Hlavní obsah

Proměna pokoje plná krásných detailů vás nadchne

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvažujete proměnu interiéru, ale jste přesvědčeni, že na to musíte mít velký rozpočet a řemeslníky? Není tomu tak! Inspirujte se blogerkou Pavlou Tvrdíkovou a její proměnou 1 + kk ve stylu Mexico.

Článek

Jedna z mých prvních interiérových proměn byla v mnoha ohledech výjimečná. Zaprvé: o nové zařízení malometrážního bytu mě požádala kamarádka Lenka, což bylo svým způsobem zavazující. Zadruhé: v pokoji chtěla spojenou jídelnu s pracovním koutem, obývák a ložnici, ale zároveň nechtěla malý prostor zastavět velkým množstvím nábytku. Zatřetí: na renovaci měla značně omezený rozpočet. K mému nadšení toužila po pokoji ve stylu Mexika. Přiznejme si, že taková výzva nečeká na člověka každý den.

Proměnu ovlivňují uživatelé bytu

Pro někoho to může být přílišná divočina, ale interiér realizuji vždy v souladu s přáním jeho uživatelů, tak aby se v něm cítili dobře. Tato proměna je zároveň ukázkou, že výraznou změnu můžete provést i s velmi omezeným rozpočtem a bez nutnosti najmout si řemeslníky. Na veškeré práce, jako je výmalba, zapojení světel, stěhování, sestavení a renovace nábytku, šití závěsů, výroba úvazů, zaměření, montáž římských rolet apod., jsme byly opravdu jen my dvě.

Foto: bydlimhezky.cz

Rozkládací gauč s potahem v mexickém stylu zůstal asi jediným původním kusem nábytku. Je opatřen kvalitním roštem a po rozložení lze z něj získat komfortní lůžko 160 x 200 cm pro každodenní spaníFoto: bydlimhezky.cz

Stanovení barev a koncepce pokoje

Nejprve jsme stanovily základní barvy, které se v interiéru měly objevovat: teplou červenou a oranžovou, doplněné o svěží chladnou tyrkysovou. Jejich odstíny jsme ladily pomocí barevných vzorníků z hobbymarketu. Dalším rozhodnutím bylo, že většina nábytku bude z masivu. V tuto chvíli jsem měla již dost informací, abych mohla Lence předložit návrhy, jak by mohl pokoj ve výsledku vypadat.

Kvalitní nábytek z druhé ruky

Po odsouhlasení návrhu jsme se mohly pustit do postupného nákupu nábytku. Abychom ušetřily a zároveň byly šetrné k životnímu prostředí, prodaly jsme původní nábytek do bazaru a získané peníze jsme vložily do nákupu kvalitního masivního nábytku – opět z bazaru. Šlo o velkokapacitní rustikální šatní skříň, truhlu z exotického dřeva a starožitnou komodu, kterou jsem sama pro Lenku zrenovovala, a posloužila jí jako vysněný prádelník. Všechny tyto tři kusy nábytku vyřešily nedostatek úložného prostoru, a přesto zůstala místnost vzdušná a nevzbuzuje pocit stísněnosti.

Foto: bydlimhezky.cz

Masivní španělskou skříň jsme koupily výhodně v bazaru. Ačkoli v prostoru nepůsobí robustně, vejde se do ní veškeré oblečení, ručníky a lůžkoviny a podobně. Centrální svítidlo vzniklo z objímky měděné barvy a z proutěného koše, který jsem přestříkala černou barvouFoto: bydlimhezky.cz

Bedničková knihovna

Protože je Lenka nadšený čtenář, který se nehodlá vzdát oblíbených knih, vyrobily jsme knihovnu. A ne ledajakou. Jako stavební materiál posloužily na míru vyrobené smrkové bedničky. Zbytek knih, které není potřeba mít po ruce, jsme uložily do košů na skříni.

Zrcadlo i světla vzbudí emoce

Každá žena by měla mít v bytě velké zrcadlo pro zhlédnutí outfitu před odchodem z domova. V našem případě navíc posloužilo k optickému zvětšení místnosti. Propojení jídelního a pracovního koutu jsem vyřešila praktickou vychytávkou. Koupily jsme masivní rozkládací stůl, kterému jsme zkrátily nohy a opatřily je pojízdnými barevnými kolečky. Těžký stůl je mobilní, dá se nasunout na křeslo a lze na něm pohodlně pracovat na notebooku. Lze jej ale také rozložit.

V mnoha interiérech jsou podceněná světla. Nezapomínejte, že větší množství různě intenzivních světelných zdrojů pokryje více vašich potřeb a podtrhne emotivní naladění.

Nebojte se!

V bohaté fotogalerii na vás čekají fotky a popis detailů proměny. Nebojte se sami realizovat proměny interiéru a nespokojte se s unifikovanými sestavami nábytku z nábytkových řetězců. Na internetu či třeba na mém blogu najdete inspiraci. Narazíte tam na šikovné lidi, kteří vyrobí originály, a nemusí to stát spoustu peněz.

Baví vás navrhovat interiéry, nebo byste se obrátili na odborníky?

Reklama

Načítám