Hlavní obsah

Propotíte denně pět triček? Možná si tykáte s hyperhidrózou

Foto: Profimedia

Jste propocení, když sportujete? To je v pořádku! Ovšem dlouhodobé pocení v pořádku není. Jak ho minimalizujete vy?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potit se je normální. Dokonce i zdravé. Jenže, když už denně měníte pět triček a třikrát za sebou zavíráte dveře sprchového koutu, máte problém, který je nutné řešit. Jmenuje se hyperhidróza.

Článek

Všichni se sem tam zpotí. Stačí více stresu, trochu trémy nebo jednoduše popoběhnout na autobus a v podpaží a dalších místech protkaných silnou strukturou aktivních potních žlázek se vám můžou objevit mapky, často ohraničené bílou linií.

„To proto, že nevylučujete jen vodu, ale i jedno procento soli,“ říká odbornice na zdravou výživu a osobní trenérka Kateřina Klecanová. Jenže u některých lidí (jsou jich asi tři procenta) je pocení až obtěžující a pak je nutné rozlišit, jestli se jedná jen o zvýšenou aktivitu potních žláz, které krátkodobě reagují na některé změny, nebo hyperhidrózu.

Kolik je málo a kolik moc?

Obecně se říká, že zdravý člověk vyprodukuje až jeden litr potu denně. V letních měsících se číslo může i navýšit. „Je to zcela přirozené. Tělo funguje jako klimatizace. V extrémních teplotách se musí ochlazovat více,“ upozorňuje Kateřina Klecanová. Za normální se považuje i krátkodobé překračování této hranice.

Foto: Profimedia

Opravdu nevoníte? Poradíme vám, zda u vás jde o nemoc zvanou hyperhidrózaFoto: Profimedia

Když máte například týdenní období, kdy se potíte více než obvykle, ale potíže poté ustoupí, nemusíte to radikálně řešit. „Krátkodobé stavy mohou souviset třeba s aktuálním přetížením nervového systému nebo činností hormonů,“ říká MUDr. Markéta Majerová, hlavní dermatoložka z Medicom Clinic. Není neobvyklé, že se o své slovo přihlásí v psychicky náročném období, při dlouhodobějším stresu, pakliže začnete užívat nový typ hormonální antikoncepce, v těhotenství, v přechodu nebo třeba pokud užíváte antidepresiva.

O hyperhidróze se dá mluvit ve chvíli, kdy potní žlázy vyloučí až pětinásobek normální hodnoty. Pro problém je také typické, že vás sám od sebe neopustí a je třeba zvolit buď cílenou léčbu, nebo podstoupit zákrok, který „stáhne“ množství sekrece.

Kdy jít k lékaři?

Příčiny je důležité selektovat na dvě kategorie, mezi kterými je poměrně velký rozdíl v dopadu na lidské zdraví. Odborníci mluví o primární a sekundární hyperhidróze. Jak uvádí dermatoveneroložka MUDr. Andrea Hradiská, primární typ se může objevit už v dětství anebo během dospívání a buď se věkem upraví, nebo ji (bohužel) můžete mít i celý život. Druhý typ často vypovídá o vašem zdravotním stavu.

„Hyperhidróza se může objevit v souvislosti s cukrovkou, obezitou a dost často také při problémech se štítnou žlázou. Pocení je také doprovodným jevem při různých infekčních onemocněních. V každém případě nechte posouzení příčiny na lékaři," doporučuje odbornice.

Foto: Profimedia

Sprcha jistě osvěží, ale pokud je nutností více než třikrát za den, možná máte problém!Foto: Profimedia

Z řešení si můžete vybrat

Existuje hodně cest, jak projevy hyperhidrózy zmírnit nebo dokonce odstranit. „O řešení se poraďte a ošetření nechte provést u patřičně kvalifikovaného odborníka,“ říká Markéta Majerová. Nejjednodušší řešení je aplikace speciálních aktivních roztoků nebo krémů na postižená místa. Výhodou je, že vám je předepíše běžný kožní lékař a vyšetření je hrazeno z vašeho pojištění. Naopak minusem je, že krémy často zaberou jen u mírných forem. Jako další cesta je možné nechat si na kožním předepsat takzvaná anticholinergika, tedy léky, které činnost žláz potlačí.

Pokud chcete ale trvalejší a efektivnější řešení, budete si muset připlatit za služby, které poskytují specializované soukromé kliniky estetické dermatologie. „Asi nejčastěji se využívá aplikace botulotoxinu typu A, který zastavuje nebo redukuje pocení na řadu měsíců. Aplikace se provádí ambulantně a je časově i fyzicky nenáročná,” doplňuje dermatoložka. Ke snížení pocení tak dochází od jednoho dne do tří dnů a výsledek trvá až tři čtvrtě roku. Za ošetření pak zaplatíte okolo 4500 Kč.

U velmi závažných forem, které výrazně snižují kvalitu života pacienta, je pak možné přistoupit i k chirurgické kyretáži potních žláz.

Máte zkušenosti s botulotoxinem? Napište nám!

Reklama

Načítám