřený, čemuž napomáhá i strop hlavní obytné části vysoký přibližně 4,5 metru. Na jakémsi vyvýšeném pódiu je umístěn moderní kuchyňský kout, jehož pracovní deska je vyrobena z corianu. Všechny pohledové plochy nábytku včetně dveří byly navrženy ve vysokém lesku, většinu vyráběl na míru truhlář.

Foto: Archiv studia

Akcent přinášejí do kuchyně červené jídelní židle Opal Sandalye (Papatya), podlaha je rovněž z polyuretanové stěrkyFoto: Archiv studia

Černobílá s akcenty

Interiér navrhli inspirativně, hravě a rafinovaně, tak, aby vyzýval k tvůrčí činnosti. Nese se v nadčasovém a elegantním černobílém provedení, jako „narušující“ elementy se v místnostech objevují solitérní kusy ve výrazných barvách. Jedná se například o excentrické červené sofa nebo jídelní židle v kuchyni, ale v podobě purpurového radiátoru se barva dostala i do koupelny.

Každá místnost je charakterizována další doplňkovou barvou, volili přitom odstíny živé a výrazné, které jednotlivé místnosti nejen oživují, ale zároveň působí na přítomné osoby a jejich smysly. „Purpurová posiluje vznešené ideály a meditaci, červená zahřívá, dodává energii a dokáže navodit intimní atmosféru, zelená – barva jara – dává pocit bezpečí a naděje,“ vysvětluje architekt.

Foto: Archiv studia

Do ložnice umístili bílý koberec s vysokým vlasem a postel hotelového typu, záda jsou čalouněná bílou kůží. Ke čtení slouží nástěnné lampičky Tolomeo Mini v matné černé barvě od Artemide (6026 Kč, Design light)Foto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Purpurový radiátor Hand (Cordivari) je v minimalisticky pojaté koupelně příjemným barevným osvěženímFoto: Archiv studia

Líbí se vám minimalistická černobílá barevnost? A co říkáte na barevné akcenty?

Reklama

Načítám