Hlavní obsah

Jde po vás na netu? Braňte se!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

E-mailovou adresu se snažte zabezpečitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nepříjemným spamem to začalo. Na řadu přišly obtěžující urážky, kompromitující videa, narušování soukromí a nekonečná štvanice na vaši osobu. Kam až to může zajít? Občas se na nás do redakce obracíte s dotazy, jak situaci, kdy je vám slídil v patách, řešit. Dáme vám návod, jak se bránit!

Článek

Že se jedná o vážnou věc, dokazuje fakt, že internetová šikana může zejména mladým lidem způsobit velké problémy, které mohou skončit i tragicky. Je tak jednoduché někomu ublížit! Stačí pár anonymních posměšných poznámek, urážky mířené na tělo... Jak se bránit? Mnozí odpoví rychle: Změň si mail. To ale není vždy tak jednoduché. Sama mám e-mailovou adresu přes deset let. Představa nových vizitek je to nejmenší zlo, ale co ztráta obchodních kontaktů apod. Tudy cesta nevede.

Někdo mě pronásleduje (Stalking)

Stalking znamená v kybernetickém světě pronásledování a může vyvrcholit až v hrůznou štvanici na vaši osobu. Stalking existuje poměrně dlouho. Současné moderní technologie však pronásledovateli nahrávají přímo do karet. Je jednoduše možné nastavit automatické programy tak, aby vám např. telefon vyzváněl každou čtvrt hodinu, abyste dostávali každou minutu novou sms zprávu nebo aby se vám nekontrolovaně plnila e-mailová schránka.

Jedná se o dlouhodobý proces, kdy stopující neustále kontaktuje svou oběť. A bohužel nemusíte být zrovna herečka nebo jiná celebrita, abyste se stali jeho obětí. V neposlední řadě bychom měli myslet i na naše děti. Podle statistik se až osm procent z nich stává obětí tohoto nepříjemného fenoménu. V každém případě je třeba umět se bránit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Stalking můžete oznámit na policiiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Fungující obrana

  • Policie radí, že, je-li to možné, snažte se identifikovat útočníka. Anonymita mu nahrává do karet, podněcuje jeho sebevědomí. Prozrazením mu vezmete doslova vítr z plachet.
  • Je důležité útočníkovi dát najevo, že se hodláte bránit a situaci vážně řešit. Vyhýbejte se kontaktu s ním, ať už přes maily nebo přes sms. Jakákoli reakce ho ještě povzbudí.
  • Ve vyhroceném případě se neváhejte obrátit na policii. Internetovou kriminalitou se zabývá speciální odbor při ministerstvu vnitra.
  • Ponechte si důkazy. Všechny nevhodné projevy v smskách nebo urážející emaily později poslouží k případnému dokazování viny.
  • Dobrým trikem je také výrazná změna chování případně zvyků. Pokud je to možné, vyměňte si e-mailovou adresu nebo telefonní číslo.
  • Začněte využívat technickou pomoc v podobě filtrování pošty, telefonních hovorů apod.
  • Je-li obětí vaše dítě, snažte se mu zajistit ochranu v podobě doprovodu ze školy, řekněte o tom učitelům a celkově se snažte zvýšit jeho dozor.

Někdo mě šikanuje (Cyberbullying)

Šikana v kybernetickém prostoru? Opět žádný nováček. Tady se jí říká cyberbullying. Nezapomeňte, že kybernetický prostor představuje jakýkoli elektronický komunikační prostředek. I tahle šikana může být později velký problém a mít nedozírné následky. A jak to vypadá v praxi? Asi nečastěji mívá podobu úmyslného publikování nadávek, osobních a zesměšňujících informací, kompromitujících fotografií nebo intimních materiálů v podobě videozáznamu. Může to ale být i formou vydávání se za někoho jiného (oběť samotnou), jako když někdo posílá vaším jménem e-maily, tvoří pod vaším jménem vlastní blogy, internetový obsah apod.A vy přitom nemusíte mít ani páru o tom, že se něco takového děje. Pokud je obětí dítě, může situace skončit i sebevraždou, což dokazují příklady z praxe. Opět je třeba situaci řešit a v případě nutnosti se obrátit na policii. Kde vám poradí?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Obětí internetové šikany jsou často dětiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Mezinárodní pomoc

V rámci evropského Programu bezpečného internetu pro zvýšení povědomí o rizicích a jejich zvládnutí byla také vytvořena speciální síť INSAFE. Její součástí jsou národní centra vybudovaná v každém státě. Jsou také vybavena linkami bezpečí (v překladu helpline), kde se každý může poradit, vyskytne-li se v obtížné situaci v souvislosti s používáním internetu.

Na horké linky INHOPE můžete např. hlásit i informace o výskytu internetových stránek s dětskou pornografií. U nás ji spravuje nevládní organizace Naše dítě na www.internethotline.cz již od roku 2007. Pomoc najdete i na www.internethelpline.cz.

Závěrem pár rad, jak na nevyžádaný spam

Jste-li znepokojená, že se vám plní schránka nevyžádaným obsahem, nenechte to ladem. Na prvním místě je prevence. Snažte se dávát e-mailovou adresu jen těm, kterým chcete. Zveřejňujte ji co nejméně. Když už spam chodí, využijte tzv. Spam filter. Tím e-mail technicky zabezpečíte. Nevhodné zprávy následně označí nebo rovnou smaže. K základnímu technickému zabezpečení patří i kvalitní antivirový program. Dokáže vyhledat nejen viry, ale i nebezpečné kódy.

Máte nějakou zkušenost se šikanou či pronásledováním v kybernetickém světě? Napište nám své poznatky a jak jste situaci řešily na info@proženy.cz

Reklama

Načítám