Hlavní obsah

Proti infarktu, křečím i vráskám aneb Do tohoto ovoce byste to neřekli

Foto: BlueSkyImage, Shutterstock.com

Foto: BlueSkyImage, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen co z pultů zmizí české švestky a broskve, nahradí je exotické banány. Jsou sice dovezené z opačného konce světa, ale lákají nás příjemnou sladkou chutí i pozitivním vlivem na naše zdraví. Navíc mají mnohostranné využití. Podívejme se banánům (nejen) pod slupku.

Článek

Kdysi byly banány spojené s Vánocemi a nekonečnou frontou před obchodem. Dnes patří mezi dostupné stálice jídelníčku – v dětství je to mnohdy první ovoce, které ochutnáte. Při sportu oceníte schopnost banánu rychle dodat energii a cestovatelé při výběru hygienicky bezpečných jídel sází na jeho praktickou slupku. A vaše pleť či vlasy zajásají, když jim dopřejete trochu banánového ošetření.

Netloustne se po něm, ale…

V nezralých banánech je obsažen pomalu stravitelný škrob (může způsobovat nadýmání), který se zráním mění v přírodní cukry. Glykemický index banánů se proto špatně určuje, ale lze hovořit o čísle 35 až 50 (na stupnici 0–100), což je z dietního hlediska pozitivní.

Výživový poradce Martin Škába to vidí i z druhé strany: „Banány, stejně jako citrusy, mají pro tělo ochlazovací efekt, proto bych je v zimě nedoporučoval ve velké míře. Pokud si banán přesto chcete dopřát, pak ve spojení se skořicí, která naopak umí zahřívat. Plnohodnotnou svačinkou je ve spojení s ořechy, nejlépe přes noc namočenými mandlemi. Snídaňovou kombinací může být ovesná kaše s třetinou banánu, sušenými švestkami a kokosovými chipsy.“

Foto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Banán si rozumí s mandlemi, skořicí i medemFoto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Srdce, cévy i svaly vám poděkují

Po avokádu a datlích jsou banány třetím nejlepším zdrojem draslíku mezi čerstvým ovocem. Už dva velké banány poskytnou tělu doporučenou denní dávku. Studie potvrzují, že dostatečný přísun draslíku reguluje krevní tlak a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Když se draslík v banánech spojí s hořčíkem a vitaminy skupiny B, dovede dokonce pozitivně působit na energetické reakce v srdečním svalu, jinými slovy zabraňuje infarktu myokardu.

Již zmíněný hořčík v banánech oceňují sportovci, protože společně s antioxidanty zmírňuje křeče ve svalech. S céčkem to není žádný zázrak: jeden banán dodá asi 15 % denní dávky, ale když vezmete v úvahu ještě mangan, který je nezbytný pro zdravé kosti a metabolismus, dále pak fosfor a karoten, jde o zdravotně přínosné ovoce.

Martin Škába ještě upozorňuje na obsažený inulin, který znáte z cibule nebo česneku. Jde o vlákninu, která se chová jako prebiotikum, tedy harmonizuje střevní mikrobiom. Nejenže pomáhá od zácpy i průjmů, ale má přímou souvislost s imunitou těla.

Domácí kosmetický pomocník

Kromě minerálů je důležité vyzdvihnout i obsah vitaminů B1, B2, B6, E a kyseliny listové. Každý jednotlivý má příznivé účinky na kůži, a co teprve když se spojí dohromady! Dovedou pokožku hydratovat i vyživovat a bojovat tak proti vráskám. Balzámem jsou i pro vaše vlasy.

  • Banánová kaše - vidličkou v misce rozmačkejte jeden banán na hustější kaši a rovnou naneste na obličej (vynechte oční okolí), nechte působit 30 minut a smyjte.
  • Výživný peeling - když kaši z jednoho banánu obohatíte lžící jemně pomletých ovesných vloček, změní se ve směs určenou k masáži obličeje a odstranění odumřelých buněk. Zbytky umyjte vlažnou vodou.
  • Zmizík na skvrny - banánová kašička poslouží jako základ pro bělicí masku. Jeden banán smíchejte se šťávou z celého citronu, naneste na starší jizvičky po akné či na stařecké skvrny na hřbetech rukou. Po půlhodině umyjte a nakrémujte jako vždycky.
  • Proti akné - základem je opět banán, sekunduje mu lžička medu a stejné množství mleté kurkumy. Nechte působit 20 minut a opláchněte studenou vodou. Opakujte dvakrát týdně.
Foto: wasanajai, Shutterstock.com

Co nesníte na snídani, můžete použít na pleť, stačí přimíchat další ingredienceFoto: wasanajai, Shutterstock.com

Asijské národy doporučují banánové slupky na bělení zubů. Prý je stačí po dobu dvou minut potírat vnitřní stranou slupky a pak si ústa vypláchnout vodou. Podobně zázračně zní i rada na komáří štípance – zarudnutí a otok zmírní přiložený kousek banánové slupky. Třetím důvodem, proč nezahazovat banánové slupky, je použití na bradavice. Opět se přikládá vnitřní strana, ovšem čtvereček slupky je třeba připevnit k bradavici náplastí. Účinkuje totiž nejméně přes noc, ale i několik dní po sobě – zkrátka až do odloupnutí bradavice.

Na zahradě jen s opatrností

Na malé kousky nakrájená slupka z banánu se doporučuje přimíchávat do substrátu pokojových rostlin, aby lépe rostly a kvetly. Co se týče širšího použití na záhonu, buďte raději ostražití. Petr Ledvina z ekologického institutu Veronica upozorňuje: „Banány se ve své domovině pěstují za doprovodu neuvěřitelného koktejlu pesticidů. Nejhorší je ošetření slupky látkami proti plísním a bakteriím před dopravou. Proto nejde o ideální ovocný odpad na kompostování, i když jedna slupka denně by kompostu neměla ublížit. Bio banány jsou částečným řešením.“

Jsou banány vaším každodenním společníkem? 

Načítám