Hlavní obsah

Proti nudě: Do Národního, do Jižní Karolíny, nebo ven?

Foto: Martin Divíšek

Foto: Martin Divíšek

Reklama

Zítra je tu první jarní den a ten s sebou vždy nese novou energii a lepší náladu. Ačkoli to tak zrovna teď nevypadá, čekají nás delší dny, sluníčko se brzy určitě také ukáže a venku to pokvete. Plánovat výlety můžete zatím spíš do zásoby, ale máme pro vás tipy na zajímavé tvoření, knihu i seriál.

Článek

Všichni napjatě čekáme, jak se budou měnit vládní opatření, ale než bude možné vyletět trochu do světa, nebo aspoň za hranice okresu, zabavte se jinak a nudu zažeňte s našimi tipy.

Víme, co číst, jakou oddechovku na pokračování si pustit, kde si dopřát online umění a co zabalit, až půjdete s dětmi ven.

Na balet do Národního

Umělci nezahálí a když nemůžou diváci za nimi, cestují k nim online. To je případ i Baletu Národního divadla, které ani v nesnadné sezoně 2020/2021 nepřestalo hledat nové umělecké impulsy. A přichází se světovou (online) premiérou, za kterou stojí choreografové Douglas Lee a Alejandro Cerrudo.

Zkoušelo se v rouškách, dezinfikovaly se ruce, tanečníci byli rozdělováni do malých skupinek, docházeli na testy... Proč? Aby ukázali, že umění se covidem zničit nenechá. Ve čtvrtek 25. března v 19 hodin se můžete těšit na Dos soles solos ve světové premiéře na Youtube kanálu Baletu Národního divadla. 

Foto: Serghie Gherciu

Najít si pozitiva na baletu online? Můžete s nimi tančit doma!Foto: Serghie Gherciu

Deskovka proti covid-19

Ondřej G. Brzobohatý (38) je renesanční umělec a nedávno spustil online předprodej společenské stolní hry Covid-19: Jsme v tom spolu, ksakru!, na jejímž vzniku se podílel.

Autoři hry říkají, že potřebovali tíživou situaci trochu odlehčit. Smích posiluje imunitu a čím víc se něčemu dokážeme zasmát, tím menší to má nad námi moc. Tato desková hra představuje prima cestu, jak nad koronavirem psychicky zvítězit. Pandemii se rozhodně nechce nikdo vysmívat, ale napadlo je vyřídit si to s tím prevítem po svém, a ještě pomoct dobré věci. Část výtěžku z prodeje totiž poputuje na Nadaci Krása pomoci, která se dlouhodobě věnuje seniorům.

Foto: Benedikt Renč

Humorem proti covidu? Proč neFoto: Benedikt Renč

Umění (být) doma

Ono se řekne, tvořte doma s dětmi, nic na tom není a všichni se krásně zabaví. Ale někomu chybí fantazie, někomu šikovné ruce a někomu oboje. Lektorům z kurzů v pražské Národní galerii se však dostává obojího, a proto vymysleli nový online program.

Pravidelně vyhlašují kreativní výzvy, dodají vám umělecká díla jako inspiraci a vy si můžete tvořit doma. Nebudete potřebovat žádné zásadní propriety, jen dobrou náladu a chuť být trochu tvůrčí. Víte třeba, jak zachytit stopy vašeho doteku pod vodou?

Foto: ngprague.cz

Ani nemusíte být moc nápadití, Národní galerie vás navedeFoto: ngprague.cz

Pandemie

Slovo, které ještě do nedávna v našich slovnících nefigurovalo, a teď ho umí skloňovat i předškoláci. Ale nenechte se mýlit, francouzský autor Franck Thilliez (47) nepíše o té naší. V roce 2015 totiž ještě psal o pandemii fiktivní a mnoho čtenářů kniha už tehdy zasáhla. Jeho thriller o novém kmenu chřipky zaujal děsivě autentickým popisem virové infekce a jejího šíření. Před pěti lety čtenáře děsilo, jak reálně příběh působí. V roce 2021 nás děsí, že se to nakonec opravdu stalo.

Nejčtenější autor francouzské krimi působí jako prorok, ale má vše jako obvykle podložené vědeckými znalostmi. O to větší strach kniha vzbuzuje. Franck Thilliez je podporovatelem Pasteurova institutu a vše konzultoval s renomovanými odborníky.

Foto: Nakladatelství XYZ

Pandemie, Franck Thilliez, nakladatelství XYZ, 520 stranFoto: Nakladatelství XYZ

Sladké magnolie

Hrdinkám seriálu na Netflixu je kolem čtyřiceti, jsou to nejlepší kamarádky a žijí v městečku Serenity v Jižní Karolíně. Jedné se právě rozpadlo manželství, protože se jí manžel zakoukal do sestřičky tak moc, až z toho otěhotněla. Druhá má úspěšnou restauraci, dospívající dceru a spoustu stresu. A třetí je bezdětná právnička, která nedá dopustit na své blízké. A protože toho mají málo, rozhodnou se při popíjení své oblíbené margarity otevřít si lázně.

Seriál, u kterého si krásně vyčistíte hlavu. Dobrá zpráva je, že si našel tolik fanoušků, že se chystá další série.

Foto: Profimedia.cz

Manžel od Maddie (Joanna García, 41) odešel, ale brzy se objevil nový fešák (Justin Bruening, 41)Foto: Profimedia.cz

Pojďme si hrát ven

Máte pocit, že si dnešní děti neumí hrát venku? Možné to je, děti 21. století se holt venku někdy nudí. A je to škoda, to souhlasíme. Zkuste jim pořídit krabici plnou her, které bavily vás. Je to dárek dalším generacím od těch, kdo jako děti trávily hodiny a hodiny běháním venku, otloukáním loktů, šplháním po stromech a házením žabek. Dětí, které ještě hrály na babu, na policajty a zloděje, na krvavé koleno apod.

V krabici najdete 55 kartiček, které představují oblíbené venkovní hry, vysvětlují pravidla a nabízí tipy a triky, jak vyhrát. Najdete tu jak tradiční české hry, tak zajímavé hry zahraniční. Hodí se na rodinné výlety, do školky, družiny nebo na tábor.

Foto: Pojďme si hrát ven

Hry vašeho dětství? Ukažte je svým potomkůmFoto: Pojďme si hrát ven

Reklama

Související témata:
Národní galerie

Načítám